Äitien lihoaminen puhuttaa

Äitien lihoaminen puhuttaa nyt kovasti blogeissa, eikä pelkästään äitien, mutta siihen keskustelu hieman on nyt painottunut. Aihe nousi pintaan kun Pauliina blogissaan kyseenalaisti, että onko raskaus ja parisuhde tekosyitä lihota. Pauliina ei ole varmastikaan tarkoittanut pahaaja loukata ketään, mutta ymmärrän että tuo teksti oli aikamoinenkin sohaisu ja meni tunteisiin. En sanoisi niitä tekosyiksi, ne voivat olla ihan syitä. Sanon mielummin syyt lihoamiseen kuin tekosyyt. Tekosyy kuulostaa hirmu syyllistävältä ja väärältä asialta. Elämä ei ole mustavalkoista, ei myöskään painonnousu ja mitä sillä syylläkään niin on väliä, ehkäpä jokainen sen syyn itse tietää. Itseäni mietityttää sama, mitä sitten Jutta mietti blogissaan, ”Miksi muiden painnonousu häiritsee sinua?” Kolmen lapsen äitinä Umppu hahmotti hienosti myös aihetta postauksessaan Pieni korjaus maalaisjärkeen.

Ja nyt on minun vuoroni!

Raskaus, imetys ja paino

Lähden asiaa käsittelemään raskauden ja vauva-arjen keskeltä, joten tekstini painottuu näihin aikoihin. Äideillä on hirmuisesti paineita ja stressiä tuosta painnonnoususta, sen huomasin raskaana ollessani. Keskusteluryhmät täyttyivät painovertailuista ja -pohdinnoista. Ihan normaaliakin raskauden aikaista painonnousua kauhisteltiin ja stressattiin. Guess what, painon kuuluu nousta raskausaikana ja jopa enemmän kuin se lapsi painaa! Painonnousuun on terveydelliseltä näkökannalta suositukset ja normaalipainoisen suositus on +12,2-16,2 kg. Rasvan määrä tässä normaalipainoisen suosituksessa on 2-6 kg ja kyllä, sillä rasvankin kertymisellä on tärkeä tehtävänsä. Itselläni paino nousi hieman yli tuon suosituksen. Mulla paino nousi 18 kg ja en missään vaiheessa ottanut asiasta stressiä. Olin ottanut kannan, että nousee mitä nousee ja nyt raskauden jälkeen ajattelen, että lähtee kun lähtee. Tätä ajattelutapaa suosittelisin muillekin. Eri asia onjos mässäilyn takia se paino alkaa nousemaan ihan hurjasti.

Toinen asia mistä äidit kovasti stressaavat on raskauden jälkeen se painon lähteminen, äkkiä tarvisi olla entisissä mitoissa ja sitä painetta tulee myös muualta. Toisilla jää melkein kaikki kilot synnärille, tosille käy kuten mulle, tasan vauvan painon verran sinne jäi. Edelleen oon plussan puolella sen n.10 kg, mut tietteks ei haittaa! Mulla on reilu 2 kuukautta synnytyksestä ja tosiaankaan tässä ei ole kiire. Imettäessä ei myöskään suositella laihduttamista, laihdutus ja imetys ei oikein sovi yhteen. Imetys kuluttaa paljon ja toiset laihtuvatkin reippaasti imettäessä ihan ilman laihduttamista ja ruokaa on syötävä kaksin käsin, ettei painonlasku olisi jopa liian rajua ja alkaisi vaikuttamaan negatiivisesti maidonmäärään ja jaksamiseen. Toisilla taas imetyshormonit saattavat pitää kiloista kiinni.

