Kreetan lapsi- ja imetysmyönteisyys?

Tapahtui ravintolassa….

Miespuolinen työntekijä, ottaa tilauksia vastaan… ”and you, little man, how are you, are you hungry” siirtää katseen minuun ”are you still breastfeeding him?”
Minä ”Yes”
Mies ”Good, keep going, it´s a really good thing!” My wife….”
ja hän alkoi kertomaan heidän poikansa imetystapaileesta ja sen vaikeuksista.

Siinäpä sitten juttelin erään Kreetalaisen perheen pitämässä Marco´s ravintolassa imetyksestä miespuolisen työntekijän kanssa, joka kenties oli yksi omistajistakin. Hämmennyin ehkä hieman ensin ja joku voisi ajatella, että olisipa kiusallista, kun noin imetyksestä aletaan kyselemään. Mutta tietteks hän puhui niin normaalisti asiasta, että eipä se muutaman sanan jälkeen tuntunut yhtään oudolta, oikeastaan hyvin luonnikkaasti me siinä sitten juteltiin. Niin ja heillä oli siis imetys tyssännyt lyhyeen, että vaikken olisi enää imettänyt niin tuskin olisi jäänyt huono fiilis hänen kanssaan keskustelusta.

Tää tarina kertoo myös juurikin siitä avoimuudesta, mikä tuolla ihmisistä huokui. Kreetalla huokui myös perhekeskeisyys ja siellä oltiin niin lapsimyönteisiä. Lapset otettiin joka paikassa huomioon, heitä huomioitiin ja heidät huomattiin. En osaa sitä fiilistä selittää, mutta se oli vaan jotenkin erilainen kuin täällä kotisuomessa, jossa joskus vieläkin saattaa törmätä ajatukseen, että lapset saa näkyä muttei kuulua ja näkyäkin tietyissä rajoissa. Ilta-aikaan ei juuri ollakaan täällä suomessa ravintoloissa käyty, päiväsaikaan kyllä ja ihan hyvin on aina vastaanotettu ja huomioitu, sitä en tarkoita. Enkä tarkoita, että juuri meidän poikaa tarvisi huomioida, mutta jotenkin tuolla huokui sellainen lasten huomiointi ihan eri tasolla ja se tuli niistä ihmisistä luonnostaan, se olikin ehkä se juttu mikä loi sen fiiliksen. Kyse ei ollut myöskään vaan turistien lasten huomioinnista eikä vain työntekijöiden puolelta tulevasta kohteliasuudesta vaan siellä vaan huokui kaikista niin työntekijöistä kuin muistakin paikallisista sellainen perhekeskeisyys, ainakin sellainen fiilis mulle tuli.

Mietein myös ennen matkaa, että mitenköhän Kreetalla julki-imetykseen suhtaudutaan, mutta sielläpä näkyi imettäviä niin ravintoloissa kuin hotellin uima-altaallakin. Ja vaikka mäkin ihan oon Suomessakin julki-imettänyt, mutta välillä miettinyt ja katsellut ympärilleni, että mitäs jos nyt tässä imettäisin, niin tuolla en miettinyt tuon taivaallista missä olin ja keitä oli ympärillä. Meininki oli vaan jotenkin  tosi rentoa kaikkeen lapsiin liittyvän suhteen.

En yritä nyt enempiä selitellä tätä eroa ja erilaista fiilistä, ehkä se tuli myös osaksi omasta lomafiiliksestä. Hienostihan täällä Suomessakin pääasiassa huomioidaan ja huomataan ja mun kantis paikat Lukan kanssa on siitäkin syystä muodostunut kantiksiksi, että niissä on mukava vastaanotto aina vauvallekin 🙂

Onko kukaan muu huomannut ulkomailla tälllaisissa asioissa erilaista tunnelmaa, osaatko selittää sitä?

Lue myös

Julki-imetys ja minä

IG

@outikarita

 

Julki-imetys ja minä

Julki-imetys on aihe, mistä olen ajatellut rustailla ja mun ajatuksista sen suhteen ja miten ne on muokkaantuneet ja miten itse olen toiminut. Parasta aikaa muuten vietetään kansainvälistä imetysviikkoa, niin sikälikin julki-imetys on hyvä aihe nostaa esiin. Julki-imetys on ajoittain keskustelun aiheena ja usein aika kohahduttavastikin. Itsellä nyt kuitenkin ajatus kirjoittaa, siitä mitä itse olen ajatellut asiasta ja mitä ajattelen nyt sekä siitä, miten toimin. Mun ajatukset julki-imetyksestä ei ole loppujen lopuksi kauheasti muuttuneet, jonkin verran kyllä. Kuitenkin oma kokemus avaa ajattelua. Ei sitä lapsettomana vielä osaa ajatella niin selkeästi asiaa ja mulla ainakin ollut ajatuksia ja mietteitä, jotka ovat unholaan jääneet oman vauvan synnyttyä ja imetyksen alettua.

Julki-imetys

Aiemmin ajattelin, että imetyksen voisi mennä aina kyllä hoitamaan vähän sivummalle ja sitä voisi pumpata maitoa mukaan tuttipulloon, että siitäkin maitoa voisi antaa, niin ettei joka paikassa tarvisi alkaa imettämään eikä tarvisi kahvilassa tai ravintolassa miettiä sivuun siirtymistä imetystä varten vaan voisi pullosta ruokkia lapsen. Hommasin tuttipulloja etukäteen ja muistan pistäneeni hyvänä vinkkinä mieleen, että kahvilassakin voi pyytää lasiin kuumaa vettä, jossa voi hauteessa lämmittää pulloa. Tässä tavassa toimia ei ole mitään väärää, mutta mulla tämä ajatus ei ole käynyt pienessä mielessäkään enää lapsen saatua, taisi kadota mietteistä joskus loppuraskaudesta jo. Tämä ajatus kuitenkin syntyi siitä mulle aiemmin, että ajattelin, ettei se sitä nyt jokapaikassa olisi sopivaa alkaa imettämään ja tällaisen ajatuksen musta voi kitkeä pois!

