Raskausajan ruokavalio – omani ja faktatietoa

Raskausajan ruokavalio ei loppujen lopuksi itselläni kauhean paljon poikkea siitä miten olen ennenkin syönyt. Toki raskausajan ruokavalio sisältää joitakin rajoituksia kuin myös suosituksiakin, jotka on hyvä ottaa huomioon. Kaikkia rajoituksia en pilkun tarkasti ole noudattanut vaan olen itse joidenkin rajoitusten ja suositusten kohdalla hakenut lisätietoa ja ottanut selvää sekä käyttänyt omaa harkintaa. Raskausajan ruokavalio on sisältänyt jonkin verran rajoituksia ja jonkin verran lisäyksiäkin. En aio kirjoittaa nyt vain omasta päästäni vaan käyttää myös lähteenä Mari Stenmanin kirjaa Liikkuvan äidin hyvinvointi – raskausaika ja äitiys. Kirjan ohjeistukset perustuvat paljolti THL:n kokoamaan asiantuntijaryhmän laatimaan Syödään yhdessä -ruokasuositukset ppaaseen (2016). Kirjasta tekstin seassa pätkiä lainausmerkkien sisässä.

raskausajan ruokavalio

Raskausjan ruokavalio – energiantarve

”Raskaus kiihdyttää lepoaineenvaihduntaa siten, että odottavan äidin energiantarve kasvaa hieman. Kasvaneella energiantarpeella turvataan sikiön kasvu ja kehitys. Ensimmäisen kolmanneksen aikana energiantarpeen kasvu on hyvin vähäistä ja ylimääräistä energiaa ei juurikaan tarvita. Sen sijaan toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana tarvitaan jo reilummin ylimääräisiä kilokaloreita. Myös nesteen ja useiden ravintoaineiden tarve lisääntyvät. Sikiö käyttää hiilihydraatteja energianlähteenään, mikä tulee huomioida erityisesti liikkuvan äidin ruokavaliossa.”

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA julkaisi 2013 uudet suositukset raskaana olevien lisääntyneestä energiantarpeesta.

1. kolmanneksen aikana 70 kcal/pvä (esim. hedelmä / lasi tuoremehua)
2. kolmanneksen aikana 260 kcal/pvä(täyttävän välipalan verran)
3. kolmanneksen aikana 500 kcal / pvä (vastaa ylimääräistä pääateriaa.

(Mari Stenman – Liikkuvanäidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Käytännössä tämä on hyvin laskennallinen ja yleistetty, mutta antaa hyvää viitekehystä kasvavalle energiantarpeelle. Energiantarpeeseen vaikuttavat äidin ikä, lähtöpaino ja fyysinen aktiivisuus.

Itse sanoisin, että oman kropan kuuntelu on tärkeää ja nälkä on nyt ensisijainen merkki energiantarpeesta, myös väsymys saattaa olla merkki lisäenergiantarpeesta, joskus tosin väsymys voi tulla ylensyönnistäkin, mutta sen osaa kyllä erottaa.

En lähtisi myöskään välttämättä lisäämään ylimääräistä välipalaa tai ateriaa päivään jos jo valmiiksi syö säännöllisesti esim. 5 kertaa päivässä, vaan lähtisin kasvattamaan annoskokoja. Säännöllinen ruokailu ja perusterveellinen pohja siellä ruokavaliossa on ravitsemuksen tärkeä pohja ihan kaikissa elämäntilanteissa. Myös herkuille voi antaa tilaa tällöin paremmin ja niillekin paikkansa on 😉