Painnonnousu ei ole ainoastaan liikunnasta ja ruokavaliosta kiinni. Naisten kehot kokevat suuria mullistuksia raskaus- ja imetysaikana. Hormonit heittelevät ja jokaiseen meihin ne vaikuttavat eri tavoin. Sitten asiaan saattaa vaikuttaa erilaiset ”raskausvaivat”, liitoskivut, pahoinvointi, radi… Mulla liitoskivut tulivat puolenvälin jälkeen kiusaksi niin, että liikunta rajoittui tosi paljon ja ihan arkiaktiivisuuskin väheni roimasti. Kulutus laski paljon ja ei tietty tarvinnut niin paljoa syödä. En kuitenkaan alkanut miettiä, että mikä nyt on kulutus ja kuinka paljon voin sitten syödä. Raskaus- ja imetysaikana on syytä unohtaa ne kulutukset ja kalorit, pitää syödä kun on nälkä ja mitä alas saa. Alkuraskaudesta mulla oli etovaa oloa ja kunnon ruokaa en saanut läheskään aina alas ja elin paljolti välipaloilla.

Muutenkin suosin ajatusta syödä kroppaa kuunnellen, oman kropan ja mielenkin tarpeiden mukaan. Kaupassahan ne valinnat tehdään, mitä ostetaan sinne kaappeihin. Kannattaa miettiä helppoja ja nopeita välipaloja ja ruokia sinne kaappeihin, tehdä lounasta valmiiksi niin ettei näiden tekemiseen kulu aikaa jos ja kun sitä ei aina ole. Väsyneenä ja nälkäisenä, kentieshormonimyllerryksessä näihin asioihin ei vain jaksaaina keskittyä japanostaa. Vaikka mullakin on tieto, miten olisi hyvä syödä ja terveet elämäntavat on aina kulkeneet mulla mukana niin kyllä on pää ollut välillä niin sekaisin ja keskittymiskyky hukassa ettei ole pystynyt yhtään ajattelemaan. Voi kuulostaa oudoltasellaisesta joka ei tällaista ole kokenut, mutta niin se vain on itsellekin välillä käynyt. Onmuuten  myös ihan okei sallia itselleen herkkujakin ja suklaa on aikas kiva imetyseväs 😉

Äitien hyvinvointi ja prioriteetit

Hyvinvoinnista on tärkeä pitää huolta, äitien hyvinvointi heijastuu myös lapseen ja lapsen hyvinvointi vaikuttaa äitiin. Onko se hyvinvointi kiinni rasvaprosentista tai vaa´an lukemasta? Nämä toki ovat hyvinvoinnin osatekijöitä, mutta hyvinvointi on hyvin monialainen kokonaisuus. Jokaisella meillä on oma elämämme, jokaisella omat murheensa ja voimavaransa, jokaisella omat prioriteettinsa mihin haluaa panostaa. Eri elämäntilanteissa myös eri asiat luovat meille sitä hyvinvointia paremmaksi. Se, että joku haluaa olla timmimimmi ja timmimamma ei ole väärin niinkuin ei ole sekäään jos jollakulla muutama ekstrakilo ei haittaa ja on vähän pyöreämpi mammamimmi. Jokainen saa viihtyä juuri sellaisessa kehossa kuin itse viihtyy, ei se muille kuulu!

Äideillä se ykkösprioriteetti on se oman lapsen hyvinvointi ja se menee heittämällä oman ohi ja niin sen kuuluukin. Hyvin yksinkertainen esimerkki; mulla on aamuisin herätessä aikas kova nälkä. Tehdään tätäkin varten useimmiten smoothiet valmiiksi jääkaappiin aamuksi, että saa sen napattua ennenkuin ehtii kunnolla aamupalan äärelle. Sillä siinä kohtaa kun herää vauvan kanssa samoihin aikoihin tai vauva herää kesken mun omien aamutoimien voi mennä vielä tunti ennenkuin itse pääsee syömään, se oma aamupala saa odottaa kun vauvalla on nälkä ja omat tarpeensa.

