Raskausajan ruokavalio – omani ja faktatietoa

Raskausajan ruokavalio ei loppujen lopuksi itselläni kauhean paljon poikkea siitä miten olen ennenkin syönyt. Toki raskausajan ruokavalio sisältää joitakin rajoituksia kuin myös suosituksiakin, jotka on hyvä ottaa huomioon. Kaikkia rajoituksia en pilkun tarkasti ole noudattanut vaan olen itse joidenkin rajoitusten ja suositusten kohdalla hakenut lisätietoa ja ottanut selvää sekä käyttänyt omaa harkintaa. Raskausajan ruokavalio on sisältänyt jonkin verran rajoituksia ja jonkin verran lisäyksiäkin. En aio kirjoittaa nyt vain omasta päästäni vaan käyttää myös lähteenä Mari Stenmanin kirjaa Liikkuvan äidin hyvinvointi – raskausaika ja äitiys. Kirjan ohjeistukset perustuvat paljolti THL:n kokoamaan asiantuntijaryhmän laatimaan Syödään yhdessä -ruokasuositukset ppaaseen (2016). Kirjasta tekstin seassa pätkiä lainausmerkkien sisässä.

raskausajan ruokavalio

Raskausjan ruokavalio – energiantarve

”Raskaus kiihdyttää lepoaineenvaihduntaa siten, että odottavan äidin energiantarve kasvaa hieman. Kasvaneella energiantarpeella turvataan sikiön kasvu ja kehitys. Ensimmäisen kolmanneksen aikana energiantarpeen kasvu on hyvin vähäistä ja ylimääräistä energiaa ei juurikaan tarvita. Sen sijaan toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana tarvitaan jo reilummin ylimääräisiä kilokaloreita. Myös nesteen ja useiden ravintoaineiden tarve lisääntyvät. Sikiö käyttää hiilihydraatteja energianlähteenään, mikä tulee huomioida erityisesti liikkuvan äidin ruokavaliossa.”

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA julkaisi 2013 uudet suositukset raskaana olevien lisääntyneestä energiantarpeesta.

1. kolmanneksen aikana 70 kcal/pvä (esim. hedelmä / lasi tuoremehua)
2. kolmanneksen aikana 260 kcal/pvä(täyttävän välipalan verran)
3. kolmanneksen aikana 500 kcal / pvä (vastaa ylimääräistä pääateriaa.

(Mari Stenman – Liikkuvanäidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Käytännössä tämä on hyvin laskennallinen ja yleistetty, mutta antaa hyvää viitekehystä kasvavalle energiantarpeelle. Energiantarpeeseen vaikuttavat äidin ikä, lähtöpaino ja fyysinen aktiivisuus.

Itse sanoisin, että oman kropan kuuntelu on tärkeää ja nälkä on nyt ensisijainen merkki energiantarpeesta, myös väsymys saattaa olla merkki lisäenergiantarpeesta, joskus tosin väsymys voi tulla ylensyönnistäkin, mutta sen osaa kyllä erottaa.

En lähtisi myöskään välttämättä lisäämään ylimääräistä välipalaa tai ateriaa päivään jos jo valmiiksi syö säännöllisesti esim. 5 kertaa päivässä, vaan lähtisin kasvattamaan annoskokoja. Säännöllinen ruokailu ja perusterveellinen pohja siellä ruokavaliossa on ravitsemuksen tärkeä pohja ihan kaikissa elämäntilanteissa. Myös herkuille voi antaa tilaa tällöin paremmin ja niillekin paikkansa on 😉

