Tärkeintä on hyvinvointi

Olet sitten normaalipainoinen, alipainoinen, ylipainoinen, minkä painoinen tahansa niin jonkun tietyn painon tavoitteleminen ei ole mielestäni tärkeää. Paljon tärkeämpää olisi tavoitella hyvinvointia ja terveyttä. Paino ei sitä kerro! Normaalipainoinen ei välttämättä voi hyvin eikä välttämättä elä terveellisesti. Suoraan sanottuna taas reilu ylipaino ja reilu aliopaino tuo omat terveysriskinsä ja ongelmansa ja vaikuttaa osaltaan hyvinvointiimme, vaikka olisikin sinut itsensä kanssa muutoin. On tärkeää viihtyä omassa kehossaan, se on yksi iso hyvinvoinnin osatekijä! Paino ei välttämättä kuitenkaan kerro viihtyykö ihminen omassa kehossaan, sen kertoo ihmisen oma tunne. Tähän tunteeseen voi vaikuttaa muutoinkin kun pyrkimällä muuttamaan itseään ulkoisesti, sillä sisäinen hyvinvointi vaikuttaa paljon minä kuvaamme. Sisäinen ja ulkoinen hyvinvointi kulkevat käsikädessä, kummatkin vaikuttavat toisiinsa.

Tänään vietetään Älä laihduta -päivää ja onhan se laihduttaminen joskus ihan ok, mutta itse neuvoisin joskus miettimään sitä laihduttamista vähän syvällisemminkin. Paino, ulkonäkö, kropan malli, mikään näistä ei tuo yksin onnea. Ne on vain hyvinvoinnin osatekijöitä, mutta hyvinvointi koostuu monipuolisesti monista eri seikoista, joita jo edellisessä kappaleessa luettelin. Jos haluaa muutosta ulkomuotoonsa, niin olisi ensin aina hyvä miettiä syyt, muutkin kuin ulkoiset syyt, sillä vain ulkoisten seikkojen takia ei lopulta saakaan sitä haluttua tulosta, ei vaikka se ulkomuoto muutuisi. Jos kaipaa erilaista peilikuvaa muodoiltaan niin elämäntapoja kannattaa tsekata. Aina ei tarvitse dietata, se on usein vain hetkellistä tulosta. Viime vuonna kun osallistuin MT Personal Trainingin Muutos 100 valmennukseen niin ajattelin, että tätähän sen pitäisi olla jos haluaa ulkoisia muutoksia, muutosta elämäntapoihin kokonaisvaltaisesti, lepo, ruoka, ravinto, liikunta, työ, suhteet…. Haluaako muutosta ulkomuotoon vai ennenkaikkea kuitenkin hyvinvointiin?

Liikunnassa ja syömisissä kaiken a ja ö on juuri se hyvinvointi, mikä tuntuu hyvältä ja mikä saa sinut voimaan hyvin! Kaikkea liikuntaakin voi kokeilla eikä mitään kannata hylätä ennakkoajatuksen takia, mutta jos oikeasti salilla painojen kanssa treenaaminen ja laitteiden kuluttaminen ei ole mielekästä niin ei sitä ole pakko tehdä, ei ole pakko juosta, vetää porrastreenejä, joogata…. Tärkeää on löytää ne tavat liikkua mitkä tuovat itselle hyvää oloa! Itse liputan monipuolisen liikunnan puolesta ja terveysliikunnan näkökulmasta se monipuolisuus onkin tärkeää, lihastreeniä, liikkuvuutta, aerobista jne, mutta näihin kaikkiin löytyy paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Syömisen kanssa on sama juttu. Jos susta tuntuu ihan oikeasti hyvältä syödä joka päivä kanaa,riisiä ja parsakaalia niin ihan vapaasti, mutta…. Mikään yksittäinen ruoka-aine ja tietty tapa syödä ei ole ultimaattisen terveyden tae. Ruuan pitää olla hyvää ja monipuolista, siitä kuuluu saada hyvä olo ja sopivasti energiaa. Sen kuuluu tukea hyvinvointimme eri osa-alueita. Itse liputan puhtaan ruuan puolesta, mutta en ole sen suhteen täys ruokanatsi, vaan lautaselleni eksyy myös ei niin puhdasta ruokaa ajoittain. Pidän tärkeänä kuitenkin sitä että syömisten pohja on kunnossa ja se pääsääntöisesti tukee sitä hyvää oloa ja kyllähän se munkkikin tukee taas tiettyjä hyvinvoinnin osa-alueita. Mun mielestä tärkeää on syömisissäkin rentous ja mulle on ainakin tärkeää, että voi syödä ihan tavallsiat kotiruokaa miettimättä onko tässä nyt tarpeeksi protskuja ja ei kai ole nyt liikaa rasvaa. Samoin kylässä voin ottaa pullan jos tekee mieli, mutta yhtä hyvin kieltäytyä jos ei tee mieli. Kyllä se oma keho kertoo minkä verran syödä ja mikä tuo sitä hyvää oloa ja energiaa.

