Joulu 2017, ensimmäinen Joulu perheenä

Joulu 2017

Joulu 2017, tämä Joulu on kyllä ollut ainutlaatuinen meille. Ensimmäinen joulu perheenä, Lukan ensimmäinen joulu ja uusien jouluperinteiden muodostamista. Meillä on jouluaatto noudattanut monet vuodet jo samaa kaavaa, mutta tänä vuonna aatossa ei ollut juuri mitään samaa.

joulu 2017

Joulu 2017 uudet ja vanhat perinteet

Aikaisempina vuosina oma isäni on kyläillyt jouluaattona meillä hoitokodista aamupäivällä. Ollaan syöty joulupuuroa, katsottu Lumiukko ja joulurauhan julistus sekä avattu muutamat lahjat. Isän lähdettyä takaisin hoitokotiin ollaan hautausmaan kynttiläkierroksen kautta suunnattu Rikun vanhempien luokse syömään ja viettämään aattoiltaa. Kotiin ollaan suunnattu niin, että on vielä kaksin editty viettelemään aikaa.

Tänä vuonna kävimmekin isäni luona hoitokodissa aaton aattona, koska olisi ollut mahdotonta nyt ottaa isää meille, kun minun aikaani paljon vie tuo pieni poika. Oli helpompi tänä vuonna tehdä visiitti isän luokse. En tiedä, miten tämän suhteen toimitaan tulevina vuosina. Isälleni oli suuri ilo nähdä poikaa ja en ole isäni onnettomuuden jälkeen nähnyt niin onnellisena isääni kuin nyt kun on nähnyt lapsen lastaan. Mulle isän tyttönä tää on hyvin koskettavaa!

Jouluaattoaamuna keiteltiin riisipuurot ja katseltiin lumiukko sekä joulurauhanjulistus. Availtiin muutamat paketitkin jo kuusen alta. Joluaattona käytiin kynttilöitä viemässä haudoille. Yksi oltiin viety jo aatonaattona. Käymme kahdella eri hautausmaalla, Porissa sekä Ulvilassaja ollaan välillä juuri käyty jo ennen aattoa Ulvilassa ja aattona sitten Porissa, kuten tänäkin vuonna. Tämä on hieno ja kaunis perinne, joka tulee varmasti meillä pysymään.

Tänä jouluna emme suunnannetkaan Rikun vanhemmille, jossa aiempina vuosina ollaan neljästään ihan oltu. Suunnattiinkin Rikun veljen perheen luokse, jonne myös Rikun vanhemmat tuli. Kaikki tuotiin joulupöytään jotain ja yhdessä vietettiin aattoiltaa. Joulupukki kävi jättämässä lahjat oven taakse. Ensi vuonna ehkä kokoonnutaan meillä, mutta ainakin samalla porukalla ollaan. Tästä oli puhetta ottaa uusi perinne. Ensi vuonna vaan haluan joulupukinkin, koska silloin Luka on jo reilu vuoden ikäinen ja olisi ihana Lukankin nähdä jo joulupukki.

Useana vuotena olemme käyneet myös mun äidin luona Parolannummella (Hämeenlinnassa joskus aiemmin), joinakin vuosina myös äiti on suunnannut tänne päin. Silloin olen myös nähnyt veljeäni, joka suunta äidin luo joulun viettoon vuosittain. Tänä vuonna kuitenkaan me ei haluttu lähteä niin pitkää matkaa tekemään kun samana päivänä olisi tarvinnut takaisinkin ajaa ja Luka on vasta aika pieni… Myöskään äiti ei lähtenyt tänne suunnalle, kun olivat juuri nimiäisissä olleet.

Aaton jälkeen vietimme löhöpäivän! Ja mielestäni joulupyhistä yksi on hyvä varata tällaiselle löhöpäivälle ilman suunnitelmia ja aikatauluja! Oltiin ihan kolmisin ja nautittiin päivästä Lukan ja meidän perheen tahtisesti, käytiin ulkona, löhöiltiin kotona, luin kirjaa, touhuttiin pojan kanssa… Tämä yksi ns. löhöpäivä tai suunnittelematon päivä pidetään ehdottomasti perinteenä!

