Se on nyt helppo, se on tää maidotongluteeniton

Otsikko on Rikun vastaus kysmyksen, mikä on mun uusin villitys 😀

20151018_103225

Heh, vilitys ja villitys…. Enemminkin kokeilu onko vaikutuksia ihoon tai muuten hyvinvointiin. Kokeilu, jossa lehmänmaitotuottet on suljettu pois, lukuunottamatta herajauhetta. Kokeilu, jossa gluteenia sisältävät viljat on karsittu ruokavaliosta?

No, miten on mennyt noin niinku omasta mielestä?

20151014_183613

Nyt on kaksi viikkoa kulunut ja aluksi tuntui helpommalta kuin luulinkaan. Arki sujui mukavasta, vähän eväiden teko töihin vei enemmän aikaa kun piti vähän enemmän miettiä. Kuitenkin tuli myös ne probleemat esiin, mitäs voin kahvilassa otta shoppailupäivän tiimellyksessä tai mitä voin leipoa synttäreinäni töihin ja kotiin tarjottavaksi. No, sitten on vähän joustettukin, omankin synttärileipomukseni tein gluteenittomana, muttan täysin maidottomana, vaan laktoosittomana.

20151016_184734

Joustoa saa ollakin ja pitääkin olla. Mikäli tää kokeilu tuotaa positiivisia vaikutuksia esim. nyt siihen ihon, mikä on tähän aikaan vuodesta suuri murheenkryyni, niin tiedän että ainakin näinä ihon pahimpina aikoina vältän gluteenia ja maitotuotteita. Ehdotonta linjaa en halua, enkä tarkoituksella hae itselleni mitään erityisruokavaliota. Kuten olen ennenkin kirjoittanut, sitä parempi, mitä vähemmän rajoitteita, allergioitakin kun on jo ihan tarpeeksi. Tietysti tämän kokeilun ajan pyrin mahdollisimmn paljon noudattamaan tätä gluteenitonta ja maidotonta, mutta joskus on vaan joustettava, esim. silloin kun joku leipoo mulle ihanana eleenä mulle äärettömän hyvän synttärikakun 😉

20151011_094448

Pattitilanteissa, joita on koettu kahviloissa ja synttäritarjottavia mietittäessä, olen päätynyt pyrkimään gluteenittomaan ja maidottoman sijasta vähitnään laktoosittomaan. Ei nyt ihan sama asia, mutta esim. voita/leivontamargariinia mun on todella vaikea korvata muiden allergioiden takia. Olihan sielä kaupan hylyllä kookosvoita, mutta se kun ei sovi mulle tai ainakaan kookosöljy eikä kookosmaito sovi mulle (jännä juttu, että kookoshiutaleita siedän ainakin jossain määrin). Kahviloissakaan ei oikein ole mitään sekä maidotonta että gluteenitonta ja vieläpä pähkinätöntä ja töntätöntä… 😛 Tarviiko siellä kahviloissa käydä? No kyllä ainakin  Hullujen päivien kiertelyn tiimellyksessä tarvitsi, nälkä iski eikä todellakaan ollut eväitä mukana ja onhan se nyt joskus varsin mukavaa 😀 Tällaisissa pieni jousto siis suvaitaan ja syömisissä on aina se juttu, että kun perusta on kunnossa niin voi myös rentoilla 🙂

20151008_165015

No onko jotain vaikutuksia ollut?

20151012_181207

Ihon kunto ei ole edenyt ainakana pahempaan suuntaan, ei ole tullut ihottumakohtia eikä ihorikkoja kun ei ole ollut öisiä raapimisiakaan enään. Iho on toki kuiva, niinkuin aina, mutta se on iso juttu että se ei etene siitä kuivuudesta pahempaan, koska on ollut aikoja kun ihoni arvilla ja ihottumilla ja öisin raavin niin ettei Rikukaan saa nukuttua…

20151009_053356Toinen asia mihin olen huomannut kokeilun vaikuttavan on makean himo! Makea kyllä maittaa jos sitöä syön, mutta makeannälkää / -himoa ei ole ollut ja sehän on oikein hyvä juttu!!! Usein mulla herkkujen syönti jää helposti päälle, mutta ei nyt 🙂

20151015_080413No entäs vatsa. Kyllä siitä vähäsen on turvotusta lähtenyt, ei nyt mitään kauheasti ole turvotusta ollutkaan, mutta usein iltaisin on vähän ollut. Se vähä on nyt vähentynyt ja aamuisin jopa vatsani näyttää vähän timmimmältä omaan silmääni. Kyllähän tässä on ollut ajatuksena, että muutaman kilon voisin timmeytyäkin, mutta paino on pysynyt aikalailla aloillaan toistaiseksi.