Tähän teksiin syttyi vain pieni ajatus ja nyt näppistä sauhuttaessa pienen ajatuksen esille tuonti veikin monta riviä samalla kun punainen lanka kulkee kenties kuin serpenttiini 😀

Heräsikö sinulle ajatuksia?

Viikko 8 – Rehellinen laskiaispulla, ruoat ja jumpat

Viikolla 8 täällä vietettiin Hiihtolomaviikko ja itsekin lomailin alkuviikosta. Vaikka lomapäivinä söin aika myöhäiseen, niin heräilin kyllä jo aiemmin, käytin vain ensiksi aikaani sängyssä lueskeluun. Siinä lomallani innostuin salaattilounaista. Salaatin lisäksi maittoi pulla, kunnon täysmaitoon, voihin ja vehnäjauhoihin leivottu laskiaispulla kermavaahdolla ja mansikkahillolla. Kun kerran vuodessa tulee tehtyä pullaa niin tehdään se sitten kunnolla, eks vaan? 😀

MA

Lomapäivä

Klo 10 aamupalana kaurapuuroa, vadelmia, mustikoita, macaa ja chiasiemeniä. C-vitamiiniporetabletti + viherjauhe, teetä.

Aamupäivästä suolahuoneella

Klo 12.30 Kanaceasar salaatti Cafe Elbassa ja teetä

Klo 15 smoothie, jossa banaania, selleriä, puolukkaa, pinaattia, vaniljaheraa, ananasta, inkivääriä ja öljyä

Klo 17.30 Katkarapu-riisinuudeliwok (riisinuudeleita, katkarapuja, kesäkurpitsaa, aurinkokuivattua tomaattia, fetaa, chiliä, valkosipulia, inkivääriä)

Klo 18.30-19.45 Kiinteät kurvit jumpan ohjaus, jumppaa koko kropalle
Klo 20 palkkari + banaani

Klo 21 iltapalana maissikakkuja, kalkkunaa, kurkkua ja tyrniglögiä (tyrniä, vettä, hunajaa, inkivääriä ja kanelia)

TI

Lomapäivä

Klo 9.30 aamupalana kaurapuuroa, vaniljaheraa, mustikoita, vadelmia, macaa, chiasiemeniä. C-vitamiiniporetabletti + viherjauhe, teetä.

Aamupäivästä suolahuoneella

Klo 13.30 kanasalaatti Cafe Solossa ja jälkkäriksi Cafe Mocha

Klo 16.45 tonnikalapastaa maissipastaan tehtynä (maissipasta, tonnikala, lehtikaali, tomaattimurska) ja jälkkäriksi rusinoita

Party Lite töissä n. klo 17.30-20

Klo 21 iltapalana protskujädeä (jäinen banaani, tyrniä, puolukkaa, inkivääriä, kauramaitoa, heraa, öljyä), veriappelsiini ja teetä.

KE

Töissä 9-16.30

Klo 8.00 aamupalana kaurapuuroa, punaherukoita, mustikkaa, macaa ja chiasiemeniä. C-vitamiiniporetabletti + viherjauhe, teetä.

Klo 11.40 lounaana kanasalaattia + siemennäkkäri (kanaa, fetaa, aurinkokuivattua tomaattia)

Klo 15 välipalana smoothie, jossa banaani, mansikoita, punaherukoita, kaurahiutaleita, kauramaitoa, heraa ja öljyä

Klo 17 päivälliseksi tonnikalapastaa maissipastasta ja rusinoita (sama kuin tiistaina)

Klo 18.15-19.15 piukat pakarat jumpan ohjaus
Klo 19.30-20.30 pumppitunnin ohjausKlo 20.45 palkkari + banaani

Klo 21 iltapalana riisikakkuja, tonnikalaa, tomaattia, persiljaa. Veriappelsiini ja teetä.

TO

Töissä 7.30-15.15

Klo 6.45 aamupalana kaurapuuroa, vadelmia, mustikoita, macaa ja chiasiemeniä. C-vitamiiniporetabletti + viherjauhe, teetä.