Muutenkin Joulu meni aivan ihanasti!

 

Joulu 2017 ja lahjat

Vaikka Luka onkin paras lahja mitä olemme tänä vuonna voineet saada niin saatiinhan me ihan kivoja joululahjojakin. Lukalle emme itse ostaneet tänä vuonnalahjaa, hän sai niitä muiltakin ja tässä on hankittu yhtä sun toista vähän väliä Lukalle. Ensi vuonna sitten ehkä tulee kääräistyä pojallekin joku paketti, kun vähän enempi ymmärtää lahjoista, ainakin pienet tykkää niitä paketteja repiä auki, heh. Luka sai kyllä ihania lahjoja ja pieneen ikäänsä saanut aika paljon lahjoja kun viikko enen joulua oli juurinimiäiset jamonet antaneet myös jotain vauvalahjaakin. Luka taitaa myös olla jo tämän talouden rikkain, mutta ajattelin kyllä osan lahjarahoista nyt käyttää leikkimattoon tällä viikolla. Suurin osa taidetaan pistää säästöön pojalle. Mä ja Rikukin saatiin aikas kivoja lahjoja ja onnistuttiin toistemmekin lahjoissa oikein hyvin.

Joulu 2017 – Joulun taikaa

Luka toi tähän jouluun oman taikansa. Lahjoja saatiin paljon, mutta ehdottomasti paraslahja on tuo pieni tuhisija, joka jouluisista vaatteistaan ja saamistaan lahjoista huolimatta oli autuaan tietämätön vielä joulusta. Hän toi kuitenkin meidän jouluun valtavasti lämpöä ja riemua. Oli myös ihana nähdä Lukan serkkujen myötä sitä lasten joulun tunnelmaa, sitä jännittynyttä käsin kosketeltavaa odotusta ja intoa ja iloa lahjoista, ihan aitoa liikkuttumistakin kun lahjatoiveet kävivät toteet. On hienoa, ettei ne lahjat ja toiveet ole itsestään selvyys, sen kun osaisi omalle lapselleenkin opettaa. Kyllä lapset tuovat vaan jouluun omanlaisensa merkityksen ja tunnelman.

Luka, vaikket vielä joulun tohinoista ymmärrä jouluvaatteistasi ja lahjoistasi huolimatta, niin sinä teit meidän joulusta ainutlaatuisen ja toit siihen paljon lämpöä ja rakkautta. Olet lahjoista ja ihmeistä parhain!

joulu 2017

Katso myös meidän joulukodista kuvia postauksesta: Joulukoti ja 24kysymystä joulusta

Seuraa instagramissa: @outikarita

Joulukoti ja 24 kysymystä joulusta

Muutamalla bloggaajakollegallani olen nähnyt postauksen, jossa on 24 kysymystä ja bloggaajan vastausta joulusta, linkit heidän postauksiinsa tämän postauksen lopussa. Rustailinpa omat vastauksenikin tähän ja kuvinatällä kertaa meidän joulukodin sisustusta. Tykkään kaikesta näpertelystä ja somistelemisesta ja sitä on saanut tänäkin vuonna näin joulunakin toteuttaa.

joulukoti

On joulun aika, mitä luet?

Luen blogeja, lehtiä ja ainakin haaveena on pysähtyä myös hyvän kirjan ääreen, niinkuin aina ennenkin joulupyhisin.

Suosikki jouluelokuva?

Lumiukko on aina aattona katsottava.

Missä vietät mieluiten pyhät?

Aattona ollaan oltu monena vuotena jo Rikun vahemmilla syömässä ja mun isä on käynyt aamupäivästä joulupuurolla. Tänä vuonna kuitenkin uudet tuulet, ehkä uudet perinteet… Mennään Rikun veljen perheen luo johon myös Rikun vanhemmat tulee, mietein jo että jos ensi vuonna samalla porukalla meillä.

Yhden päivän haluan kotoilla ilman suunnitelmia ja kyläilyjä.

Lempi joululaulu?

Joulumaa ❤

Milloin avaatte lahjat?

Aamulla ja illalla. Ollaan yleensä avartu muutamat lahjat jo aamulla ja tänäkin vuonna on tuolla meen parisuhdejoulukalenterissa kummallekin jotain. Isommin sitten availlaan illalla.