raskausajan ruokavalio

Raskausajan ruokavalio – energiantarve minulla

Itselläni liikunnan ja fyysisen aktiivisuudenmäärä alkoi vähentyä tuolla raskausviikoilla 21-22 eli n. puolessa välissä johtuen täysin liitoskivuista. Tällainen aktiivisuus väheni melkoisen paljonkin, sillä olin ollut fyysisesti hyvin aktiivinen tuohon asti. Kuitenkin jopa kävelylenkit ja varsinkin kovemmat treenit on saanut jättää väliin ja tilalle on tullut lempeää ja enemmänkin kehoa huoltavaa liikuntaa, arkiaktiivisuutta kropan kulloisen voinnin ja voimien mukaan. Joogailtua tulee kuitenkin lähes päivittäin tällä hetkellä, se vaan ei ole kovinkaan kuluttavaa. Toisin sanoen siis kulutus on noussut raskauden etenemisen myötä niin kuin luonnollisesti nousee ja energiantarve kasvaa, mutta samalla kun fyysinen aktiivisuus on vähentynyt niin koen syöväni melko samalla tavalla ja samoja määriä kuin alkuraskaudesta. Yksi asia kun nostaa energiantarvetta niin toinen melkeinpä vastaavasti samoissa määrin vähentää sitä. Työpäivinä kuitenkin huomaan, että energiantarpeenion korkeampi ja silloin tulee tehtyä täyttävämpiä välipaloja ja joskus syötyä joku ekstravälipala.

raskausajan ruokavalio

Raskausajan ruokavalio – ravintosuositukset

”Ravitsemuksen merkitys korostuu raskausaikana sekä lapsuudessa, kun kehossa tapahtuu kasvua ja kehitystä. Terveelliselle ruokavaliolle raskausaikana on useita perusteita. Se lisää äidin energiyyttä, estää ylimääräistä painnonnousua ja vaikuttaa merkittävästi lapsen terveyteen. Käytännössä ruokavalion kokonaisuus ja monipuolisuus ovat ratkaisevia tekijöitä. Laadukas ravinto korostuu, koska etenkin aluksi lisäenergiantarve on melko pieni, mutta vitamiinien sekä kivennäisaineiden lisätarve on huomattavan suuri.  Näin ollen lisäenergiaon järkevä ottaa ruuasta, joka on mahdollisimman ravinnerikasta. Parhaiten toimivat kasvikset, marjat jatäysjyväviljat.” (Mari Stenman – Liikkuvanäidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta saa helposti tietoa ja neuvolastakin neuvoa. Perus ravintosuositukset ja ravintoympyrä on hyvä lähtökohta mielestäni lähteä rakentamaan sitä omaa ruokavaliota ja löytääne itselle sopivat tavat.

raskausajan ruokavalio

Raskausajan ruokavalio – erityishuomio näihin

Folaatti – ”Riittämätön folaatin saanti ennen raskautta ja alkuraskauden aikana lisää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Foolihappolisää suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville ja raskauden ensimmäisellä kolmanneksella oleville naisille. Ravinnosta saa myös folaattia, esim. täysjyväviljasta, palkokasveista, hedelmistä, marjoista, maitovalmisteista ja tummanvihreistä kasviksista.”

Rasvat – Välttämättömät rasvahapot, omega. Kalaa olisi hyvä syödä 2-3 krt / viikossa ja/tai käyttää omegalisää. Myös kasviöljyt, siemenet ja pähkinät sisältävät hyviä rasvoja.

Jodi, Rauta, Kalsium ja D-vitamiini

Ylipaino – lisää riskiä keskenmenoon (1.7kertainen normaalipainoisiin), raskausajan diabetekseen ja raskausmyrkytykseen. Myös vaikutuksia lapsen terveyteen kuten lihoamisriski ja lapsen astma.

Alipaino – voi hidastaa sikiön kasvua. Alle 1kg/kkon riittämätön painolisä keskiraskaudesta eteenpäin.

(Mari Stenman – Liikkuvanäidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

raskausajan ruokavalio

Raskausjan ruokavalio – rajoitteet

Rajoitteita en ala tähän listaamaan, ne rajoitteet löytyvät kyllä kaikki selkeästi esim. Eviran listalta ja neuvolastakin saa niistä lappusen mukaan. Kuten tuolla alkuun kirjoitin, niin osa rajoituksista perustuu siihenkin ettei ruoka-aineita ole vielä kunnolla tutkittu tai ei tiedetä sopivia määriä. Omaa harkintakykyä näissä olen itse jonkin verran käyttänyt ja lisätietoa tutkaillut myös. Suomessa on myös aika tarkka elintarvikesyyni ja luotan siihen aika paljon, vaikkakin voihan sitä seulan läpi päästä huonojakin joskus. Tiedän että toisetovat pilkuntarkkoja, eikä siinämun puolestani ole mitään nokan koputettavaa. Itse otan suht rennosti ja tiettyjen juttujen suhteen olen tarkempi. Ei tule nyt varmastikaan mieleen kaikki mitkä olen rajoittanut omasta ruokavaliostani, mutta listaan tähän joitakin mitä nyt mieleen tulee lähinnä ajatellen sitä, mitä on pois jäänyt… Kysykää ihmeessä jos listastapuuttuu joku mikä teillä tulere mieleen, en ottanut itse mitään listaa eteeni kun aloin näitätähänallerustaamaan…