Eri asia on, jos itse kokee julki-imettämisen kiusalliseksi eikä halua imettää muiden nähden, niin on ihan ok vetäytyä sivummaksi tai antaa pullosta maitoa. Oon miettinyt myös sitä, että se tunne voi tulla tiedostamattakin ulkopuolelta suuntautuvista ajatuksista, mutta se voi olla myös omaa häveliäisyyttä ja niitä omia rajoja, mitkä on täysin sallittuja. Kotiinkaan ei kannata sen takia jumiutua, ettei pysty tai halua julkisesti imettää, silloin voimiettiä muitamahdollisuuksia ruokkia lasta kulussa ollessaan. Olisi musta tärkeää tuoda sitä asennetta vahvemmaksi, mikä kitkisi sen ulkopuolisista syistä tulevan estollisuuden jamyös syyllistämisen äitien erilaisista ratkaisuista niin imetyksen kuin julki-imetyksenkin suhteen. Imetys on kuitenkin samalla todella henkilökohtaista ja hirmu luonnollista ja se maito on vauvan ruokaa. Hienoa, että on tullut siistejä ja viihtyisiä hoitohuoneita ja imetysnurkkauksia julkisiin tiloihin, näitä olen itsekin hyödyntänyt, koska on ne mukavampia kuin ostoskeskuksen käytävä. Kuitenkin kahvilassa ollessa jos nälkä yllättää en siirrykään sivummalle tai kaiva pulloa esiin, kuten olin joskus aiemmin ajatellut, että toimisin.

Julki-imetys

 

Tunnistan itsessäni tietyn häveliäisyyden imetyksen suhteen ja olen edelleen sitä mieltä, ettei sitä retostellen tarvi koko tissiä lyödä pöytään ja ihan kaikkien nähden. Tässä asiassa ajatukseni eivät ole muuttuneet. On tilanteita, joissa itse haluan vetäytyä sivummalle ja on tilanteita, joissa vetäydyn sivummalle, jotta poikani saa paremman syömisrauhan ja minä paremman imetysrauhan tai imetysasennon. Välillä huomaan arastelevani, nykyään yhä harvemmin, mutta alkuun useinkin, sitä julki-imetyksen aloittamista tai yleensäkin imetystä toisten seurassa. Varsinkin tätä arastelua oli juuri julkisilla paikoilla tai ihmisten parissa joilla ei ole lapsia.

En tosissaan halua, että tissini on kovin paljoa esillä imettäessä ja valitsen vaatteet usein sen mukaan tai jos vaatteet ei peitä tarpeeksi, niin harso tai huivi voi toimia myös apuna. Tosin toisilla näkyy rintavarustusta enemmän muutenkin kuin kellään imettävällä, että sinäänsä sitä rintaa ei imettäessäkään niin kovasti tarvisi peitellä. Mä en kuitenkaan oo tykännyt ikinä laittaa rintoja isosti esille niin sanotusti, en vain tykkää tissivakolookista, rantsulla ja biksuissa asia on eri, mutta noin niinkuin arki- ja juhlapukeutumisessa ei vain mun tyyliä. (Edit. En näe pahana tissivaon näkymistä ja kyllä sitä mullakin näkyy, oman pään sisällä on kuitenkin tietty raja rintojen näkyvyydestä kokonaisuutta ajatellen. Siinä ei ehkä ole punaista lankaa ja osaksi kyse on myös epävarmuudesta ja välillä kysäisen mieheltä, että onko tää vielä ok) En muutenkaan oo ihan sinut näiden raskauden ja imettämisen myötä kasvaneiden rintojeni kanssa, ei tarvis olla niin isot, heh. Tuskastuttavaa julki-imetys on ajoittain, kun pojalla on nälkä, mutta myös ympärillä on paljon kiinnostavaa. Silloin iskee usein se häveliäisyys kun pelkää että vilahtaa, kun poika hörpää tissiä ja kurkkaa toiseen suntaan vuorotellen. Tällöin sanonkin usein pojalle, että syös nyt, kun ei äiti halua kaikille esitellä rintojaan vaikka sä haluisitkin, heh.

(Edit. palataan vaikka tuohon tissivako/tissien näkyvyys asiaan toisessa postauksessa. Huonosti ja turhaan ilmaistu asia tässä postauksessa, jossa tarkoitus keskittyä julki-imetykseen)

Julki-imetys

Olen imettänyt kahvilassa
Olen imettänyt rannalla
Olen imettänyt puistossa
Olen ensimmäisen ja viimeisen kerran imettänyt ns. vessan eteisessä olevassa ”hoitohuoneessa”
Olen imettänyt viihtyisissäkin hoitohuoneissa
Olen imettänyt ostoskeksuksen käytävällä
Olen imettänyt häissä vähän rauhaisemmassa kohdassa, mutten piilossa
Olen imettänyt ravintolan pöydässä
….

Julki-imetys

Kuvat on muuten äitienpäivältä ja näihin kuviin kiteytyy niin paljon tunnetta mulla, aivan ihania otoksia ja tuon hetken tunteet tulvahtavat heti mieleen näitä kuvia katsoessa. Se onni ja rakkaus…

Lue myös

Mites se imetys?

Ajatuksia täysimetystaipaleestamme

Imetystarinoita Lukan kertomana

IG

@outikarita