raskausajan ruokavalio

Raskausajan ruokavalio – energiantarve minulla

Itselläni liikunnan ja fyysisen aktiivisuudenmäärä alkoi vähentyä tuolla raskausviikoilla 21-22 eli n. puolessa välissä johtuen täysin liitoskivuista. Tällainen aktiivisuus väheni melkoisen paljonkin, sillä olin ollut fyysisesti hyvin aktiivinen tuohon asti. Kuitenkin jopa kävelylenkit ja varsinkin kovemmat treenit on saanut jättää väliin ja tilalle on tullut lempeää ja enemmänkin kehoa huoltavaa liikuntaa, arkiaktiivisuutta kropan kulloisen voinnin ja voimien mukaan. Joogailtua tulee kuitenkin lähes päivittäin tällä hetkellä, se vaan ei ole kovinkaan kuluttavaa. Toisin sanoen siis kulutus on noussut raskauden etenemisen myötä niin kuin luonnollisesti nousee ja energiantarve kasvaa, mutta samalla kun fyysinen aktiivisuus on vähentynyt niin koen syöväni melko samalla tavalla ja samoja määriä kuin alkuraskaudesta. Yksi asia kun nostaa energiantarvetta niin toinen melkeinpä vastaavasti samoissa määrin vähentää sitä. Työpäivinä kuitenkin huomaan, että energiantarpeenion korkeampi ja silloin tulee tehtyä täyttävämpiä välipaloja ja joskus syötyä joku ekstravälipala.

raskausajan ruokavalio

Raskausajan ruokavalio – ravintosuositukset

”Ravitsemuksen merkitys korostuu raskausaikana sekä lapsuudessa, kun kehossa tapahtuu kasvua ja kehitystä. Terveelliselle ruokavaliolle raskausaikana on useita perusteita. Se lisää äidin energiyyttä, estää ylimääräistä painnonnousua ja vaikuttaa merkittävästi lapsen terveyteen. Käytännössä ruokavalion kokonaisuus ja monipuolisuus ovat ratkaisevia tekijöitä. Laadukas ravinto korostuu, koska etenkin aluksi lisäenergiantarve on melko pieni, mutta vitamiinien sekä kivennäisaineiden lisätarve on huomattavan suuri.  Näin ollen lisäenergiaon järkevä ottaa ruuasta, joka on mahdollisimman ravinnerikasta. Parhaiten toimivat kasvikset, marjat jatäysjyväviljat.” (Mari Stenman – Liikkuvanäidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta saa helposti tietoa ja neuvolastakin neuvoa. Perus ravintosuositukset ja ravintoympyrä on hyvä lähtökohta mielestäni lähteä rakentamaan sitä omaa ruokavaliota ja löytääne itselle sopivat tavat.

raskausajan ruokavalio

Raskausajan ruokavalio – erityishuomio näihin

Folaatti – ”Riittämätön folaatin saanti ennen raskautta ja alkuraskauden aikana lisää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Foolihappolisää suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville ja raskauden ensimmäisellä kolmanneksella oleville naisille. Ravinnosta saa myös folaattia, esim. täysjyväviljasta, palkokasveista, hedelmistä, marjoista, maitovalmisteista ja tummanvihreistä kasviksista.”

Rasvat – Välttämättömät rasvahapot, omega. Kalaa olisi hyvä syödä 2-3 krt / viikossa ja/tai käyttää omegalisää. Myös kasviöljyt, siemenet ja pähkinät sisältävät hyviä rasvoja.

Jodi, Rauta, Kalsium ja D-vitamiini

Ylipaino – lisää riskiä keskenmenoon (1.7kertainen normaalipainoisiin), raskausajan diabetekseen ja raskausmyrkytykseen. Myös vaikutuksia lapsen terveyteen kuten lihoamisriski ja lapsen astma.

Alipaino – voi hidastaa sikiön kasvua. Alle 1kg/kkon riittämätön painolisä keskiraskaudesta eteenpäin.

(Mari Stenman – Liikkuvanäidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

raskausajan ruokavalio

Raskausjan ruokavalio – rajoitteet

Rajoitteita en ala tähän listaamaan, ne rajoitteet löytyvät kyllä kaikki selkeästi esim. Eviran listalta ja neuvolastakin saa niistä lappusen mukaan. Kuten tuolla alkuun kirjoitin, niin osa rajoituksista perustuu siihenkin ettei ruoka-aineita ole vielä kunnolla tutkittu tai ei tiedetä sopivia määriä. Omaa harkintakykyä näissä olen itse jonkin verran käyttänyt ja lisätietoa tutkaillut myös. Suomessa on myös aika tarkka elintarvikesyyni ja luotan siihen aika paljon, vaikkakin voihan sitä seulan läpi päästä huonojakin joskus. Tiedän että toisetovat pilkuntarkkoja, eikä siinämun puolestani ole mitään nokan koputettavaa. Itse otan suht rennosti ja tiettyjen juttujen suhteen olen tarkempi. Ei tule nyt varmastikaan mieleen kaikki mitkä olen rajoittanut omasta ruokavaliostani, mutta listaan tähän joitakin mitä nyt mieleen tulee lähinnä ajatellen sitä, mitä on pois jäänyt… Kysykää ihmeessä jos listastapuuttuu joku mikä teillä tulere mieleen, en ottanut itse mitään listaa eteeni kun aloin näitätähänallerustaamaan…

