Ideoita joulupöytään ja ähkyn välttämistä

Tänä vuonna ajettelin jotain uutta, vähän erilaista, mutta silti vähän perinteisen oloista ruokaa joulupöytään. Aattona iskä käy meillä joulupuurolla ja illalla mennään anopin joulupöytään ja sieltä varmasti löytyy niitä perinteisiä laatikoita ym. herkkuja. Aikuisiällä lanttulaatikko on noussut ihan suosikeihin! Kotona tehdään sitten joulupäivänä ruokaa ja tapanina lähdetään aamupäivästä mun äipän luo käymään ja illalla vielä ystävien luo syömään. Äipän luona saadaan jouluruokaa olettaisin ja ystiksen luona jotain ihan muuta, mä oon luvannut viedä jälkkäriä. Mitäs sitten kotona aiotaan syödä?

WP_005002

MENU

Juustoiset mustaherukkaleivät

Näitä voisi olla ikään kuin alkupalana ja miksei pikkunaposteltavanakin ja kahvipöydässä suolaisena tarjottavana jos vieraita käy. Anoppi tekee todella hyvää saaristolaisleipää ja sehän sopii tähän oikein hyvin!

Bataatti-Punajuurivuoka

Uusi laatikko kokeiltavaksi!

Porkkanavuohenjuustolaatikkoa

Tätä olen tehnyt jo useampana vuonna ja ainoa porkkanalaatikko, josta olen tähän mennessä tykännyt. Teen sen lanttulaatikon ohjeella eli riisit saa jäädä pois ja laatikosta saa tulla ihan sileää eli porkkasosetta käyttäen + tähän laatikkoon tulee sitä vuohenjuustoa! Tämä on todettu hyväksi ja tätä Riksakin toivoi.

Kalkkuna vs. Kinkku

Riku sai työpaikaltaan joko kalkkunaa tai kinkkua ja päädyttiin kalkkunaan ja eilenhän meille sitten jo kotiutui puolikas kalkkuna. Kinkkua saadaan kyllä sitten anopin ja varmaan munkin äipän luona. Leivän päälle sitä ehkä vähän kaipailisin….

Kylmäsavulohi

Itse en olisi välttis kaivannut, mutta onhan se hyvä kalaakin olla pöydässä, jotain vaihtelua tähänkin, niimpä seuraava resepti….

Piparjuurilohi

Ajattelin tehdä tuon piparjuurikastikkeen itse ja sehän sopii myös kalkkunalle. Kalana saa käydä tosiaan kaupasta ostettu kylmäsavulohi.

Valtasen lohihyvä

No sellaista ihanaa ”tahnaa” sorruin ostamaan eilen, tosi hyvää ihan sellaisenaan tai vaikka leivän päällä. Ei se oikastaan tahnaa ole, juoksevampaa (koostumukseltaan vähän niinkuin kaupan sienisalaatti)…

Jälkkäriä ja vierasvaraa

After Eight kakku

Resepti tosiaan löytyi Kinuskikissalta ja nimellä minttusuklaakakku, tää on testattava! Joulupäiväksi siis jälkkäri tiedossa ja tätä ajattelin sitten viedä myös tapanina jälkkäriksi ystäväisen luo!

Piparimuffinssit

Näitä mietein vierastarjottavaksi jo aattona iskälle ja sitten jos ei muita vieraita tule niin ainahan näitä voi pakastaa, jos ei siis itse syö ja äipän luo voisi viedä, siellä on mun velikin käymässä jolle varmasti maistuu 😀

Mitä muuta?

Juustotarjotin

Juustotarjotin pitää olla iltanaposteltavana ja ajateltiin jo aatonaattoilatana rentoilla Riksan kanssa juustojen parissa, kyllä niitä sitten varmaan jää vaikka aattoillaksi ja ehkä joulupäiväksikin kun kotiudutaan. Meillä on kolema eri juustoa, auraa, valkohomejuustoa ja chilijuustoa, on suolakeksejä ja pipareita leivon keskiviikkona myös!

Suklaata

Sitähän toki pitää olla ja päikyn lapset on pitäneet jo huolta siitä, että meiltä suklaata löytyy!

Aamupala
Riisipuuroa pitää olla aattoaamuna nyt ainakin! Myös joululimppua, missä on appelsiininkuorta täytyy saada!

Kyllähän siinä sorttia jos jonkunmoista löytyi ja saattaa kuulostaa paljolta, mutta ei mun mielestä mitenkään mahdottomasti, ei ole kuitenkaan 5 eri laatikkoa (lanttu, porkkana, maksa, peruna, makarooni…. jos joku siis meitti että eihän nyt kellään viitä ole niin saattaa ollakin 😛 ). Sunnuntaina kun taas syödään kotosalla niin ei tarvi miettiä ruuanlaittoa vaan kaivella kaapista laatikoiden ja kalkkunan jämiä ja ainahan loppuja voi pakastaa. Ei ole pakko siis kaikkea ahtaa napaan! Hyvän ruuan hyvä ystävä on viini myös jouluna ja glögi maistuu vaikkapa kahvipöydässä tai ulkoilun jälkeen lämmikkeenä muuten vaan!

Mitä teillä syödään?

IMG_20141219_223420

ÄHKYÄ VÄLTTÄEN

Monna itse asiaissa oli rustannut hyvät vinkit vatsan hyvinvointiin, käy lukemassa! En mä halua jouluna miettiä että mitä voin syödä, syön mitä mieli tekee, mutta kuuntelen myös kroppaani sen suhteen. Tekeekö oikeasti mieli, jaksanko vai vetääkö vain silmät, syönkö heti vai vasta myöhemmin jos edelleen mieli tekee… Jouluruokia ja herkkuja voi ihan hyvällä omallatunnolla syödä, mutta ähky ei varmasti tunnu kenestäkään kivalta. Usein jouluna syöminen menee kulutuksen yli, monet jouluruuatkin on melkoisen kaloripitoisia ja kaikki herkut siihen päälle, mutta älä sellaisia jouluna mieti, joulun jälkeen sitten kevennä syömiset siihen normiin näin itse ainakin teen! Hyvää tekee vesi! Kannattaa juoda vettä tarpeeksi ja aamulla tehdä vaikka oikein sitruunavettä, se virkistää oloa muutenkin ja tekee hyvää! Myös pieni reippailu vaikka raittiissa ulkoilmassa joulupäivän aamuna voi tehdä ihmeitä ololle varsinkin jos on sattunut sen ähkyn vetämään ja ihan ilman sitä ähkyäkin, joulusyömiset on kuitenkin usein hyvin normaalista poikkeavaa ja se voi tuntua kehossa. Kevyt kävely jo laittaa aineenvaihduntaa pörräämään ja hyväksihän liikunta muutenkin on 😀  Toivotaan siis myös hyviä ulkoiluilmoja vaikkei yhtä lumiset olisikaan kuin viimevuonna!

20141225_143018

Outi Karita

3 vastausta artikkeliin “Ideoita joulupöytään ja ähkyn välttämistä”

  1. Ihanaa joulua Outi! <3
    Mulla ainakin tuppaa silmät syömään jouluisin enemmän kuin maha.. 😉 Mutta ehkä sitä ähkyä yrittää ja pystyykin nyt välttämään. 🙂

    • Niin siinä usein tuppaa käymään 😀
      Ihanaa ja lämpöistä joulua sinne teillekin <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta