RV 17 kuulumiset ja loistava PregLife -sovellus

Hiphei, RV 17 tänään täynnä!

En muista päivittelinkö jo viimeksi miten tää aika menee nopeasti, pian on jo puoliväli raskaudesta, nyt rv 17. Puolivälissä me ollaankin Italiassa ja sekin on ihan huisia. Kaksi viikkoa vielä paiskitaan töitä ja sit alkaa kesän ensimmäinen lomapätkä ja me suunnataan Italiaan, me Rikun kanssa ja meidän pikku masuasukki. Mutta niin, niihin raskauskuulumisiin! Energiatasot on nousseet selvästi, kotona puuhailtu paljon kaikkea ja oon vaan hirmu onnellinen. Juttelen Tiitille paljon ja käsi silittelee masua tämän tästä.

RV 17

RV 17  tuntemukset

Kovin touhukkaina päivinä varsinkin ja myös pitkään istuessa alkaa ikävää pientä kipua tuntua kyljessä, ihan kuin kylkilyy painaisi johonkin sisäelimeen ja niin se saattaa ollakin. Sisäelimet kun vissiin vähän nousevat vauvan kasvaessa ja tila käy ahtaaksi. Tällöin auttaa parhaiten makoilu tai ainakin kunnon takakeno istumasento. Äitiyspilateksessa myös vaihtoehtona sanottiin pallea ja silloin voisi kokeilla myös hengitysharjoituksia ja jokatapauksessa tiettyjä venyttelyitä tekemään tilaa. Kiva, että sai tuolta pilateksestakin vinkkejä! Välillä kun on vaikea löytää sitä hyvää asentoakaan kun tuo kylki kipuilee, onneksi vielä kuitenkin pystyy makaamaan myös selällään, koska se on yleensä hyvä. No, tuleehan näitä monenlaisia kipuiluja ja pahempiakin varmasti viikojen edetessä, mutta nämä ovat nyt tän hetken kipuiluja.

Tiiti pitää pientä elämää masussa välillä ja se on kivan tuntuista. Aloinhan mä jo tuntea sellaista pientä kuplimista ja sekunnin-kaksi kestävää pärinää tuolla 12 viikolla. Niitä samoja tuntemuksia ei enää oikeastaan ole. Nyt välillä tuntuu kun joku tökkisi ja ehkä kiepsahtaisikin. Välillä kyllä myös tuntuu, että ihan kuin vatsaan venytettäsiin lisää tilaa ja siellähän se pikkuinen kasvaa ja vaatii pikkuhiljaa enemmän tilaa.

RV17

Neuvolassa

Tällä viikolla käytiin myös neuvolassa ja olen tainnut mainitakin, meidän neuvolahoitaja on todella mukava ja rento. Kirjoitin oman postauksen muuten alkuraskauden huonovointisuudesta ja painonnoususta. Tuota painonnousua vähän mietein kun neuvolaan menin, että tuleekohan noottia, mutta ihan ok määrä oli kuulemma tullut ja kiellettiin moisia miettimästä, hän ei kuulemma ihan heti noottia anna.  Kaikki arvotkin olivat oikein hyvät ja sykkeetkin saatiin kuulumaan, paljon paremmin kuin kotidopplerilla, jolla välillä kuuluu hetken…

RV 17

PregLife sovellus

Latasin tänään puhelimeen myös PregLife sovelluksen, joka onkin aikas kiva sovellus. Kertoo viikot ja kuinka paljon päiviä vielä jäljellä, no ehkei vielä aloiteta aamukampaa vaan nautitaan tästä. Sovelluksessa on myös tarkastuslista hoidettavista ja hankittavista asioista. Sovellus kertoo kullakin viikolla mitä lapsella tapahtuu, mitä äidillä… Sovellukseen voi kirjata omat arvot, painon ym., sieltä löytyy supistuslaskuri ja ihan huippua raskaus yoga ohjelmia!!!

RV 17

Lapsi: ”Sikiöon nyt n. 18 sentin mittainen päästä jalkoihin ja painaa viikon alussa n. 125 ja viikon lopussa n. 160 grammaa. Lapsella on meneillään erittäin aktiivinen vaihe. Se potkii, vääntelee kasvojaan, tekee kuperkeikkoja ja venyttelee. Lapsen yksilöllinen sormenjälki alkaa kehittyä.”

Äiti: ”Vauvan liikkeet tuntuvat ehkä vatsassa kurinaa tai kevyttä lepatusta muistuttavana tuntemuksena (no, itsellä tosiaan jo näistä tuntemuksista hieman voimistuneet ja muuttuneet tuntemukset). Ensimmäisten liikkeiden tunteminen voi myös antaa odottaa itseään useiden viikkojen ajan. Se on hyvin yksilöllistä. Olet todennäköisesti jo pirteämpi. Estrogeenitasojen nousu lisää verimäärää lantion alueella, mikä voi voimistaa seksuaalista halukkuutta.”