Vakuumipakattu kala.
Sushia olen tosin syönyt ja ihan lohiversioitakin, kunhan lohi on ollut tuoretta. Tässä olen luottanut kahteen ravintolaan ja kaksikertaa syönytkin. Rapu- ja kasvissushejahan voi myös syödä. Levän suhteen olen ajatellut, että sitä ei niin suurta määrää tule muutamasta sushipalasta, että jodin suositus saantimäärä ylittyisi.

Viherjauhettakin olen käyttänyt, kun olen ottanut selvää, että viherjauheeni levät ovat makeanveden leviä, joissa jodipitoisuus on pieni. Myöskään tuota ei tule niin paljon nautittua että se jodin saantisuositus ylittyisi.

Raakalihaleikkeleet kypsentämättömänä, esim. metwursti, salami, ilmakuivattu kinkku ovat saaneet jäädä pois.

Maksaa en nyt paljon ole sylönytkään ja nyt raskausaikana pari palaa maksamakkaraa on mennyt. Sehän onkin rajoitettu tiettyyn määrään.

Ulkomaalaiset kasvikset ja marjat menee vain kypsennettynä. Tosin suosin pääasiassa suomalaista tuotantoa.

Siemenistä pallavansiemen ja maasiemenet on jääneet pois, chiaa olen käyttänyt koko raskauden ajan kyllä.

Lakua ja salmiakkia, mun suosikkikarkkeja olen vältellyt, mutta joskus jokunen suupala eksynyt kyllä suuhun. Uusien tutkimusten mukaanhan se ei ole pelkkä verenpaine minkä takia noiden syönti olisi rajoitettua vaan voisi olla vaikutusta lapsen keskittyimiseen ja vilkkauteen.

Kofeiinia sisältävät ” virvoitusjuomat” ovat jääneet pois. En varsinaisia energiajuomia ole juonutkaan, mutta joskus joitakin BCAA juomia kyllä, joissa kofeiinia. Kahvia juon herkkukahvien muodossa joskus, joten kahvia ei ole tarvinnut rajoittaa.

Teetä juon normaalisti ja olen kyllä juonut yrttiteejuomiakin, ainut mitä niissä katson on, ettei sisältäisi sitä lakritsinjuurta, mitä monessa suosikissani on ollut.

Juustot… Näiden suhteen en ole hirmu tarkka ollut. Italiassa jätin mozzarellan väliin paitsi pizzoissa, joissa se oli kypsennettynä, no eipä tuota suomessakaan ole tullut muutoin syötyä… Homejuustot vain kypsenettynä. Fetaa, halloumia ja tuorejuustojakin olen kyllä syönyt, katsonut vain että on pastöroituja ja esim.tuorejuustot olleet Valion. Ajattelen jotenkin että olisi ihan sysihuono tuuri jos kohdalle osuisi kaupan hyllyltä listeriajuusto… Toiset ehkä ajattelevat turhana riskin ottamisena, mutta oikeasti kuinka moni on saanut listerian kaupanhyllyltä…

Ulkomailla uskalsin syödä sekä tuoretta salaattia että Italialaista jäätelöä. Katsoin vaan niin kuin muutoinkin ulkomailla että missä syön eikä mitään tullut.

Kanamunat, olen syönyt suomalaisia kanamunia raakana, koska niissä ei salmonellariskiä ole toisin kuin ulkolaisissa. Tajusin tässä vasta kesällä että toisethan jättävät myös majoneesit pois raa´an kanamunan takia, mutta itsellä on kyllä majoneesit menneet, enpä ole edes tullut ajatelleeksi asiaa.

Huh, tulipas siitä listaa ja en tiedä huomasinko edes kaikkea 😀

raskausajan ruokavalio

Saa jättää kommenttia ja kysymystä! 🙂

Tsekkaa myös postaukset 

Ruokapäiväkirja ihan tavalliselta torstailta

Raskaus ja painonnousu – faktaa ja entäs oma painnonnousuni?

Raskausdiabetes, sokerirasitus – Tuliko tuomio?

Lisäravinteet, ravintolisät ja raskaus

Instagramissa @outikarita

Ruokapäiväkirja ihan tavalliselta torstailta

Ruokapäiväkirja yleensä kiinnostaa ja niitä kun jossain kohtaa tein ihan viikkokohtaisesti niin aina oli kiinnostuneita. Eilen kuvailin kaikki syöminkini ja ajattelin pitkästä aikaa jakaa ruokapäiväkirjan tännekin. Ensi viikolla olisi tarkoitus saada sitten vielä omaa postausta tarkemmin raskausajan ruokavaliosta. Tämä siis on vain yksi päivä monien joukossa, viikkokohtaisesta saisi varmastikin kattavamman kuvan eli ei kannata turhan tarkkaan syynätä ”mitä puuttuu” tai ”mikä on huonosti” 😉

Eilinen oli aivan tavallinen torstai. Olin töissä 8-16 ja töistä suoraan suunta neuvolan perhevalmmennukseen 16-18 (jouduin hilppaisemaan töistä vähän aiemmin). Katsotaas mitä sitten päivn aikana tuli syötyä!

AAMUPALA

Aamuisin noustuani ensin juon c-vitamiini poretabletista, viherjauheesta ja tietty vedestä tehdyn drinksun. Ja kyllä olen viherjauhetta käyttänyt koko raskauden ajan pienissä määrin. Pienissä määrin jodin määrä ei varmastikaan ylity 😉

Varsinaisena aamupalana klo 7 veteen tehty kaurapuuro, jossa myös voita. Päälle mustikoita, vadelmia, banaanibonnea ja chiasiemeniä. Lasillinen veriappelsiinituoremehua.


ruokapäiväkirja

VÄLIPALA

Töissä pieni välipala n. klo 9.30. Ei pysty ihan olemaan aamupalasta lounaaseen, joten pieni välipala tässä työvuorossa aamulla on just hyvä. Nyt syötiin ruisleipä kalkkunalla, juustolla ja tomaatilla.

ruokapäiväkirja

LOUNAS

Lounasaikaan ei oikein töissä voi päättää, se on siinä 11 maissa. Lounaana oli tällä kertaa tuommoista kanavuoka, jossa oli kanan lisäksi bataattia, kesäkurpitsaa, parsakaalia, halloumia ja tomaattimurskaa. Outin hässäkkä ruokaa siis.

ruokapäiväkirja

VÄLIPALA

Iltapäivän välipalana etenkin töissä on kätevä smoothie, koska sen voi vetäistä siinä töiden lomassa. Klo 15 hörppäsin smoothien, jossa oli banaani, mustikoita, puolukoita, suklaaheraa, öljyä ja kauramaitoa.

ruokapäiväkirja

PÄIVÄLLINEN

Tällä kertaa päivälliselle oli aikaa vasta illemmalla perhevalmennuksen jälkeen ja mieli teki helppoa ja nopeaa subia siitä neuvolan vierestä. Kello tais olla jo seitsemän kun pääsin kotona (15cm) tonnikalasubini äärelle ja nam, oli hyvää!

ruokapäiväkirja

ILTAPALA

Luonnonjugurttiin oon jäänyt ihan koukkuun. Nyt sekaan meni ihan banaanibonnea, mutta tuoreet marjat olis ihan bueno. Päälle vielä mysliä, johon oon kans nyt ihastunut. Mysli on elovenan vadelma-tummasuklaamysliä. Kupillinen ns. yöteetä on myös ihana iltaisin.

ruokapäiväkirja

Sellainen ruokapäiväkirja ja päivä syöminkien osalta oli tällä kertaa. Vettä kuluu päivän aikana paljon ja muutamat ravintolisätkin päivään kuuluu. Aamuisin monivitamiini, omega, sinkku ja probiootti, iltaisin magnesiumlisä. Vaikka muutama pidempi tauko oli päivän aikana niin ainakin sopivalta tuntui päivän energiamäärät. Kroppaa kuunnellen paljolti muutenkin syön 😉

Seuraa myös instagramissa, siellä oli juuri yksi päivä meitin kokkiohjelmakin storyn puolella 😉

@outikarita

Ja tsekkaa myös postaus

Raskaus ja painonnousu – faktaa ja entäs oma painonnousuni?