Vakuumipakattu kala.
Sushia olen tosin syönyt ja ihan lohiversioitakin, kunhan lohi on ollut tuoretta. Tässä olen luottanut kahteen ravintolaan ja kaksikertaa syönytkin. Rapu- ja kasvissushejahan voi myös syödä. Levän suhteen olen ajatellut, että sitä ei niin suurta määrää tule muutamasta sushipalasta, että jodin suositus saantimäärä ylittyisi.

Viherjauhettakin olen käyttänyt, kun olen ottanut selvää, että viherjauheeni levät ovat makeanveden leviä, joissa jodipitoisuus on pieni. Myöskään tuota ei tule niin paljon nautittua että se jodin saantisuositus ylittyisi.

Raakalihaleikkeleet kypsentämättömänä, esim. metwursti, salami, ilmakuivattu kinkku ovat saaneet jäädä pois.

Maksaa en nyt paljon ole sylönytkään ja nyt raskausaikana pari palaa maksamakkaraa on mennyt. Sehän onkin rajoitettu tiettyyn määrään.

Ulkomaalaiset kasvikset ja marjat menee vain kypsennettynä. Tosin suosin pääasiassa suomalaista tuotantoa.

Siemenistä pallavansiemen ja maasiemenet on jääneet pois, chiaa olen käyttänyt koko raskauden ajan kyllä.

Lakua ja salmiakkia, mun suosikkikarkkeja olen vältellyt, mutta joskus jokunen suupala eksynyt kyllä suuhun. Uusien tutkimusten mukaanhan se ei ole pelkkä verenpaine minkä takia noiden syönti olisi rajoitettua vaan voisi olla vaikutusta lapsen keskittyimiseen ja vilkkauteen.

Kofeiinia sisältävät ” virvoitusjuomat” ovat jääneet pois. En varsinaisia energiajuomia ole juonutkaan, mutta joskus joitakin BCAA juomia kyllä, joissa kofeiinia. Kahvia juon herkkukahvien muodossa joskus, joten kahvia ei ole tarvinnut rajoittaa.

Teetä juon normaalisti ja olen kyllä juonut yrttiteejuomiakin, ainut mitä niissä katson on, ettei sisältäisi sitä lakritsinjuurta, mitä monessa suosikissani on ollut.

Juustot… Näiden suhteen en ole hirmu tarkka ollut. Italiassa jätin mozzarellan väliin paitsi pizzoissa, joissa se oli kypsennettynä, no eipä tuota suomessakaan ole tullut muutoin syötyä… Homejuustot vain kypsenettynä. Fetaa, halloumia ja tuorejuustojakin olen kyllä syönyt, katsonut vain että on pastöroituja ja esim.tuorejuustot olleet Valion. Ajattelen jotenkin että olisi ihan sysihuono tuuri jos kohdalle osuisi kaupan hyllyltä listeriajuusto… Toiset ehkä ajattelevat turhana riskin ottamisena, mutta oikeasti kuinka moni on saanut listerian kaupanhyllyltä…

Ulkomailla uskalsin syödä sekä tuoretta salaattia että Italialaista jäätelöä. Katsoin vaan niin kuin muutoinkin ulkomailla että missä syön eikä mitään tullut.

Kanamunat, olen syönyt suomalaisia kanamunia raakana, koska niissä ei salmonellariskiä ole toisin kuin ulkolaisissa. Tajusin tässä vasta kesällä että toisethan jättävät myös majoneesit pois raa´an kanamunan takia, mutta itsellä on kyllä majoneesit menneet, enpä ole edes tullut ajatelleeksi asiaa.

Huh, tulipas siitä listaa ja en tiedä huomasinko edes kaikkea 😀

raskausajan ruokavalio

Saa jättää kommenttia ja kysymystä! 🙂

Tsekkaa myös postaukset 

Ruokapäiväkirja ihan tavalliselta torstailta

Raskaus ja painonnousu – faktaa ja entäs oma painnonnousuni?

Raskausdiabetes, sokerirasitus – Tuliko tuomio?

Lisäravinteet, ravintolisät ja raskaus

Instagramissa @outikarita

Raskaus ja painonnousu – faktaa ja entäs oma painonnousuni?

Raskaus ja painonnousu on aika luonnollinen yhdistelmä, eikös vaan? Silti se puhuttaa paljon, jopa stressaa toisia paljon.

raskaus ja painonnousu

Raskaus ja painonnousu – Omat ajatukseni

Muistan itsekin, että toisella neuvolakäynnilläni mietein, että tuleekohan jotain sanomista painonnoususta vaikka itse olin sinut asian kanssa, raskaus ja painonnousu kuuluvat yhteen. Kuitenkin olin kuullut juttuja siitä miten on saatu noottia painonnoususta ja itse kun olin jo saanut päivittelyjäkin, siitä että mun maha on nopeasti kasvanut ja oli iso jo alkuvaiheessa joidenkin mielestä. Neuvolahoitajalle sanoinkin kun pyysi menemään vaa´alle että noussut se paino kyllä on ja hän heti tokaisi, että niin sen kuuluukin nousta. Lukeman jälkeen sanoi, että ihan normaalimäärän on noussut eikä hän sellaiseen kovin herkästi puutu, eikä halua aiheuttaa äideille stressiä siitä turhan takia. Raskaus ja painonnousu sen aikana on kuitenkin ilmeisesti toisilla neuvolahoitajillatodella tarkassa syynissäja toki ymmärrän jos se on selvästi huolestuttavaa ja elämäntavoista johtuvaa.

Kuten, sanoin olen aika sinut painonnousun ja muuttuvan kehon kanssa tässä raskausaikana. Se tulee mitä tulee ja vatsakin kasvaa sen mitä kasvaa, keskikäyrillä tässä kuitenkin mennään masun koonkin kanssa. Paino on noussut aika tasaisesti koko raskauden ajan ja mielestäni. Toisilla se nousee sykähdyksittäin, mutta jokaisen meidän keho toimii ja reagoi eri tavoilla. Itse ajattelen, että jos nyt syö ihan perusterveellisesti ja liikuntaakin tulee, niin ei siitä painonnoususta kannata olla huolissaan. Edelleenkään ei tarvitse kokoaikaa syödä supertereveellisesti, kun pohja on kunnossa siellä ruokapuolella niin herkuttelusta joskus ei ole mitään haittaa, päinvastoin se tekee elämästä rentoa. Rentouskin on tärkeää! Ja jos nämä on olleet hyvällä mallilla jo ennen raskautta niin samaa mallia noudatellen, ei raskaus ole syy jättää ajoittaisia herkkuhetkiä pois, eikä syy myöskään alkaa mätätä herkkuja tai ruokaakaan kaksin verroin. Jos se paino nousee siitä kun käy jokapäivä hesen luukulla tai syö jokapäiväkarkkia tms., niin se ei nyt kovin hyvä juttu ole. Itse kuitenkin koen syöväni melko samoin kuin ennen raskautta, joten näillä mennään.

Liikuntakin on sellainen juttu, että välttämättä sitä ei pysty kokoaikaa olemaan yhtä aktiivinen ja toiset joutuvat vuodelepoonkin. Liikunnastakin olen löytänyt keinoja ja tapoja liikkua, mikä sopivat nyt mulle ja mitä pystyn liitoskipujen kanssa tekemään. Huimastihan mun liikuntämäärä ja sellainen arkinen aktiivisuus on nyt vähentynyt olosuhteiden pakosta, kehoa kuunnellen. Itse oon huomannut, että kun on joutunut himmaamaan niin energiantarve on myös vähentynyt vaikkakin raskaus lisää tuota tarvetta jonkin verran. Kuitenkaan kahden edestä ei tarvitse syödä.

raskausja painonnousu

(RV 16)

Raskaus ja painonnousu – Lisäenergian tarve:

”Raskaus kiihdyttää lepoaineenvaihduntaa siten, että odottavan äidin energiantarve kasvaa hieman. Kasvaneella energiantarpeella turvataan sikiön kasvu ja kehitys. Osittain lisääntynyt lepoaineenvaihdunta ja energiantarve johtuvat painnonnoususta.” (Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys) On siis tärkeää vastata kasvaneeseen energiantarpeeseen.

”Ensimmäisen kolmanneksen energiantarpeen kasvu on vähäistä ja ylimääräistä energiaa ei juurikaan tarvita. Sen sijaan toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana tarvitaan jo reilummin ylimääräisiä kilokaloreita. Myös nesteen ja useiden ravintoaineiden tarve lisääntyvät. Sikiö käyttää hiilihydraatteja energianlähteenään, mikä tulee huomioida etenkin liikkuvan äidin ruokavaliossa.” (Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Ensimmäinen kolmannes: lisääntynyt energiantarve on n. 70 kcal/pvä, esim. lasi tuoremehua tai hedelmä
Toinen kolmannes: lisääntynyt energiantarve kasvaa ja onn. 260 kcal/pvä, tämä tarkoittaa jo täyttäväävälipalaa
Kolmas kolmannes: lisäenergiantarve alkaa olemaan jo n. 500 kcal/pvä, joka käytännössä tarkoittaa ylimääräistä pääateriaa.
(Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Nämä määrät antavat viitekehystä lisääntyvälle energiantarpeelle, kuten kirjassakin painotettaan. On hyvä muistaa, että tämä on kuitenkin yksilöllistä ja energiantarpeeseen vaikuttavat ikä, äidinlähtöpaino ja fyysinen aktiivisuus. Paras mittari onkin sopiva painonnousu raskauden aikana ja oma olo, onko se hyvä, saako tarpeeksi energiaa vai liikaa. Itse painotan sitä oman kehon ja voinnin kuuntelemisen tärkeyttä. Väsymys tai vastaavasti nukahtamisvaikeudet voi johtua toki myös hormooneista, mutta myös joko liian vähäisestä tai liiallisesta energiansaannista.

raskaus ja painonnousu

(RV 17)

Oma energiantarve ja syöminen kehoa kuunnellen

Itselläni ensimmäinen kolmannes oli huonovointisempaa aikaa ja olin myös hirmu väsynyt. En vain saanut syötyä aina kunnon ruokaa kokonaan ja söin paljon sellaisia välipaloja, jotka maittoivat huonovointisuuden keskellä. Toisella kolmanneksella olot alkoi helpottaa ja energia lisääntymään, ruoka maittamaan normaalisti! Toisen kolmanneksen viimeisellä kuulla, siellä raskausviikolla 20 alkoi nuo ikävät liitoskivut ja aktiivisuus sekä liikunta alkoivat vähentyä, jonka huomasin vähenevässä energiantarpeessa myös. Nyt toisen ja kolmannen kolmanneksen taitteessa huomaan, että vatsa ei vedä niin paljoa, joten pieniä annoksia ja välipalojen rooli korostuu. Tosin edelleenkään en koe enrgiantarpeeni vielä kasvaneen, koska aktiivisuus on edelleen niin sidoksissa noihin kipuihin. Omaa kehoa ja sen tarpeita kuunnellen tässä on siis syöty.

raskaus ja painonnousu

(RV 18)

Raskaus ja painonousu – Sopiva painonnousu

Mikä on sopiva painnonnousu? Tässäkin kohtaa luotan lähteisiin ja käytän päteväksi toteamaani kirjaa, jota olen lainaillut nyt tekstissäni jo muutenkin, voin suositella lämpimästi! Itsekään en ennen raskautta tiennyt mikä on sopivaa. Tähänhän tosiaan vaikuttaa äidin lähtöpaino, ikä, aktiivisuus, sairaudet ym. kirjassa oli kuitenkin hyvät mallinnokset mistä painonnousu koostuu ja painoindeksin mukainen suositeltu painnonnousu. Itsekään en ole osannut ajatella mistä kaikesta se painonnousu koostuu, ei se ole vain se lapsi ja lihoaminen, vaan siinä on paljon kaikkea mikä nostaa painoa. Nämä antavat hyvät viitekehykset mielestäni!

”Painon kuuluu nousta raskauden aikana. suurin painonnousu tapahtuu yleensä raskuasviikoilla 16-28, jolloin myös rasvakudosta kertyy eniten.” (Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Mistä painonnousu koostuu?

Sikiö n. 3500 gkeskimäärin (tämähän voi olla enemmän tai vähemmän…)
Lapsivesi n. 900 g
Istukka n. 500 g
Kohtu n. 1000 g
Rintakudos n. 1000 g
Veriplasman määrä n. 1500 g
Solujen ulkoinen neste n. 1800 g
Äidin rasvakudos n. 2000-6000 g
Yhteensä 12,2-16,2 kg

Painoindeksin mukainen suositeltu painonnousu

Aliapinoinen (BMI <18,5): 12,5-18 kg
Normaalipainoinen (BMI 18,5-24.9): 11,5-16 kg
Ylipainoinen (BMI 25-29,9): 7-11-5 kg
Lihava (BMI > 30): 5-9 kg

En näitä orjallisesti tarkkailisi, mutta hyvän viitekehyksen nämä antavat ja onhan sekä yli- että alipainolla aina omat lisäriskin tuojat. Kuitenkin pitää muistaa ettäaina normaalipainoinenkaan ei välttämättä voi hyvin ja saa kaikkea tarvittavaa ravinnetta. Edelleen painotan sitä oman kehon kuuntelua ja tiedostamista myös siitä mitä syö ja syökö tarpeeseen.

Ylipaino: 

lisää keskenmenon riskiä
suurempi riski raskausdiabetekseen
suurempi riski raskausmyrkytykseen
vaikutukset lapsen terveyteen (lihamisriski, lapsen astma)
(Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Alipaino:

voi hidastaa sikiön kasvua
alle 1 kg/kk on riittämätön painolisä keskiraskaudesta eteenpäin
(Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

 

Raskaana Italiassa

(RV 20)

 

Rakaus ja painonnousu – omalla kohdallani

Raskaus ja painonnousu on tosiaan mielestäni luonnollinen yhdistelmä ollut kokoajan ja olen asian kanssa ollut sinut, vaikka stressasinkin alkuun sitä mitä neuvolassa tuumataan. Itselläni paino on ollut tuolla normaalipainon puolella ennen raskautta. Paino on noussut melko tasaisesti, viime viikkoina ottanut vähän isomman harppauksen, mutta ilmeisesti osaksi nesteiden takiakin, sillä ensimmäistä kertaa paino on myös tipahtanut hieman takaisinpäin tällä viikolla jos ei lasketa vatsataudin aiheuttamaa painonheilahdusta alaspäin tuossa keväällä.

Painonnousuni: Raskausviikolla 24 oli tullut tasan 10 kiloa ja nyt pian tulee täyteen raskausviikko 27, eli jonkin verran tuosta paino on kivunnut ylöspäin. Viikkoille jaettuna tuo on siellä 400 gramman paikkeilla joka voisi antaa osviittaa n. 16 kilon painonnoususta raskausaikana. Itse ajattelen painon nousevan jotain 15 ja 20 kilon välillä… Mutta ika näyttää, pysyykö nousu miten tasaisena jatkossa ja mille viikoilleraskaus kestääkin ja kuinka paljon poitsu ottaa ja kasvaa. Itse olen ollut syntyessäni melkein 4 kiloinen ja Riku melkeinpä 5 kiloinen, toivottavasti ei nyt ihan isäänsä tule 😀

Alla RV 4  ja raskausviikko 24 kun painoa oli tullut 10 kg

raskaus ja painonnousu

raskaus ja painonnousu

 

Miten muut raskaana olijat kokevat painonnousun?

En ajatellut tehdä missään vaiheessa blogiin viikottaista seurantaa viikkopostausten yhteyteen, koska mielestäni aivan liikaa noita painomääriä ja masun kokoja veratillaan ja arvostellaankin. Tosilla tosiaan painonnousu ja masun kasvu tapahtuu sykähdyksittäin, tosilla painottuu tiettyyn kohtaan raskautta ja tosilla nämä menevät tasaisesti läpi raskauden. Itse ajattelin että päivitän kun 10 kiloa tulee täyteen ja sitten kun 5 kiloa on siihen päälle tullut, jolloin ehkä elellään jo loppupuolta raskaudesta…

raskaus ja painonnousuRV 26

Tsekkaa myös:

Raskauskeho, omat ja toisten ajatukset

Instagrmaissa @outikarita