20151012_215226Synttäreitä on pariin otteeseen herkuteltu ja ulkonakin syöty. Nuo valkosuklaa mudcake herkuttelut laittoi vatsaa hieman sekaisin, mutta muuten vatsakin toiminut ihan normaalisti, mutta ei siitä sen enempää 😛

20151015_18055420151010_143052Ruoka on siis pysynyt edelleen monipuolisena ja värikkäänä, vähän uutta innovaatiota taas vain ruualaittoon ja uusia makuja ja reseptejäkin löytyy! Quinoaan ollaan meillä tykästytty nyt paljon ja sitä kuluu ja bataattia myös, mutta sehän onkin jo vanha tuttavuus 😀 Riisikakkuja tulee paljon rouskittua ja niitä on kiva rouskia mun mielestä, vielä kun on hyvät täytteet!

20151006_091707

20151017_092756

Miltäs näyttää teidän silmään?
Saitteko mitään ideoita?
Nousiko mieleen kysymyksiä?

Outi Karita

10 vastausta artikkeliin “Se on nyt helppo, se on tää maidotongluteeniton”

  • Toive toteutumassa seuraavassa postauksessa tänään tai huomenna 🙂

 1. Minusta se maidoton on helpompi toteuttaa kuin gluteiiniton, mutta kokeilemalla selviää, kumpi on sulle se parempi ja pahempi. Pari vinkkiä maidottomuuteen: Kotona leipoessa käytä voina keijun sinistä margariinia, jonka päällä lukee laktoositon, mutta pikkuprinteistä selviää, että on maidoton. Muitakin maidottomia kasvismargariinejä on, mutta lue pikkuprintit, suurimassa osassa on maitoa. Leivonnassa vaikkapa kauramaito ei maistu yhtään leipomuksista suuhun, mutta jos ei käy gluteiinittoman vuoksi, on soija-, riisi- ja mantelimaitokin mahdollisia. Ongelmallisinta ehkäpä tuorejuustotuotteen löytäminen leivontaan maidottomana, mutta sellaistakin valmistetta on ja kieltämättä kermavaahdot voi maistua pikkaisen erille, mutta esim vanilijasokerilla saa makua parannettua tutumpaan suuntaan. Suklaissakin maidottomia tuotteita löytyy, ei montaa, mutta löytyy. Yleensä kuitenkin maidottomana leipominen ja ruuanlaitto on helppoa, kun korvaavia tuotteita löytyy ja vieraatkaan eivät tunnista ruokia tai herkkuja maidottomiksi jollei erikseen mainitse. Ulkona syöminen onkin eri asia, sillä monelle maidoton ja laktoositon on sama asia, mikä ei siis todellakaan pidä paikkaansa, vaan maitoallergikko on allerginen maitoproteiinille ei maitosokerille. Tämä käy mulla pikkaisen hermoon, kun joudun maitoallergikon äitinä tämän kanssa painimaan viikottain. Nyt vaan opettelemaan, että mitkä on ne tuotteet, joita maidottomina omasta kaupasta löytyy. Tsemppiä kokeiluun! 😊

  • Hei!
   Kiitos tuosta Keiju vinkistä! Katselin nimittäin voi/margariini hyllyjä ja yritin etsiä vaihtoehtoa. 🙂
   Kauramaito onkin käytössä kun kauran pitäisi käydä gluteenittomaan ruokavalioon, kunhan on vain puhdasta kauraa. Oatlyn vaniljakastike (kauravalmiste) oli mun mielestä hyvää 🙂
   Suklaissa ainakin raakasuklaa uppoaa mulle hyvin, tietty joskus tekeemieli ihan fazerin sinistäkin ja kyllä semmoisella sallin itseni joskus herkutellakin 🙂
   Tuo maidoton = laktoositon on varmasti yleinen harhaluulo, mutta tietoisuus on kyllä viime vuosina lisääntynyt.
   Kiitos paljon vinkeistä ja tsempeistä! 🙂

 2. Moikka! Mielenkiintoista lukea sun kokeilusta. Onko sulla siis atooppinen ihottuma? Kuulostaa ihan samalle kuin mulla, ja itselläni siis on tuo atopia. Olen kokeillut maitotuotteiden ja gluteenin karsimista ruokavaliosta mutta en ole huommanut varsinaista vaikutusta ihottumaan. Täytyy kyllä sanoa, että loppupeleissä parhaiten on tepsinyt auringonvalo ja iholääkärin määräämä takrolimuusivoide. Tosin nyt sään kylmeneminen ja ilman kuivuminen saavat taas ihottuman muistuttamaan olemassaolostaan, on tää hankalaa vaikka syksystä muuten pidänkin! 😛