Hih, tälläisiä kuulumisi nyt kun RV 17 on täynnä ja alkaakin jo 18 viikko!

RV 17

Lapsettomuushoidot ja pala meidän tarinaamme 2/3

Lapsettomuushoidot ja aika niitä ennen

Aluksi kerron ajasta, ennenkuin aloitimme lapsettomuushoidot, enennkuin edes ajattelimme niitä. Me jätimme ehkäisyn pois syksyllä 2014. Silloin minulla myös leikattiin pala kohdunkaulasta pois. Minulta löydettiin solumuutoksia ja patologin kautta löydettiin poistetusta palasta ihan syöpäsoluiksi kehittyneitä muutoksia. Meidän piti jättää ehkäisy jo saman vuoden keväällä pois, mutta nämä terveydelliset asiat oli ensin hoidettava kuntoon. Viime syksynä oli viimeinenkin kontrolli tuon asian tiimoilta, mutta heti toimenpiteestä palauduttua sai kyllä ruveta lasta yrittämään. Sinäänsä tämän sanottiin olevan vaikuttamatta mitenkään tulevaisuuden lapsisuunnitelmiin, kuitenkin olen tänä vuonna miettinyt, että ehkä vaikuttikin. Nimittäin kohdunkaulani saattoi olla rakenteeltaan hieman erilainen tuon poiston jäljiltä ja tämä selvisi lapsettomuustutkimuksissa. Kuitenkaan tätä ei syyksi sanottu lapsettomuudelle missään vaiheessa, nämä ovat vain omia mietteitäni.

Mulla oli ehkäisyn pois jättäessä ajatus, että tässä saattaa hyvin mennä vuosikin. Oltiin siis hyvin realistisia asian suhteen, kuitenkin kun monia vuosia käyttää hormonaalista ehkäisyä niin kestäähän kropankin tasaantua tuollaisesta. Kesti ehkä puolisen vuotta, että hormoonitoimintani tasaantui. Huomasin ruokavalion vaikutukset hormoonitoimintaan, gluteenin ja maidon vähentämisellä oli positiivisia vaikutuksia ja myöhemmin huomasin, että kun nautin niitä enemmän niin kierto pitenee. En ottanut tästä paineita, mutta tein kyllä ainakin kerran raskaustestin kun kierto oli jo kuutta viikkoa noina aika alkuaikoina. Meillä oli rento meininki enkä koe, että ensimmäisen vuoden aikana olisi niin sanotusti yritetty, ei tähdätty mihinkään tiettyihin päiviin, mutta kyllä peitto viuhui ihan muutoinkin aktiivisesti 😉

Lapsettomuushoidot

Lapsettomuushoidot ja edeltävät tutkimukset

Oikeastaan vasta 2015 vuoden loppupuolella aloin miettiä, että miksei mitään tapahdu… 2016 alkuvuodesta päädyin tikuttelemaan ovulaatiota muuataman kuukauden ajan, todetakseni, että joka kierrossa se tapahtuu tismalleen samoilla päivillä. Nyt raskaushaaveet olivat muuttuneet jo pieneksi yrittämiseksi, kun tähän asti oltiin rennoilla mielin, asenteella ”tulee kun tulee”. Tiedostin, koska ovuloitsin ja vaikuttihan se asiaan, halusi tai ei niin ei sitä omaa pääkoppaa pysty aina ohjailemaan ja esimerkiksi olemaan tiedostamatta tällaista. Joka kerta kunkuukautiset alkoivat olisi tehnyt mieli paiskoa tavaroita seinään, se tuntui vaan joka kerta ja kuukausi kuukaudelta pahemmalta, missä vika? Muutaman raskaustestinkin tein, mutta aina kuukautiset alkoivat tyyliin vielä samana tai seuraavana päivänä eikäolleet edes välttämättä myöhässä…

Kesäkuussa 2016 menin omalle gynelleni asiasta juttelemaan ja saimme Rikun kanssa lähetteet alkututkimuksiin. Tosin kaikkia labroja ei pystytty kesän aikana ottamaan, joten saimme odotella elo-syyskuulle. Tulokset olivat kaikki hyvät ja saimme lähetteen lapsettomuuspolille jatkotutkimuksiin. Jatkotutkimuksina multa ultrattiin munajohtimien aukiolo ja se oli hankalaa ja kivuliasta, tuolloin selvisi että kohdunkaulan suu pisti hanttiin ja että se saattoi olla hieman poikkeava rakenteeltaan aiempien toimenpiteiden johdosta. En halua ketäänpelotella, yleensä tuo toimenpide on kait suht kivuton, mutta mulla ei ja sen jälkeen heikottikin niin, että keräilin itseäni pari tuntia sairaalalla maaten.

Lapsettomuushoidot

 

Lapsettomuushoidot, diagnoosi ja hoidot

Kaikki oli hyvin tämänkin tutkimuksen osalta ja diagnoosina selittämätön lapsettomuus. Lääkärin kanssa keskusteltiin jatkosta ja päädyttiin aloittamaan lapsettomuushoidot kevyillä inseminaatiohoidoilla johon yhdistettiin lääkkellinen ovulaation induktio. Ovulaation induktio on lääkkellinen keino edistää ovulaatiota, kypsyttää munasolua ja irrottaa se munarakkulasta ja vaikka minulla nuo ovulaatiot tapahtuivat säännöllisesti, niin tämä yleensä liitetään noihin inseminaatiohoitoihin. Hoidot päästiin aloittamaan joulutaukojen ja kiertojeni takia tammikuussa 2017.

Ensimmäisellä hoitokierrolla inseminaatiota ei saatu tehtyä, mutta toisella kierrolla se sitten saatiinkin tehtyä. Ei siinä enää voinut olla ajattelematta asiaa jo ihan päivittäin. Iltaisin kun pisti vatsanahkaansa pistoksen, niin ei se nyt ihan normi iltatoimista mennyt. Kuitenkin, nyt kun jotain tapahtui niin oli tavallaan helpompaa kuin silloin juuri ennen hoitoja, vaikkakin rankkoja hetkiä tuli edelleen koettua.. Viime lapsettomuuspostauksessani kerroinkin noista tunteista ennen hoitojen alkamista. Tosiaan lääkettä pisteltiin kierron tietyssä vaiheessa aina iltaisin. Välillä käytiin polilla ultraamassa, että miten munasolu kypsyy ja laskettiin, koska ovulaatio olisi ajankohtainen. Sitten inseminaation yhteydessä (tosilla tämä on vuorokautta ennempääkin) niin pistettiin irrotuspistos, joka siis irottaa munasolun munarakkkulasta ja aiheuttaa ovulaation.

En laittanut kauheasti luottoa näihin inseminaatioihin, voisiko se olla muka niin pienestä avusta kiinni, että uimarit tuikattaisiin vain suoraan kohtuun. Kai ne sinne olisi löytäneet jo aikaisemminkin vai oliko joku syy, ettei ne olleet vain päässeet, se kohdunkaulako…? Mietein myös, että jos ovulaationi onkin ollut vain heikkoa, esim. buranakin saattaa heikentää ovulaatiota, en ole lainkaan huomioinut tällaisia heikentäviä tekijöitä, mutta hei, aika moni tulee raskaaksi ihan huomioimatta tällaisia… Kyllä sitä kaikkea liikkui välillä päässä ja pyreinkin pohtimaan ajatukset loppuun niin ettei ne jäisi pyörimään levynä päähäni.

Olin tähän mennessä kuullut jo monen muunkin tarinan lapsettomuudesta ja aika pitkiä prosessseja hoidot olivat kaikilla olleet. Itse olin jo asennoitunut, että tehdään näitä inssejä 4, sitten tuleekin varmaan jo pian kesätauko, että ehkä sitten syksyllä seuraava hoitomuoto… Meillä tosiaan olisi tehty tuo neljä kertaa, määrät käsittääkseni voivat vaihdella ainakin paikkakuntakohtaisesti. Mietein jo sitäkin, että onko näitä pakko tehdä se neljä, että jos ei nyt vaan natsaa, niin mikä todennäköisyys, että natsaisi seuraavistakaan. Tässä kohtaa myös aloin miettimään, että juu lapsia saadaan, mutta kyllä niitä ihan tekemällä tehdäänkin, vaikka toiset sanookin ettei lapsia tehdä,niitä saadaan. Nämä kuitenkin kummatkin taitavat pitää paikkansa, niitä tehdään ja toivottavasti lopulta myös saadaan <3

Meidän lapsettomuushoidot kuitenkin loppui lyhyeen ja lopulta raskauduinkin omin sanoin aika nopeastikin, nopeasti hoitojen aloittamisen jälkeen, mutta tästä lisää vielä postaussarjan seuraavassa postauksessa…

Lue myös aiempi postaus Lapsettomuus ja pala meidän tarinaamme 1/3 

Lapsettomuudesta löytyy myös tietoa Simpukka Ry:n sivuilta
 kehotan silti myös miettimään esim. facessa tällaisin ryhmiin liittymistä. Itse liityin Suljettu Simpukka ryhmään hoitojen alettua, mutta välillä koin myös toisten juttujen lukemiset hyvin ahdistavaksi vaikkakin tuolta sai myös vertaistukea… Tällaisiin rymiin kuulumisessa on hyvät ja huonot puolensa ja jokainen kokee henkilökohtaisesti nämä asiat, joten henkilökohtaisesti kannattaa myös punnita haluaako nähdä niitä rankkoja tarinoita ja pystyykö ne kenties suodattamaan tai olemaan lukematta, vertaistuki on kuitenkin hyvä, mitä tuolta voi saada!