Itse vastasin raskausaikana kysyttäessä voivani hyvin. Mulla oli liitoskipuja, jotka estivät multa suuren osan liikunnasta, mä olin hidas ja hengästyin vähästä, mut tietteks mä olin elämäni kunnossa. Mulla oli niin monta muuta asiaa hyvin, että hyvinvoinnin kokonaisuus oli kuitenkin reilusti plussan puolella vaivoista huolimatta! Eri elämäntilanteissa eri asiat meillä luovat sitä hyvinvointia sinne plussan puolelle.

Äitien aika

Meillä on helppo lapsi, mutta silti mä koin alussa väsymystä. Koin väsymystä vaikka nukuin hyvin. Uusi arki väsytti ja kävin myös läpi välillä aikamoisia tunnemylläköitä. Näiden vaikutus on todella suuri siihen mihin jaksaa ja haluaa panostaa ja sen tajuaa oikeasti vasta sitten kun sen itse kokee. Mäkin huomasin, etten olekaan niin pullantuoksuinen kotiäiti mitä olin ajatellut. Sitä on helppo mennä tsekkaamaan toisen aikataulu läpi ja todeta, että kyllähän sä tossa ehtisit treenaamaan ja tekemään ruokaa, mutta koitappa asettua oikeasti ja aiodsti sen toisen kenkiin kaikkine tunteineen. Äidistä saattaa tuntua, ettei kyllä ehdi eikä jaksa, haluaa mielummin levätä, leikkiä lapsensa kanssa, lukea kirjaa, mikä kenelläkin on se pritoteetti siinä kohtaa. Ja kaikki nää on ihan okei! On myös mahdollista, ettei sitä aikaa myöskään ole, ihan oikeasti ei ole. Mitä jos siis oikeasti kuunneltaisi äitejä ja oltaisiin ymmärtäväisiä. Itsekin olen joskus ihmetellyt että miten niin ei olisi aikaa, luulin että istellänikin olisi aikaatehdä ja touhuta vielä enemmän. Sitä ei edes ymmärrä miten paljon aikaa ihan kaikki perusjutut vievät jo yhden lapsen kanssa, syöttämiset, vaipanvaihdot, kylvetykset ja sitten sitä haluaa toki ihan olla ja seurustellakin sen oman pikkuisen kanssa. Siinä kohtaa kun mun poika on oikein juttutuulella niin kyllä mä haluan silloin käyttää sen aikani pojan kanssa. Kyllä sitä ymmärrys kasvaa oman lapsen myötä, mutta sitä ymmärrystä voi kasvattaa myös aidosti kuuntelemalla toista ja pyrkimällä asettumaan sen toisen tilanteeseen.

Äidit liikunnan pariin

Liikunta vaikuttaa osaltaan tottakai hyvinvointiin, se on yksi hyvinvoinnin osatekijä, eikä sitä kannata täysin unhoittaa siinä vauva-arjessakaan. Ei siitä silti pidä stressiä ja paineita ottaa. Arjen askareetkin kuluttavat yllättävän paljon ja pistävät meidät paljonkin liikkeelle. Pienen vauvankin kanssa saa yllättäen aika paljon liikuntaa päivän aikana kanniskelusta, hytkyttelystä, vauvan kanssa tanssimisesta ja touhuamisesta.

Raskausaikavaikuttaa paljon myös raskauden jälkeiseen aikaan ja mm. siihen kuinka paljon se kroppa vaatii huoltoa ja aikaa palautua. Toisilla raskausaikana liikuntamahdollisuudet rajoittuvat juuri kipujenkin takia ja toisetvoivat joutua ihan vuodelepoonkin  supistelujen takia. Kehoaolisi kuitenkin hyvä pyrkiä huoltamaan läpi raskaudenkin, venyttelemään ja availemaan kehoa.Mikäli ei ihan vuodelevossa ole niin itselläni kipujen kanssa toimi pilates, jooga, ja vesiliikunta. Kannattaa siis myös kokeilla jotain uuttakin, useasti löytyy jokin sopivaliikuntamuoto. Mulle liikunta on hirmutärkeä hyvän olon tuoja ja raskausaikana oli välillä vaikeaa kun liikunta oli niin rajoittunutta. Nyt olen todella onnellinen siitä, että olen aikas kivasti päässyt palaamaan liikunnan pariin poitsun kanssa.

Se mitä kannattaa alkaa tekemään piankin synnytyksen jälkeen on lantionpohjan treeni, lantionpohjan aktivointi ja rentoutusharjoitteet. Toinen asia on kehonhuolto. Raskaus, synnytys, imetys ja kantaminen saavat äitien kehot melkoisenkin jumiin. Näitä voi tehdä kuitenkin ihan arjen askareiden keskellä varaamatta niihin kummemmin aikaa. Lantionpohjaa voi treenata vaikka imettäessä, pieniä venytyksiä sinne tänne kroppaan aina välillä. Toki on tosi hyvä jos oikein ehtii ottamaan kehonhuollolle vähän enempikin aikaa.

Raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen on hyvin monitahoista niin henkisesti kuin fyysisestikin ja voi viedä aikaa ennenkuin on valmis ja pystyy enemmin palaamaan liikunnan pariin. On hyvä muistaa, että siihen omaan kehoon on tutustuttava sekä raskausaikana että sen jälkeen uudestaan. Missä on tasapaino ja ryhti? Mitkä on kehon vahvuudet ja heikkoudet? Ennen suurempia treenejä kannattaa sitä kehoa huoltaa kuntoon ja keskittyä syviin tukilihaksiin ja pikkuhiljaa alkaa hakea lihaksiin aktivointeja. Vatsalihasten erkauma on todella yleistä eikä se ole vain ne sentit, joita kannattaa tsekata vaan vatsalihasten välisen jännesauman vahvuus/hauraus vaikuttaa myös asiaan ja jo palautuneet sentit saattavat kasvaa liian aikaisesta rasituksesta takaisin erkaumaksi. Toki vaunulenkit on todella hyvää liikuntaa kun siihen pystyy ja jos vain vauva viihtyy vaunuissa. On erilaisia äiti-vauvatunteja olemassa jos sellaiset voisivat tuntua omilta jutuilta ja kotonakin voi tehdä äiti-vauvajumppaa, jos vain on vauva joka tykkää sellaisesta. Kannattaa kokeilla!

Mitäpä jos oltaisi itseämme ja muita kohtaan armollisia ja ymmärtäväisiä?
Jaetaan tosillemme hyvää fiilistä ja vaikka ideoita ja ajatuksia hyvinvointiin!
Ei syyllistetä!

Äidit on oikeasti aika supernaisia!!!

Pst.

Erkaumasta ja lantionpohjasta sekä raskaudesta/synnytyksestä palautumisesta olen kirjoitellut postauksen
Vatsalihasten erkauma ja lantionpohjan toiminta 2 kk synnytyksestä

Raskauden aikaisesta hyvinvoinnista on myös mm. seuraavia postauksia ollut blgissani:
Raskausajan liikunta – faktaa ja omaa kokemusta

Raskausajan ruokavalio – omani ja faktatietoa

Mun menoa ja meininkiä voi seurata myös IG:ssä: @outikarita

Raskaus ja painonnousu – faktaa ja entäs oma painonnousuni?

Raskaus ja painonnousu on aika luonnollinen yhdistelmä, eikös vaan? Silti se puhuttaa paljon, jopa stressaa toisia paljon.

raskaus ja painonnousu

Raskaus ja painonnousu – Omat ajatukseni

Muistan itsekin, että toisella neuvolakäynnilläni mietein, että tuleekohan jotain sanomista painonnoususta vaikka itse olin sinut asian kanssa, raskaus ja painonnousu kuuluvat yhteen. Kuitenkin olin kuullut juttuja siitä miten on saatu noottia painonnoususta ja itse kun olin jo saanut päivittelyjäkin, siitä että mun maha on nopeasti kasvanut ja oli iso jo alkuvaiheessa joidenkin mielestä. Neuvolahoitajalle sanoinkin kun pyysi menemään vaa´alle että noussut se paino kyllä on ja hän heti tokaisi, että niin sen kuuluukin nousta. Lukeman jälkeen sanoi, että ihan normaalimäärän on noussut eikä hän sellaiseen kovin herkästi puutu, eikä halua aiheuttaa äideille stressiä siitä turhan takia. Raskaus ja painonnousu sen aikana on kuitenkin ilmeisesti toisilla neuvolahoitajillatodella tarkassa syynissäja toki ymmärrän jos se on selvästi huolestuttavaa ja elämäntavoista johtuvaa.

Kuten, sanoin olen aika sinut painonnousun ja muuttuvan kehon kanssa tässä raskausaikana. Se tulee mitä tulee ja vatsakin kasvaa sen mitä kasvaa, keskikäyrillä tässä kuitenkin mennään masun koonkin kanssa. Paino on noussut aika tasaisesti koko raskauden ajan ja mielestäni. Toisilla se nousee sykähdyksittäin, mutta jokaisen meidän keho toimii ja reagoi eri tavoilla. Itse ajattelen, että jos nyt syö ihan perusterveellisesti ja liikuntaakin tulee, niin ei siitä painonnoususta kannata olla huolissaan. Edelleenkään ei tarvitse kokoaikaa syödä supertereveellisesti, kun pohja on kunnossa siellä ruokapuolella niin herkuttelusta joskus ei ole mitään haittaa, päinvastoin se tekee elämästä rentoa. Rentouskin on tärkeää! Ja jos nämä on olleet hyvällä mallilla jo ennen raskautta niin samaa mallia noudatellen, ei raskaus ole syy jättää ajoittaisia herkkuhetkiä pois, eikä syy myöskään alkaa mätätä herkkuja tai ruokaakaan kaksin verroin. Jos se paino nousee siitä kun käy jokapäivä hesen luukulla tai syö jokapäiväkarkkia tms., niin se ei nyt kovin hyvä juttu ole. Itse kuitenkin koen syöväni melko samoin kuin ennen raskautta, joten näillä mennään.

Liikuntakin on sellainen juttu, että välttämättä sitä ei pysty kokoaikaa olemaan yhtä aktiivinen ja toiset joutuvat vuodelepoonkin. Liikunnastakin olen löytänyt keinoja ja tapoja liikkua, mikä sopivat nyt mulle ja mitä pystyn liitoskipujen kanssa tekemään. Huimastihan mun liikuntämäärä ja sellainen arkinen aktiivisuus on nyt vähentynyt olosuhteiden pakosta, kehoa kuunnellen. Itse oon huomannut, että kun on joutunut himmaamaan niin energiantarve on myös vähentynyt vaikkakin raskaus lisää tuota tarvetta jonkin verran. Kuitenkaan kahden edestä ei tarvitse syödä.

raskausja painonnousu

(RV 16)

Raskaus ja painonnousu – Lisäenergian tarve:

”Raskaus kiihdyttää lepoaineenvaihduntaa siten, että odottavan äidin energiantarve kasvaa hieman. Kasvaneella energiantarpeella turvataan sikiön kasvu ja kehitys. Osittain lisääntynyt lepoaineenvaihdunta ja energiantarve johtuvat painnonnoususta.” (Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys) On siis tärkeää vastata kasvaneeseen energiantarpeeseen.

”Ensimmäisen kolmanneksen energiantarpeen kasvu on vähäistä ja ylimääräistä energiaa ei juurikaan tarvita. Sen sijaan toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana tarvitaan jo reilummin ylimääräisiä kilokaloreita. Myös nesteen ja useiden ravintoaineiden tarve lisääntyvät. Sikiö käyttää hiilihydraatteja energianlähteenään, mikä tulee huomioida etenkin liikkuvan äidin ruokavaliossa.” (Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Ensimmäinen kolmannes: lisääntynyt energiantarve on n. 70 kcal/pvä, esim. lasi tuoremehua tai hedelmä
Toinen kolmannes: lisääntynyt energiantarve kasvaa ja onn. 260 kcal/pvä, tämä tarkoittaa jo täyttäväävälipalaa
Kolmas kolmannes: lisäenergiantarve alkaa olemaan jo n. 500 kcal/pvä, joka käytännössä tarkoittaa ylimääräistä pääateriaa.
(Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Nämä määrät antavat viitekehystä lisääntyvälle energiantarpeelle, kuten kirjassakin painotettaan. On hyvä muistaa, että tämä on kuitenkin yksilöllistä ja energiantarpeeseen vaikuttavat ikä, äidinlähtöpaino ja fyysinen aktiivisuus. Paras mittari onkin sopiva painonnousu raskauden aikana ja oma olo, onko se hyvä, saako tarpeeksi energiaa vai liikaa. Itse painotan sitä oman kehon ja voinnin kuuntelemisen tärkeyttä. Väsymys tai vastaavasti nukahtamisvaikeudet voi johtua toki myös hormooneista, mutta myös joko liian vähäisestä tai liiallisesta energiansaannista.

raskaus ja painonnousu

(RV 17)

Oma energiantarve ja syöminen kehoa kuunnellen

Itselläni ensimmäinen kolmannes oli huonovointisempaa aikaa ja olin myös hirmu väsynyt. En vain saanut syötyä aina kunnon ruokaa kokonaan ja söin paljon sellaisia välipaloja, jotka maittoivat huonovointisuuden keskellä. Toisella kolmanneksella olot alkoi helpottaa ja energia lisääntymään, ruoka maittamaan normaalisti! Toisen kolmanneksen viimeisellä kuulla, siellä raskausviikolla 20 alkoi nuo ikävät liitoskivut ja aktiivisuus sekä liikunta alkoivat vähentyä, jonka huomasin vähenevässä energiantarpeessa myös. Nyt toisen ja kolmannen kolmanneksen taitteessa huomaan, että vatsa ei vedä niin paljoa, joten pieniä annoksia ja välipalojen rooli korostuu. Tosin edelleenkään en koe enrgiantarpeeni vielä kasvaneen, koska aktiivisuus on edelleen niin sidoksissa noihin kipuihin. Omaa kehoa ja sen tarpeita kuunnellen tässä on siis syöty.

raskaus ja painonnousu

(RV 18)

Raskaus ja painonousu – Sopiva painonnousu

Mikä on sopiva painnonnousu? Tässäkin kohtaa luotan lähteisiin ja käytän päteväksi toteamaani kirjaa, jota olen lainaillut nyt tekstissäni jo muutenkin, voin suositella lämpimästi! Itsekään en ennen raskautta tiennyt mikä on sopivaa. Tähänhän tosiaan vaikuttaa äidin lähtöpaino, ikä, aktiivisuus, sairaudet ym. kirjassa oli kuitenkin hyvät mallinnokset mistä painonnousu koostuu ja painoindeksin mukainen suositeltu painnonnousu. Itsekään en ole osannut ajatella mistä kaikesta se painonnousu koostuu, ei se ole vain se lapsi ja lihoaminen, vaan siinä on paljon kaikkea mikä nostaa painoa. Nämä antavat hyvät viitekehykset mielestäni!

”Painon kuuluu nousta raskauden aikana. suurin painonnousu tapahtuu yleensä raskuasviikoilla 16-28, jolloin myös rasvakudosta kertyy eniten.” (Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Mistä painonnousu koostuu?

Sikiö n. 3500 gkeskimäärin (tämähän voi olla enemmän tai vähemmän…)
Lapsivesi n. 900 g
Istukka n. 500 g
Kohtu n. 1000 g
Rintakudos n. 1000 g
Veriplasman määrä n. 1500 g
Solujen ulkoinen neste n. 1800 g
Äidin rasvakudos n. 2000-6000 g
Yhteensä 12,2-16,2 kg

Painoindeksin mukainen suositeltu painonnousu

Aliapinoinen (BMI <18,5): 12,5-18 kg
Normaalipainoinen (BMI 18,5-24.9): 11,5-16 kg
Ylipainoinen (BMI 25-29,9): 7-11-5 kg
Lihava (BMI > 30): 5-9 kg

En näitä orjallisesti tarkkailisi, mutta hyvän viitekehyksen nämä antavat ja onhan sekä yli- että alipainolla aina omat lisäriskin tuojat. Kuitenkin pitää muistaa ettäaina normaalipainoinenkaan ei välttämättä voi hyvin ja saa kaikkea tarvittavaa ravinnetta. Edelleen painotan sitä oman kehon kuuntelua ja tiedostamista myös siitä mitä syö ja syökö tarpeeseen.

Ylipaino: 

lisää keskenmenon riskiä
suurempi riski raskausdiabetekseen
suurempi riski raskausmyrkytykseen
vaikutukset lapsen terveyteen (lihamisriski, lapsen astma)
(Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Alipaino:

voi hidastaa sikiön kasvua
alle 1 kg/kk on riittämätön painolisä keskiraskaudesta eteenpäin
(Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

 

Raskaana Italiassa

(RV 20)

 

Rakaus ja painonnousu – omalla kohdallani

Raskaus ja painonnousu on tosiaan mielestäni luonnollinen yhdistelmä ollut kokoajan ja olen asian kanssa ollut sinut, vaikka stressasinkin alkuun sitä mitä neuvolassa tuumataan. Itselläni paino on ollut tuolla normaalipainon puolella ennen raskautta. Paino on noussut melko tasaisesti, viime viikkoina ottanut vähän isomman harppauksen, mutta ilmeisesti osaksi nesteiden takiakin, sillä ensimmäistä kertaa paino on myös tipahtanut hieman takaisinpäin tällä viikolla jos ei lasketa vatsataudin aiheuttamaa painonheilahdusta alaspäin tuossa keväällä.

Painonnousuni: Raskausviikolla 24 oli tullut tasan 10 kiloa ja nyt pian tulee täyteen raskausviikko 27, eli jonkin verran tuosta paino on kivunnut ylöspäin. Viikkoille jaettuna tuo on siellä 400 gramman paikkeilla joka voisi antaa osviittaa n. 16 kilon painonnoususta raskausaikana. Itse ajattelen painon nousevan jotain 15 ja 20 kilon välillä… Mutta ika näyttää, pysyykö nousu miten tasaisena jatkossa ja mille viikoilleraskaus kestääkin ja kuinka paljon poitsu ottaa ja kasvaa. Itse olen ollut syntyessäni melkein 4 kiloinen ja Riku melkeinpä 5 kiloinen, toivottavasti ei nyt ihan isäänsä tule 😀

Alla RV 4  ja raskausviikko 24 kun painoa oli tullut 10 kg

raskaus ja painonnousu

raskaus ja painonnousu

 

Miten muut raskaana olijat kokevat painonnousun?

En ajatellut tehdä missään vaiheessa blogiin viikottaista seurantaa viikkopostausten yhteyteen, koska mielestäni aivan liikaa noita painomääriä ja masun kokoja veratillaan ja arvostellaankin. Tosilla tosiaan painonnousu ja masun kasvu tapahtuu sykähdyksittäin, tosilla painottuu tiettyyn kohtaan raskautta ja tosilla nämä menevät tasaisesti läpi raskauden. Itse ajattelin että päivitän kun 10 kiloa tulee täyteen ja sitten kun 5 kiloa on siihen päälle tullut, jolloin ehkä elellään jo loppupuolta raskaudesta…

raskaus ja painonnousuRV 26

Tsekkaa myös:

Raskauskeho, omat ja toisten ajatukset

Instagrmaissa @outikarita