Julki-imetys ja minä

Julki-imetys on aihe, mistä olen ajatellut rustailla ja mun ajatuksista sen suhteen ja miten ne on muokkaantuneet ja miten itse olen toiminut. Parasta aikaa muuten vietetään kansainvälistä imetysviikkoa, niin sikälikin julki-imetys on hyvä aihe nostaa esiin. Julki-imetys on ajoittain keskustelun aiheena ja usein aika kohahduttavastikin. Itsellä nyt kuitenkin ajatus kirjoittaa, siitä mitä itse olen ajatellut asiasta ja mitä ajattelen nyt sekä siitä, miten toimin. Mun ajatukset julki-imetyksestä ei ole loppujen lopuksi kauheasti muuttuneet, jonkin verran kyllä. Kuitenkin oma kokemus avaa ajattelua. Ei sitä lapsettomana vielä osaa ajatella niin selkeästi asiaa ja mulla ainakin ollut ajatuksia ja mietteitä, jotka ovat unholaan jääneet oman vauvan synnyttyä ja imetyksen alettua.

Julki-imetys

Aiemmin ajattelin, että imetyksen voisi mennä aina kyllä hoitamaan vähän sivummalle ja sitä voisi pumpata maitoa mukaan tuttipulloon, että siitäkin maitoa voisi antaa, niin ettei joka paikassa tarvisi alkaa imettämään eikä tarvisi kahvilassa tai ravintolassa miettiä sivuun siirtymistä imetystä varten vaan voisi pullosta ruokkia lapsen. Hommasin tuttipulloja etukäteen ja muistan pistäneeni hyvänä vinkkinä mieleen, että kahvilassakin voi pyytää lasiin kuumaa vettä, jossa voi hauteessa lämmittää pulloa. Tässä tavassa toimia ei ole mitään väärää, mutta mulla tämä ajatus ei ole käynyt pienessä mielessäkään enää lapsen saatua, taisi kadota mietteistä joskus loppuraskaudesta jo. Tämä ajatus kuitenkin syntyi siitä mulle aiemmin, että ajattelin, ettei se sitä nyt jokapaikassa olisi sopivaa alkaa imettämään ja tällaisen ajatuksen musta voi kitkeä pois!

Eri asia on, jos itse kokee julki-imettämisen kiusalliseksi eikä halua imettää muiden nähden, niin on ihan ok vetäytyä sivummaksi tai antaa pullosta maitoa. Oon miettinyt myös sitä, että se tunne voi tulla tiedostamattakin ulkopuolelta suuntautuvista ajatuksista, mutta se voi olla myös omaa häveliäisyyttä ja niitä omia rajoja, mitkä on täysin sallittuja. Kotiinkaan ei kannata sen takia jumiutua, ettei pysty tai halua julkisesti imettää, silloin voimiettiä muitamahdollisuuksia ruokkia lasta kulussa ollessaan. Olisi musta tärkeää tuoda sitä asennetta vahvemmaksi, mikä kitkisi sen ulkopuolisista syistä tulevan estollisuuden jamyös syyllistämisen äitien erilaisista ratkaisuista niin imetyksen kuin julki-imetyksenkin suhteen. Imetys on kuitenkin samalla todella henkilökohtaista ja hirmu luonnollista ja se maito on vauvan ruokaa. Hienoa, että on tullut siistejä ja viihtyisiä hoitohuoneita ja imetysnurkkauksia julkisiin tiloihin, näitä olen itsekin hyödyntänyt, koska on ne mukavampia kuin ostoskeskuksen käytävä. Kuitenkin kahvilassa ollessa jos nälkä yllättää en siirrykään sivummalle tai kaiva pulloa esiin, kuten olin joskus aiemmin ajatellut, että toimisin.

Julki-imetys

 

Tunnistan itsessäni tietyn häveliäisyyden imetyksen suhteen ja olen edelleen sitä mieltä, ettei sitä retostellen tarvi koko tissiä lyödä pöytään ja ihan kaikkien nähden. Tässä asiassa ajatukseni eivät ole muuttuneet. On tilanteita, joissa itse haluan vetäytyä sivummalle ja on tilanteita, joissa vetäydyn sivummalle, jotta poikani saa paremman syömisrauhan ja minä paremman imetysrauhan tai imetysasennon. Välillä huomaan arastelevani, nykyään yhä harvemmin, mutta alkuun useinkin, sitä julki-imetyksen aloittamista tai yleensäkin imetystä toisten seurassa. Varsinkin tätä arastelua oli juuri julkisilla paikoilla tai ihmisten parissa joilla ei ole lapsia.

En tosissaan halua, että tissini on kovin paljoa esillä imettäessä ja valitsen vaatteet usein sen mukaan tai jos vaatteet ei peitä tarpeeksi, niin harso tai huivi voi toimia myös apuna. Tosin toisilla näkyy rintavarustusta enemmän muutenkin kuin kellään imettävällä, että sinäänsä sitä rintaa ei imettäessäkään niin kovasti tarvisi peitellä. Mä en kuitenkaan oo tykännyt ikinä laittaa rintoja isosti esille niin sanotusti, en vain tykkää tissivakolookista, rantsulla ja biksuissa asia on eri, mutta noin niinkuin arki- ja juhlapukeutumisessa ei vain mun tyyliä. (Edit. En näe pahana tissivaon näkymistä ja kyllä sitä mullakin näkyy, oman pään sisällä on kuitenkin tietty raja rintojen näkyvyydestä kokonaisuutta ajatellen. Siinä ei ehkä ole punaista lankaa ja osaksi kyse on myös epävarmuudesta ja välillä kysäisen mieheltä, että onko tää vielä ok) En muutenkaan oo ihan sinut näiden raskauden ja imettämisen myötä kasvaneiden rintojeni kanssa, ei tarvis olla niin isot, heh. Tuskastuttavaa julki-imetys on ajoittain, kun pojalla on nälkä, mutta myös ympärillä on paljon kiinnostavaa. Silloin iskee usein se häveliäisyys kun pelkää että vilahtaa, kun poika hörpää tissiä ja kurkkaa toiseen suntaan vuorotellen. Tällöin sanonkin usein pojalle, että syös nyt, kun ei äiti halua kaikille esitellä rintojaan vaikka sä haluisitkin, heh.