  • Juuh, atopiahan mulla on ollut muksusta saakka. Mäkin kyllä kokeilin viime talvenakin maidotonta hetken, mutta silloin maitotuotteiden korvaaminen ei mennyt ehkä ihan fiksuimmalla tavalla ja sokeria tulikin ruokavalioon lisää soijajugurttien kautta 😛 Haluan nyt uusiksi kokeilla ennenkuin iho edes pääsee huonoon kuntoon, niin huomaan tulenko silti samalla tavalla tarvitsemaan muita hoitoja ja rasvoja.
   Auringonvalo ja hyvät öljyt niin siäsiesti kuin ulkoisestikin vaikuttaa paljon ihoon itsellä ja valohoidossa / solkussa tulee talvisin käytyä. Takrolimuusivoiteita on ollut käytössä, mutta haluan välttää niihin turvautumista, mutta tietysti niihinkin joskus on vain turvauduttava. Luin viime talvena noista voiteista vaan tarkemmin ja jäin miettimään…
   Syksy ja vaihtelevat säät etenkin on pahaksi kyllä iholle…..
   Tsemppiä sun syksyyn ja toivotaan helppoa ”ihotalvea” 🙂

 3. Mäkin tahdon kaurapaistoksen reseptin!
  Nimimerkillä kyllästynyt jo kaikkiin perinteisiin versioihin. 😉

  • Yleisön pyynnöstä ohje tulossa seuraavassa postauksessa 😀

 4. Laajojen lääketieteellisten tutkimusten mukaan ruualla ei pääsääntöisesti voi vaikuttaa ihon kuntoon (poissulkien tietysti allergiset ihoreaktiot). Maidottomat ja gluteiinittomat dieetit ovat taas nyt näitä vaihtoehtohoitojen edustajien tämän hetkisiä muoti-ilmiöitä, jotka jättäisin omaan arvoonsa. Jos ihosi on noin hankala, niin varas aika hyvälle ihotautilääkärille. Monesti oikeiden voiteiden (ja muiden hoitojen) löytäminen vaatii seurantaa ja eri kokeiluja. Tsemppiä atopian kanssa pärjäämiseen! 😄

  • Hei Eeva!
   Muksusta asti olen tosiaan kärsinyt atooppisesta ihosta. Vuosittain käynkin uusimassa rasva-arsenaliinivarastoani varten reseptit 😀 Valohoidolla ja perusvoiteilla sekä öljyillä ihoa saa kosteutettua, mutta nekään ei pidä aina ihoa kurissa ja joskus tarvitsee lääkevoiteisiinkin turvautua, hyvin vahvoihinkin. En haluaisi lääkevoiteita käyttää välttämättä niin paljoa, mutta toki joskus niihin on pakko turvautua, nekään ei kuitenkaan ole pelkästään hyväksi useimmiten…. Olen itse huomannut fitnekseen hurahtamisen myötä kuinka paljon ihoni kunto parantui puhtaamman ruokavalion ja laadukkaampien rasvojen riittävän saannin myötä, samoin olen huomannut että tietyt vitamiini- ja hivenainelisät vaikuttavat ihoon positiivisella tavalla. Kun taas sokerit ja höttöruuat huonontavat ihon kuntoa ja aiheuttavat näppyjä… Nyt haluan kokeilla ennenkuin iho onkaan huonossa kunnossa, että olisiko tällaisilla ruokavaliokokeiluilla vaikutusta vai tulenko tarvitsemaan yhtälailla kuin ennekin lääkevoiteita. Noh, kokeiluhan tämänkin näyttää 🙂 Maidoton / gluteeniton on osaltaan muoti-ilmiöitäkin, enkä ymmärrä turhaan tälläisten karsimista ja ainakaan ehdottomuutta jos ei oikeasti terveys sitä ehdottomuutta vaadi. Itsekään en tosiaan ole hakemassa itselleni mitään ehdotonta erityisruokavaliota, en halua yhtään enempää rajoitteita kuin jo nyt on. Jos kuitenkin voin vaikuttaa näillä ihoni kuntoon niin tiedän näitä vähentää ja vältellä ihon huonoina aikoina 🙂
   Kiitos tsempeistä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta