Perhepeti vs. Pinnis

Perhepeti vai pinnis?

Nyt ei ole kuitenkaan tarkoitus vastakkainasetella näitä kahta vaan jatkaa siitä mihin jäin, kun kirjoittelin tuossa reilu viikko sitten meidän nukkumisista ja öistä postausta

Miten meillä nukutaan yöt 7 kuukauden iässä?

Tuo postaus herätti hyvää keskustelua ja silloin jo tämäkin postaus oli luonnoksissa. En ympännyt tätä tuohon samaan, jottei postaus leviä ihan hirmu laajaksi ja pitkäksi. Otetaan nyt erikseen käsittelyyn vielä tämä meidän nukkumiskuvio tarkemmin. Näissä nukkumisasioissakin korostan jokaisen perheen omaa tapaa toimia oman perheen suhteen parhaaksi kokemallaan tavalla. Uni on tärkeä asia ihan jokaiselle perheessä. Kaikkienjuttu perhepeti ei ole, kaikilla se ei myöskään toimi, niinkuin ei kaikkien juttu tai kaikille toimiva juttu ole myöskään eri sängyissä nukkuminen tai eri huoneissa nukkuminen.

Me ostettiin pinnasänky melkeinpä ensimmäisinä ostoksina, kun tuttu myi heiltä pois käytöstä jäänyttä pinnistä edukkaasti. Tuolloin ajattelin pinniksen tulevan melko ajoissakin käyttöön. Mitä pidemmälle raskaus eteni niin sitä enemmän alkoi näitä juttuja miettiä ja tulemaan enemmän tunteitakin mukaan. Joraskausaikana sanoin, etten mä alakyllä nousemaan sängystä syöttämään vauvaa, paljon helpompi kun poika on vieressä. Perhepeti oli meillä kummallakin Rikun kanssa ajatuksissa, mutta josko pinniksessä jotain päikkyjä nukuttaisi ja jossain vaiheessa sitten öisin voisi olla sivuvaununa. Niinpä pinniskin koottiin siihen meidän sängyn viereen ja jo raskausaikana siitä oli hyötyä kun punkesin itseäni öisin vessaan matalasta sängystä. Eipä tuossa pinniksessä oikein koskaan ole päiväuniakaan nukuttu, josksu siinä on vähän makoiltu ja nykyäänkin Luka siinä saattaa hereillä touhottaa kun mä laitan vaikkapa puhtaita pyykkejä vaatehuoneeseen tms.

Perhepeti on ihanan helppo, mutta löysikö pinniskin jo sivuvaunuksi?

Perhepedissä on niin helppoa yösyötöt kun ei tarvi nousta, ei tarvi kuin ottaa tissi esille jos se on vielä piilossa. Nykyään poika jopa osaa puolinukuksissakin tulla siihen rinnalle kun nälkä iskee. Ei hän siinä ihan aina vain näläntakia käy, mutta kyllä meillä vielä 1-2 kertaa yössäkin syödään ihan isommin ja sanoisin, että ihan tarpeeseen, vaikka joku saattaakin ajatella ettei tämän ikäinen tarvi enää yösyöttöjä. Mä sanoisin asian olevan hyvin yksilöllistä, mutta tästä voisi rustailla kenties omaa postausta… Sitten yötissillä käymistä selvästi meillä lisää hampaiden tulo, silloin kun on hammas tuloillaan niin halutaa tissiä taajemmin suuhun vaikkei otettaisi kun pieni hörppy ja koska tuttia ei meidän poitsu ole kelpuuttanut niin se on tissi ja piste. Itsellekin helpoin ratkaisu on antaa tällöin se tissi suuhun, koska sillä rauhoittuu heti se tissin hamuaminen. Mun unia ei nuo yösyötöt oikeastaan häiritse, kun me nukahdetaan pojan kanssa kummatkin takaisin oikein hyvin. Mä nukahdan jopa usein niin, että poika on vielä rinnalla. En mä osaa edes aina sanoa aamuisin kuinka monta kertaa poika on käynyt rinnalla, onko syönyt sen kerran vai kaksi isommin. Ei ne pienet havahtumiset aina juurikaan unta häiritse.

Sellainen muu kohkaaminen, painajaisunet, kipuitkut, taitojen tulemiset uniin yms. enemmänkin häiritsee unta, sillä ne saattaa vaatia juuri sitä nousemista istumaan ja ottamista poika syliin rauhoittumaan. Näihin ei poika välttämättä herää, muttavanhemmat kyllä. Tämäkin on helpompaa kuitenkin kun ollaan samassa sängyssä. Toki se myös tuntuu omissa energioissa jos on kovin monta kertaa tiiviisti herätty vaikkakin se uni olisi jatkunut, mutta silloin kun yöt ja oma uni on kovin katkonaisia niin kyllä se väsyttävältä ainakin silloin yöllä tuntuu. Kuitenkaan perhepedistä pois siirtyminen ei takaisi näiden kohkaamistenkaan loppumista. Välillä on rauhaisampaa, välillä levottomampaa ja meillä mm. erilaiset kehitysvaiheet, taitojen oppimiset ja hammassäryt näkyvät yöunissa. Nyt taas on ollut rauhaisampia öitä viikon ajan. Yksi rauhoittava tekijä on varmasti nyt ollut, kun kolmas hammas vihdoin pitkän tekemisen jälkeen puhkesi, nyt sitä tissiä ei taas hamutaniin usein.

Perhepeti

Me koetaan perhepedin plussat ja ihanuudet vielä kuitenkin niin meidän juttuina. Samalla voin sanoa, ettei perhepeti meitä rasita siinä määrin, että oltaisiin siitä tällä hetkellä harkitsemassa poiskaan. Niinä katkonaisempinakin öinä unta tulee kuitenkin yhteensä ihan kunnolla. Tällä hetkellä myös kolmen tunnin unipätkät antavat jo itselle sen olon, että nyt on nukuttu hyvin! Viime yönä tuli jopa nelisen tunnin unipätkää pitkästä aikaa. Yleensä nuo kohkaamisetkin ajoittuvat enempi aamuyöhön silloin kun niitä on, jolloin ehkä sitten on se uni muutenkin herkemmässä.

Pinnis on kuitenkin löytänyt sivuvaunuksi ja on jopa pienessä käytössä. Iltarutiineista teen oman postauksen, mutta Luka nukkuu nykyään lähes aina ensimmäisen unipätkänsä pinniksessä, joka on meidän sängyssä kiinni. Siitä kun hän ekan kerran herää, on hänellä nälkä ja silloin nostan hänet rinnalle ja hän syö selvästi enempi. Tähän usein tulee itsekin nukahdettua ja en ehkä muutenkaan jaksaisi ja kokisi tarpeelliseksi häntä enää pinnikseen laittaa. Eka unipätkä pinniksessä tuli vähän tämän uuden sängyn myötä ja sen myötä että pinniksen vihdoin saa sivuvaunuksi. Me kun usein jäädään vielä hereille Lukan nukahdettua yleensä mun tai Rikun syliin niin lasketaan hänet pinnikseen niin ei tarvi tehdä tyynyvuorauksia pojan ympärille. Itkuhällärin laitan kyllä pinnikseenkin siksi aikaa kunnes mennään itse sänkyyn, koska saattaa pian jo päästä kipuamaan itse meidän sänkyyn ja kuullaan heti rahinana pojan liikehdintä.

Perhepeti

Helpottavaakin huomata…

…että poitsu pystyy nukkumaan pinniksessäkin ihan siinä mielessä kun tehdään reissuja. Silloin kun otettiin pinnis käyttöön niin kokeilin välillä aamuyöstä laskea poikaa takaisinkin pinnikseen, mutta kyllä se pojan uni oli levottomampaa ja koen vaan itellekin helpommaksi, ettei tarvi alkaa mihinkään siirtelemään. Toki sitkeällä takaisin laskemisella ja nukuttamisella ja unikouluilla voisi saada tulosta, mutta en tosiaan koe sitä meille tarpeellisena. Kuten aiemmin kirjoitin perhepeti on edelleen meidän juttu. Pikkuhiljaa saattaa ihan itsestään lisääntyä tuo pinniksessä nukuttu aika, mutta nyt mennään näin. Olihan meillä vanhemmillakin vähänikävä poikaa viekkuun varsinkin aluksi, muttanyt on ihan totuttu ettäpoitsu on alkuyön pois siitä välistä ja mukavasti saadaan nukkumaanmennessä olla mä ja Riku vierekkäin, kunnes Riku juuri ennen nukahtamista kääntyy ja kääntää selkänsä mulle, heh. Kiva kuitenkin, että kun mennään vaikkapa kavereiden luo, niin poika voi nukkua jossain matkasängyssä tai vaunukopassa ainakin sen ekan unipätkänsä. Tämänkin takia halusin pinnistä vähän kokeilla, että kyläpaikka ei olisi ensimmäinen paikka jossa nukutaan muualla kuin vieressä osa yötä. Nyt kun ollaan tehty reissuja niin poitsu onkin saattanut nukkua ekan unipätkänsä vaunukopassa lattialla sängyn vieressä, mutta kyllä reissuissakin sitten suurin osa yöstä on nukuttu meidän välissä <3

Perhepeti

Jokainen tietää itse…

…mikä toimii omalle perheelle. Aika hyvin lasta pystyy myös tulkitsemaan esim. siinä mihin ja miksi hän heräilee, ei ne vauvat kiusallaan heräile ja herättele. Viimeksi mainitsin, että meillä oli vaihe jolloin mun vieressä aamuyöstä nukuttiin levottomammin ja isän kainalossa tai vaunuissa paremmin. Se oli vaihe, joka meni ohi ja silloin kyse oli ehkä juuri maidonhajusta siinä kohtaa kun uni oli muutenkin jo herkemmässä. Välillä taas voi saada ahaa elämyksen ja uusia ajatuksia kun keskustelee asioista. Jos kuitenkin tuntee, että tilanne on ihan toimiva kaikille niin jokainen toimikoon niin kuin itselle ja omalle perheelle hyvältä tuntuu, vaikka ympärillä ihmiset sanoisivat muuta. Joskus toiset saattaa ihmetellä ja arvostella toisten valintoja, mutta kun ne valinnat ei koske kuin omaa perhettä niin ne on oman perheen asioita ja tämän kirjoitin ihan yleisesti, en viitaten nyt kehenkään. Meillä on ollut rauha ja tuki lähipiiriltä toimia omalla tavallaan, on myös saatu apuja ja neuvojakun on tarvittu. Mikäli taas tuntuu, että kaipaisi jotain muutosta, ettei jaksa, ettei sitä unta saada tarpeeksi, niin on hyvä miettiä muutoksia. Riittävä uni takaa riittävää energiaa. Kenenkään edun mukaista ei ole jos unta ei saada tarpeeksi, mikä sitten vauvavuotena onkaan tarpeeksi, heh 😀

Perhepeti

HYVIÄ UNIA JA ENERGISIÄ PÄIVIÄ TOIVOEN KAIKILLE!

Tsekkaa myös

Miten meillä nukutaan yöt 7 kuukauden iässä?

Makuuhuoneemme ennen ja jälkeen uuden sängyn

Tulossa!

Iltarutiinit

Seuraa IG

@outikarita

Miten meillä nukutaan yöt 7 kuukauden iässä?

Viimeksi postailin Lukan ollessa 4 kuukauden meidän nukkumiskuvioista. Nyt Luka lähenee jo 8 kuuluden ikää ja menikö ne 4 kuukaudennhulinat ohi?
4 kuukauden hulinat ja Lukan nukkumiskuviot

Menihän ne, mutta tarkoittaako se, että nyt nukutaan läpi yön? No ei tarkoita, ei. Nukkumiskuviot varsinkin yöunien suhteen on vaihetta vaiheen perään meillä.

4 kuukauden hulinat alkoi rauhoittua siinä 6 kuukauden iässä ja hetki mentiinkin rauhallisemmin. Tämän jälkeen on kuitenkin ollut hampaiden tuloa, painajaisvaihetta, taitojen tulemista uniin, eroahdistusta ja mitähän vielä on edessä, heh. Monenmoista vaihetta siis.

Hampaiden tulo on aiheuttanut välillä kipuilua ja sitten rinnalla olemista selkeästi enemmän. Viimeksi kun puhkesi toinen alahammas niin pari yötä ennenkuin hammas puhkesi oli aamuöisin sellaista tissillä roikkumista, ei niinkään syöty, mutta haluttiin nukkua tissi suussa. Nyt on merkkejä siitä, että tehtäisiin ylähammasta ja samanlaista tissillä oloa nytkin ollut joinakin öinä, painottuen yleensä aammuöihin. Viimeksi yhdistin tämän hampaan puhkeamiseen, mutta tätä ylähammasta on nyt tovi jo tehtykin ja siis ihan ienkin vaikuttaa siltä että hammasta olisi tekeillä… Tässä jo yksi yö kokeilin tuttiakin, mutta eihän se pojalle kelvannut. Vähän hassuahan sitä oli ehkä kokeillakin kun ei hän siihen ole aiemminkaan innostunut eikä ole sitä tähän ikään mennessä syönyt.

Taidot tulee uniin, sillä välillä poitsu on ihan unessa konttausasennossa ja itkustelee. Myös painajaisia on välillä taidettu nähdä kun itskustellaan unessa ja rauhoitutaan syliin nostaessa. Myös noihin konttausasennossa itkusteluihin auttaa syliin ottaminen. Eikä näihin välttämättä herää kuin vanhemmat.

Eroahdistusta Lukalla oli yhdessä vaiheessa ja yöunilla tämä näkyi iltaisin nukkumaan mennessä, kun väsymyksestä huolimatta taisteltiin unta vastaan. Päivisin sitten näkyi muilla tavoin. Näitä eroahdistusvaiheita ollut yksi selkeä, mikä kesti ehkä parisen viikkoa, mutta ehkei ihan niin kauaa unissa näkynyt kuitenkaan.

 

Nyt meillä yöunet alkaa siinä yhdeksän maissa pääsääntöisesti, joskus menee puol kymppiinkin. Muutamia kertoja on myös käynyt niin, ettei ysiltä todellakaan ole uni vielä lähimaillakaan niin sitten on suosilla valvottu pidempään ennen unille menoa. Aiemmin Luka nukahti usein tissille tai iskän syliin jumppapallon päällä olkkarissa ollessamme. Sen kummemmin ei poikaa nukuteltu ekaan puoleen vuoteen. Poika myös usein heräsi nopsaan jos vierestä lähti, mutta se taisi muuttua jo tuossa 5-6 kuukauden paikkeilla. Luka on nukahdettuuaan nyt jäänyt yksikseen nukkumaan ja me ollaan voitu valvoa vielä hetki kaksin Rikun kanssa. Nyt meillä on ehkä enemmän ns. nukuttelua tai ehkä paremminkin unille rauhoittumista, yksinään ei kuitenkaan nukahda ja musta ne nukuttelut/rauhoittumiset yhdessä kunnes poika on unessa on ihan kivoja, ainakin silloin kun ei ole mitään unta vastaan taistoa. Äkkiä pitää koputtaa puuta, kun hetkeen ei ole ollut tuota unta vastaan taistoa. Uuteen päivään heräillään useimmiten siinä vähän seiskan jälkeen, joskus saattaa jopa kasiin asti unta riittää.

Riku on usein työaamuina herättyyään ottanut poikaa ja laittanut nukkumaan vaunuihin, joissa on saattanut rauhoittua nukkumaan vähän rauhallisemmin, kun aamuyöt oli todella levottomia.  Tuolloin siis saatettiin herätä ihan jatkuvalla syötöllä aamuyöstä. Jossain kohtaa selkeästi rauhoitti aamuyön tohinaa jos Riku otti kainaloonsa tai poika nukkui vaunukopassa, ehkä maidon ja äidin tuoksu pisti levottomaksi. Tällaista levottomuutta kuitenkaan ei nyt enää ole, mutta uni on vaan jo herkemmässä aamuyöstä ja nukutaan tunninpätkissä.

Niihin uniin ei olla pysyvästi päästy mitä ensimmäiset n. 4 kuukautta oli, kun poika heräsi pari kertaa yössä ja nukkui pitkiä pätkiä. Nyt on sellaisia öitä ollut satunnaisesti. Kolmen tunnin yhtämittainen unipätkä itselle on ihan luksusta. Useimmiten Luka nukkuu tällä hetkellä ekan pätkän pidemmin, mutta koska menee ennen meitä nukkumaan niin itse ei saa ihan yhtä pitkää pätkää. Eka pätkä on vaihtelevasti n. 2-3 h pätkä, sitten saattaa tulla vielä toistakin parin tunnin pätkää, mutta aamuyöstä yleensä alkaakin sitten tiiviimpi heräily. Oikeastaan vaikea sanoa, kuinka paljon heräillään ja tosiaan poika ei välttämättä edes heräile vaan saattaa olla unessa. Joskus yöllä saatan katsahtaa kelloon, mutta oma olo kertoo miten yöon mennyt ja Polar kertoo kyllä sitten aamuisin mihin aikoihin on heräilty. Kyllä ne tiiviit heräilyt aika hyvin huomaa omassa olossaan ja välillä on tosi hyvin nukuttu olo vaikka Polar väittäisi muuta, heh. Useimmiten mulla on ihan levännyt olo, ei välttis ihan heti herättyä ja nuo aamuyöt on välillä ihan tokkuraista ja kenkkua, mutta jostain se virta vaan kertyy ja kun poika on iloisena heti aamusta niin eihän sitä itsekään muuta voi olla <3

 

Meillä on muodostunut tietynlaiset iltarutiinit ja -rytmit, mutta näistä voisin tehdä omaa postausta. Myös päiväunista voisi postailla erikseen ja myös meidän päivä postauksen voisi pitkästä aikaa tehdä!

Tuossa viime nukkumispostauksessa myös meidän muista nukkumiskuvioista ja perhepedistä juttua

4 kuukauden hulinat ja Lukan nukkumiskuviot

Lue myös

Kyllä meistä jokainen kipuilee

Vauvan ja koko perheen reseptejä, toukokuun parhaat palat

Terkuin Luka 7 kk

IG

@outikarita