Ajatuksia täysimetystaipaleestamme

Snif ja hih, haikeaa ja jännittävää…

Mun pienestä on kasvanut niin iso, että hän alkoi saamaan muutakin masun täytettä kuin tissiä. Huomenna tulee 6 kuukautta mittariin ja tänään alettiin jo vähän maistelemaan. Päivästä ei ole kiinni niin tarkasti, meillä täysimetystä tuli 6 kuukautta, mikä oli ajatuksenammekin. WHO:n suositus täysimetykselle on 6 kk ja THL:n suositus hieman tulkinnan varainen, koska siellä puhutaan 6 kk täysimetyksestä sekä kiinteiden aloittamisesta tarpeen ja valmiuksien mukaan 4-6 kk:n iässä. Jokainen perhe tekee tietysti omat ratkaisut oman lapsen ja perheen tilanteen mukaan niinkuin parhaaksi näkee ja joskus myös tilanteen vaatimusten mukaan. Meillä ei ollut tarvetta aiempaa aloittaa ja annettiin valmiuksien kertyä ja suoliston kypsyä rauhassa kiinteiden maistelua varten, halusimme myös pitkän täysimetyksen sen etuja ajatellen. Itse en ajattele että valmiuksien täyttyessä olisi heti aloitettava, sillä en usko valmiuksien mihinkään katoavan eikä ne meillä kadonneetkaan, mutta jokainen aloittaa siinä kohtaa kun tuntuu siltä. Muutaman kerran Luka sai aiemmin äidinmaitojäätä itse maistella pöydän päänä. Myöhemmin palaan toisessa postauksessa tähän meidän kiinteiden aloittamiseen, että miten on lähtenyt käyntiin. En kirjoittele siitä nyt tässä postauksessa enempiä.

Meidän imetystaival on ollut ihana ja tunteikas, myös melko helppo. Olin varautunut siihen, että se voi olla vaikeaa ja luulin sen sattuvan kaikilla. Olin ottanut jonkin verran selvää erilaisista imetykseen liittyvistä jutuista ja vaiheista, tiesin myös mistä kysyä apua jos sellaista tarvitaan. Jokaisella tulee varmasti vastaan myös vaikeuksia, mutta en edes osaa kuvitella millaista se on kun on vaikeaa. Kaikki sympatia teille, joilla on vaikeuksia ollut! Meille imetys on ollut ihanaa ja toivoisin että jokainen voisi kokea sen samoin! Meillä on ollut ihania hetkiä ja niitä on vielä edessäkin. Nyt myös aivan uudenlaisia hienoja hetkiä tuo kiinteiden maistelut.

Toisten mielestä 6 kuukauden täysimetyksestä puhuminen on itsensä jalustalle nostamista ja oman imetystaipaleen arvottamista ylemmäs. Olen itsekin saanut tämän tyyppisiä kommentteja ja jäänytkin miettimään uskallanko enää tuoda tätä esiin. Toivon, että nytkään ei ketään provosoidu tai pahastu, annetaan jokaisen toimia niin kuin parhaaksi näkee eikä arvostella toistemme vakintoja. Sen jälkeen kun ystäväni jolla ei ole onnnistunut niin pitkä imetys kuin hän olisi halunnut, sanoi minulle ”Outi on tosi hienoa että oot täysimettänyt noin pitkään ja saat olla ylpeä itsestäsi.” uskallan puhua taas ääneen!

Jokainen imetystaival on arvokas, toinen ei ole toistaan arvokkaampi.
Jokaisesta imetystaipaleesta saa olla iloinen ja ylpeä.
Ja niin mä olen, iloinen ja ylpeä, onnellinen ja tyytyväinen.
Eikä meidän imetystaival tähän lopu, mutta täysimetys on nyt loppunut.

Lue myös:

Imetystarinoita Lukan kertomana

IG:

@outikarita

4 kuukautta ikää, mites imetys ja kiinteät?

Huomenna Luka onkin 4 kuukauden ikäine poikanen jo!

Meillä kysyttiin 3 kuukauden neuvolakäynnillä, mitä olemme ajatelleet kiinteiden aloittamisesta. Olin hieman hämmentynyt, että miksi siitä nyt kysellään. Terkkari kuitenkin sanoi, että tällä käynnillä hänellä on ollut tapana asiaa ottaa puheeksi. Kerroin, ettei sen enempiä olla vielä mietitty, kun tavoitteena on 6 kuukauden täysimetys. Terkkari kertoi tämän jälkeen, että 4 kuukauden iässä voi aloittaa maistelut ja että voisi olla hyväkin alkaa totuttelemaan makuihin, vaikka poika kasvaakin hyvin rintamaidolla ettei sen puolesta tarvi. Tämän jälkeenkerroin uudelleen, että edelleen haluan täysimettää 6 kuukauden ikään asti. Edit. Meillä on aivan ihana terkkari ja olimme käynnin päätteeksi kyllä hyvässä yhteisymmärryksessä meidän imetystoiveesta ja tavoittestamme. Tässä kohtaa hän myös sanoikin ettei ole pakko kiinteitä aloittaakaan ja äidinmaito riittää hyvin. En näe itse mitään syytä meidän tilanteessa aloittaa maistelua vielä 4 kuukauden iässä ja jäin ihmettelemään yleisesti miksei enemmän kannusteta tuohon 6 kuukauden täysimetykseen, jos se kerran on äidin halu eikä tarvetta ole aikaisempaan aloitella kiinteitä. Lapsi saa kyllä äidin monipuolisesti syödessä äidin maidon kautta erilaisia makuja ja allergeenejä. Osittain virheellisenä tietona myös jaetaan äideille tietoa, ettei pienet maistelut kaada täysimetystä.

Jäin miettimään; Nyt mä taidan olla imetyshörhö 😀

Ylläolevaa tekstiä muokattu!

Imetys nyt on aina tulenarka aihe, joten muistetaanhan, että jokainen tekee aina omat ratkaisunsa tämänkin suhteen itsensä ja lapsensa mukaisesti! En tarkoita torpata ketään joka ei täysimetä puoli vuotiaaksi, mutta en ihmettele sitä, että moni aloittaa kiinteät 4 kuukauden kohdalla. Mekin aloitettaisiin jos en olisi itse asiaan perehtynyt enempiä ja olisi itse tehnyt ajatustyötä sen suhteen mikä oma ajatukseni on asiasta. Tätä samaa olen kuullut muutamilta muiltakin. Suomessa imetystilastot eivät ole kovinkaan korkeat eikä niiden parantumista auta ainakaan kannustamattomuus. Olen kyllä kuullut senkin puolen, miten toiset kokevat imetyksen ohjauksen ja tukemisen päällekäyväksi. Ääripäät näissä asioissa kertovat sitä, että imetyksen tuki ja ohjaus ei ole kunnolla uomissaan ja selkeää terveydenhuollon puolella.

Itse olen vahvasti imetysmyönteinen ja puhun mielelläni sen puolesta, eikä siinä kait ole mitään väärää. En halua kuitenkaan ketään painostaa tai luoda paineita, mutta omalta osaltani voin tuoda tietoisuutta ja myönteisiä kokemuksia esiin. Voisin tähän vain linkatakin lisäteksteihin, mutta koen hyväksi laittaa muutamat poiminnat vauvan ravinnosta tähän ja nämä pohjautuu tämän hetken THL:n laatimiin suosituksiin imetyksestä.

THL suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään asti ja vähintään 4 kuukauden ikään asti. Äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi ensimmäisten kuuden kuukauden ajan useimmille normaalipainoisina syntyneille lapsille. Tulkitsen tämän THL:n suosituksenkin siis kannattavan tuota 6 kk:n täysimetystä ensisijaisesti. WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään asti. THL suosittelee imetyksen jatkamista täysimetyksen jälkeen vuoden ikään asti, johon asti äidinmaito on vauvan ensisijainen ravinnonlähde ja WHO suosittelee imetyksen jatkamista kahden vuoden ikään asti kiinteiden ohella. Sitten on olemassa myös lapsen luontainen vieroittuminen. Itse en ole tehnyt sen suhteen päätöksiä mihin asti imetetään, nyt ensin tavoitteena kuitenkin tuo puolen vuoden täysimetys ja sen jälkeen tavoitteena imetyksen jatkaminen, mihin asti sitten jatkuukin, toivottavasti ainakin sinne vuoden ikään asti. Mitään en kiveen hakkaa, vaan elellään vauvan ja meidän tilanteiden mukaan ottamatta asiasta sen kummempaa stressiä niin kuin jokaisen pitäisi.

”Täysimetys tarkoittaa, että vauva saa syödäkseen pelkkää äidinmaitoa, sekä tarvitsemansa lääkkeet ja vitamiinit. Puolenvuoden jälkeenkin äidinmaito on vauvan ensisijainen ravinnonlähde vuoden ikään asti, mutta puolen vuoden iästä alkaen vauva tarvitsee äidinmaidon ohella kiinteitä ruokia kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Jos kiinteän ruoan tarjoamista aloitellaan jo aikaisemmin, vauvan tulee olla täyttänyt 4 kuukautta ja olla myös motorisesti valmis: pystyä istumaan tuettuna, hallitsemaan pään liikkeitä ja koordinoimaan silmien ja käden yhteistyötä ruokia tavoitellessaan. Kiinteät ruoat ovat aluksi pelkkiä maisteluannoksia: ruokaa tarjotaan vasta imetyksen jälkeen ja enimmillään muutaman teelusikallisen verran kerrallaan.”

Aina on myös erilaisia tarpeita ja erityistilanteita!

”Jos alle neljän kuukauden ikäinen lapsi tarvitsee lisäruokaa, hänelle annetaan pumpattua äidinmaitoa tai korviketta. Jos yli 4 kuukauden ikäinen lapsi tarvitsee äidinmaidon lisäksi muuta ruokaa, on parempi aloittaa kiinteät ruoat kuin siirtyä äidinmaidonkorvikkeeseen, jotta imetys jatkuisi. Jos lapsi saa pelkästään äidinmaidonkorviketta, kiinteät lisäruoat aloitetaan noin 4 kuukauden iässä lapsen yksilöllisten valmiuksien mukaan.”

Lähteenä Imetyksen tuki ry ja THL:n Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille

WHO:n 10 fatkakohtaa on ihana julkaisu imetyksestä myös, kannattaa tsekata!

Vaikka meillä on aika hyvällä mallilla jo nuo motoriset taidot niin en koe mitenkään tarpeelliseksi aloittaa vielä maistelua eikä Luka sellaiseen ole osoittanut mielestäni kiinnostustakaan vaikka käsi ja lelut suuhun menevätkin. Imetyksestä on myös hyötyjä sekä äidille että vauvalle, näistä hyödyistä voisin tehdä omaa postausta mikäli sellainen kiinnostaa (?) Parin kuukauden päästä voidaan palailla sitten kiinteiden aloittamiseen udelleen 😉

Saa jättää myös omia ajatuksia ja kokemuksia kommenttikenttään!
😉

Tsekkaa myös postaukset:

Täysimetys – tavoitteita ja toiveita

Mites se imetys sujuu?

Instagramissa:

@outikarita