Klo 9.00 välipalana maissikakkuja, tonnikalaa ja tomaattia, teetä

Klo 12 lounaana kanaa, kasviksia, riisiä ja öljyä

Klo 15 välipalasmoothie, jossa banskua, punaherukoita, ananasta, inkivääriä, vaniljaheraa, kauramaitoa

Klo 17 kasvissosekeitto, jossa perunaa, porkkanaa, selleriä, sipulia, valkosipulia, chiliä, punaisia linssejä ja vuohenjuustoa. Keiton lisäksi siemennäkkäriä juustolla

Party Lite töissä n. klo 17.30-20

Klo 21 iltapala riisikakkuja eri päälisillä, veriappelsiinia ja teetä

PE

Töissä 8-16

Klo 6.00 aamupalana kaurapuuroa, banskua, mustikoita, macaa, chiasimeniä. C-vitamiiniporetabletti + viherjauhe, teetä.

Klo 10 välipalana maissikakkuja ja kanamuna

Klo 11.30 lounaana kanaa, kasviksia, riisä, öljyä.

Klo 14.30 välipalana smoothie, jossa banaania, mansikkaa, tyrniä, kaurahiutaleita, kauramaitoa, vaniljaheraa, macaa ja öljyä)

Klo 17 päivällisenä kasvissosekeitto ja siemennäkkäriä juustolla

Party Lite töissä klo 17.30-20

Klo 21 iltapalana riisikakkuja kalkkunalla, juustolla ja kurkulla. Veriappelsiini, suklaata ja teetä.

LA

Heräilin jo joskus puol seiska, mutta lueskelin taas ja rentoilin

Klo 8.45 aamupalana kaurapuuroa, mustikoita, vadelmia, macaa ja chiasiemeniä. Smoothie, jossa jäinen banaani, tyrniä, veriappelsiinia, inkivääriä, vaniljaheraa ja vettä. C-vitamiiniporetabletti + viherjauhe ja jättimukillinen teetä.

Klo 12 Kanavuohenjuustofoccacia + cappuchino

Klo 16 kauraleipää, salaattia, juustoa, kalkkunaa ja kurkkua

Klo 20 dinneri, paistettua lohta, uunipunajuurta fetalla ja valkosipulilla, salaattia, valkkarilasillinen

Suklaata…

Klo 21.30 veriappelsiini ja teetä

SU

Heräilin taas jo seiskan aikaan, ehkä puol kasi…?

Klo 9.30 aamupalana riisipuuroa, boysenmarjahilloa, kauraleipää, kalkkunaa, kanamunaa ja tomaattia. C-vitamiiniporetabletti + viherjauhe ja jättimukillinen teetä. Raakaa pullataikinaa 😛

Klo 12 smoothie, jossa banaania, vaniljaheraa, kaurahiutaleita, kauramaitoa, ananasta, tyrniä, macaa ja öljyä. Yksi uunituore pulla.

12.30-14 laskiaisriehaa, luistelua ja pulkkailua

 

Klo 14.30 laskiaispullaa kermavaahdolla ja mansikkahillolla, kaakaota.

Klo 17.30 paistettua lohta, uunipunajuuria fetalla ja valkosipulilla, salaattia. Jälkkäriksi vielä laskiaispulla kaikilla herkuilla 😉

Illalla kehonhuoltotreeniä

Klo 21 iltapalana maissikakkuja, lehtikaalivalkuaisia, veriappelsiini ja teetä

Viikonloppuaamujen aamupalat vähän tuhdimpia, mutta hieman eri ruokarytmikin viikonlopuissa. Liikunta jäi vielä viime viikollakin vähäiselle vaikkakin loppuviikkoa kohden jo flunssailutkin alkoi olla päihitettyjä. Kuitenkin arki-illat hurahti ohjauksissa, joista kertyi liikuntaa itellekin ja sitten hoideltiin kuitenkin vielä itseä suolahuoneella. Sunnuntaina tuli myös vedettyä viikon kehonhuoltotreeni/-tuokio. Parempi se on ottaa varovaisesti 🙂

Nyt maaliskuussa oonkin startannut Motiviren kyykkyhaasteen, jossa 31.3. tehdään hasteen viimeiset kyykyt ja niitä on sitten luvassa 250. Onko joku muu kyykkäilyissä mukana? Vielä voi varmasti haasteeseen tarttua ja aloittaa sitten vaikka vähän isommista määristä 😉 Haasteen löytää mm. facesta!

dav