(Edit. palataan vaikka tuohon tissivako/tissien näkyvyys asiaan toisessa postauksessa. Huonosti ja turhaan ilmaistu asia tässä postauksessa, jossa tarkoitus keskittyä julki-imetykseen)

Julki-imetys

Olen imettänyt kahvilassa
Olen imettänyt rannalla
Olen imettänyt puistossa
Olen ensimmäisen ja viimeisen kerran imettänyt ns. vessan eteisessä olevassa ”hoitohuoneessa”
Olen imettänyt viihtyisissäkin hoitohuoneissa
Olen imettänyt ostoskeksuksen käytävällä
Olen imettänyt häissä vähän rauhaisemmassa kohdassa, mutten piilossa
Olen imettänyt ravintolan pöydässä
….

Julki-imetys

Kuvat on muuten äitienpäivältä ja näihin kuviin kiteytyy niin paljon tunnetta mulla, aivan ihania otoksia ja tuon hetken tunteet tulvahtavat heti mieleen näitä kuvia katsoessa. Se onni ja rakkaus…

Lue myös

Mites se imetys?

Ajatuksia täysimetystaipaleestamme

Imetystarinoita Lukan kertomana

IG

@outikarita

Imetystarinoita Lukan kertomana

Tällä kertaa imetysaihetta ja imetystarinoita Lukan kertomana!

Postauksen on tarkoitus olla rennon hauska ja lämmin kooste äidin ja pojan imetyshetkistä. Pidetään tää postaus ihan rentona kommenttiboxia myöden ja hauskahan olisi saada sinne vaikka teidän pieniltä joitain imetysarinoita tai ihan vaikka teidän vanhempienkin kertomana! Tää postaus keskittyy nyt imetystarinoihin, jatkossa varmaan tulossa muitakin syömisjuttuja!

imetystarinoita

IMETYSTARINOITA

Syös nyt äiti jo niin mäkin saan ruokaa. Hei, en mä jaksa oottaa, haluun ruokaa nyyyyt!

Jutellaanko äiti vähän välil, mul tuli yhtäkkii kauheesti asiaa mut mä jatkan syömist ihan pian, jooko?

Kyllä sitä joskus reissun päälläkin nälkä tulee ja ei mua haittaa syödä vaikka autossa ja kiva kun äiti on aina ainakin melkein heti valmis antaa mul ruokaa. Mun on vaan vaikee välil odottaa…

imetystarinoita

Nälkäää… Ja nyt kun vatsa on täynnä niin vois vähän kattella ympärilleen, mut siis täh, missä me oikein ollaan, ei ainakaan kotona.

Nyt olis nälkä, muta hei, mehän ollaan jossain jännäs paikas ja vitsit kun täälon paljon katteltavaa. Joo, joo kyl mä äiti otan välil hörppyykin, että älä laita sitä tissiä piiloon. Täytyy vaan välillä vähän kattella ympärilleen…

Miks ihmees nyt jotain vaippaa vaihdetaan kun mul on nälkä. Ai, oliks mun vaatteet jo kosteet tai märät, ei sen väliä, kun mul on nälkääää!

Kylpeminen on must tosi kivaa, mut sen jälkeen on aina tosi kova nälkä ja sit onkin kiva syödä saunan lämmössä ennenku mennään pukemaan.

imetystarinoita

Jes, nyt äiti laskee mut sohvalle ja tulee viereen, tää tietää hyvää ja sit kuuluu se naps ja maitohana on mun edessä, jes nyt saa maitoa!

Hei äiti, jotain sivellisyyttä, jos peitän tän sun rinnan!

imetystarinoita

Iskä kantaa mut makkariin, pääsen äitin kainaloon peiton alle syömään ja tähän on niin hyvä nukahtaa….

Yöl onkin kiva kun äiti on heti siinä vieressä kun mulle iskee nälkä.

Ja sit kun mun vatsa on täynää, ahh, huokaus, kiitos äiti!

imetystarinoita

Seuraa mun äitiä

@outikarita

Ja lue myös

Mites se imetys?

Äiti kertoo siinä miten alkuajan imetys luonasi ja hyvin se on vissiin luonannut tähänkin asti, ainakin mä oon saanut maitoa kun nälkä on iskenyt. Joskuskun äiti on ollut poissa niin iskä tai mamma on antanut sitä maitoa mulle pullosta. Siitäkin muuten on postausta täällä

Pulloruokinta – Syökö Luka pullosta?

Niin ja sit muuten oon saanut myös semmosta maitojäätä, se on ihan sitä samaa mitä oon tissistä saanut. Se on hyvää ja oon saanut sitä ihan ite syödä. Äitiini tuun kun en osaa juttua lopettaa, mut tosta maitojäästäkin on postaus täällä

Maitojää vauvalle

Ps. Tulossa pian äidin postausta taas imetyksestä ja muutenkin mun syömisistä 😉