 

Osaatko nimetä kaikki joulupukin porot?

No en, tää ei taida olla niin suomalainen juttu, mutta kyllä mä Petterin muistan 😅

Mitä joulun traditiota odotat eniten tänä vuonna?

Yhdessä oloa rauhaisasti. Ja vaikka on ihanaa viettää aattoa muiden kanssa niin on aina ihanaa tulla illalla kotiin viettämään vielä aaton viimeiset tunnit, tänä vuonna sitten kolmisin… ❤

Oikea vai muovinen joulukuusi?

Meillä on ollut jokusen vuoden valkoinen tekokuusi, mutta kyllä oikeassakin tunnelmaa on ja kun Luka kasvaa niin haluan aidon kuusen!

Kaikkien aikojen suosikkisi jouluherkuista?

Varmaan riisipuuro ja joululimppu kinkulla. Ruuista oon aikuisiällä tykästynyt lanttulaatikkoon niin että sitä odotan. Ei mulla muuten taida olla mitään erityistä ja tiettyä jouluherkkua, tykkään perinteisistä joulutortuista ja suklaakonvehdeista.

Rehellisesti: kumpi on parempaa, lahjojen antaminen vai saaminen? 

Kummastakin tykkään, mutta kyllä mä oon aina täpinöissäni kun saan antaa lahjoja ja oikein odotan että Rikullekin paljastuu mitä oon hänelle löytänyt…

Oudoin saamasi lahja?

Ei tuu nyt mieleen kyllä… Tai sitten en halua pahoittaa kenenkään mieltä 😜

Millainen lahjojen paketoija olet?

Mä rakastan paketoida lahjoja ja se on myös kauhean rauhoittavaa näpräämistä. Jo nuorena sanoin aina isälle ettei anna muiden lahjoja mihkään paketoitavaksi, että mä haluan paketoida. Tästäkin syystä muuten lahjojen antaminen on kivaa 😀

Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?

Tänä vuonna vasta ensimmäistä kertaa mulla on joulupaita. Nyt kyn meistä tuli vauvaperhe niin halusin meille, mulle ja Rikulle joulupaidat ja Lukallekin on ihana piparipuku. Aattona voi olla silti, että pukeudutaan juhlavammin,meillä saattaa Rikun kanssaolla kyllä neuleet (ehkä), mutta Lukalle mulla on aivan ihana juhlava jouluasu. Kuvasta näkee mun joulupaidan.

Ihanin joulumuistosi lapsuudesta?

Mökkijoulut oli ihania perheen kesken, silloinkin vielä vanhemmat olivat yhdessä ja uskottiin joulupukkiin…

Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?

Olen, sellaisesta kaupan valmiista setistä tullut joinakin vuosina koottua ja koristeltua. Nyt on ollut parina vuonna ihan tällainen kestopiparkakkutalo 😉

Suosikkipuuhasi joululomalla?

Kotoilu ja hyvän kirjan lukeminen.

On jouluaatto, mitä kupissasi on?

Glögiä

Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?

Riku <3
Luka on vielä pieni ja tulee saamaan varmasti paljonlahjoja muutoin <3

Mitkä värit tekevät joulusi?

Punainen, valkoinen ja kulta.

Mistä jouluperinteestä et pidä tai minkä skippaat vuosittain?

Ei meillä ole sellaista perinnettä josta en pitäisi… Joulu on niin moninainen juhla, että jokainen voi siitä tehdä mun mielestäni itselleen juuri sopivan.

Oletko viettänyt joulua muualla kuin kotimaassasi?

En.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?

Kinkkua, kalkkunaa, joululaatikoita, rosollia, italian salaattia, graavia lohta.

Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?

Valkoiset. Tai valo saa olla valkoinen tai kellertävä.

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai -päivästä?

Jouluaatosta. Joulupäivästäkin tekee kivan löhöpäivän just se, että ensin on aatto.

Huomenna saatte vielä joulukortin meiltä 

Lue myös Queen of Everything blogin Eveliinan ja Fit Fat Mama blogin Tiinan vastaukset joulukysymyksiin

Instagramissa: @outikarita