10 syytä suosia satokautta ja tämänhetken satokausiresepti

Sain taannoin itselleni taannoin lisäinspiraatiota ruuanlaittoon Satokausikalenterilta. He lähettivät minulle taskukirjat Satokausikalenteri ja Kalakalenteri. Enemmän olen perehtynyt tuohon Satokausikalanteriin kuin Kalakalenteriin. Olen hieman kalaronkeli, tykkään kyllä joistakin kaloista ja joistakin kalaruuista ja olen pikkuhiljaa alkanut uudelleen tutustumaan kalojen maailmaan. Ja olinhan mä juuri rapujuhlilla ja nythän on niiden sesonkiaika 😀 Tuohon kalakalenteriin palaan täällä blogin puolella kenties myöhemmin syksyllä.

Olen itse satokauden osalta panostanut nyt vihannespuoleen ja satokauden suosiminen on monestakin syystä kannattavaa. Itse näen satokauden suosimisen kannattavana makujen, hinnan ja ekologisuuden vuoksi. Suosin paljon suomalaista ja vieläpä lähiruokaa, mutta kyllä ulkolaistakin herkkua tulee tämäntästä ostoskoriini, onhan Bataatti suuri herkkuni!

20150917_193415

Satokausikalenterikin esittelee 10 syytä suosia sesonkikasviksia

  1. EDULLISUUS: Satokauden kasvikset ovat runsaamman tarjonnan ja edullisempien kasvatus- ja kuljetuskulujen ansioista usein halvempia, kuin pääsesongin ulkopuoliset kasvikset.
  2. EKOLOGISUUS: Satokauden aikana kasvatettuihin kasviksiin käytetään lähtökohtaisesti vähemmän ulkopuolista energiaa, kuten valoa ja lämpöä. Kun suosimme lähellä kasvatettuja tuoreita kasviksia, niin niiden kuljetusten ja varastoinnin aiheuttamat ympäristöpäästötkin pienenevät ja tuemme lähituottajia. Tarvitsemme jonkin verran ulkomailta tuotuja kasviksia monipuolisen ruokavalion ja kulutustottumuksiemme toteuttamiseksi, koska kotimaamme kasvukausi on lyhyt. Ulkomailta tuotujen sesonkikasvisten runsas saatavuus mahdollistaa niiden kuljetuksen laivoilla, jolloin hiilijalanjälki on pienempi. Monet kotimaisen sesongin herkut kasvavat luonnossa eikä niiden kasvattamiseen tarvita ollenkaan ulkopuolista energiaa. Myös pakastekasvisten kylmäketju tuottajalta tukkuun ja kaupasta kotiin vie huomattavasti enemmän energiaa, kuin tuoreen kasviksen nauttiminen.
  3. MAKU: Satokausiensa aikana kasvikset ovat maukkaimmillaan. Ne ovat mehukkaita, värikkäitä kasvaneet oikeisiin mittoihinsa. Niiden makua ei ole pilattu varastoinnilla ja pitkillä kuljetuksilla.
  4.  TUOREUS: Parhaimmassa tapauksessa saamme kasviksemme suoraan pellolta pöytään ilman varastointia, joka heikentää niiden makujen lisäksi myös ravinteita.
  5. MONIPUOLISUUS: Syömistämme kotimaisista vihanneksista yli 90 prosenttia koostuu alle kymmenestä eri kasviksesta. Syömällä sesonkien mukaisesti ruokavalioon tulee väistämättä vaihtelua. Pääsemme haastamaan itseämme tutustumalla uusiin kasviksiin ja opettelemaan niiden monipuolisempaa käyttöä keittiöissämme.
  6. LISÄAINEETTOMUUS: Raakana myynnissä olevia hedelmiä saatetaan vahata tai värjät niiden houkuttelevuuden parantamiseksi. Satokauden aikana kasvattaminen ei vaadi niin paljon lannotteita ja torjunta-aineita, joten suosimalla sesonkeja vähennät kehosi ja ympäristösi kuormitusta näiltäkin tarpeettomilta ja osittain vaarallisiltakin aineilta.
  7. TARJONNAN MONIPUOLISTUMINEN: Suosimalla sesonkeja muutamme kulutustottumuksiamme ja kauppiaat joutuvat reagoimaan muutoksiin. Tuottajat saavat myydä tuotteensa silloin kun ne ovat parhaimmillaan. Lisäntyneeen kysynnän seurauksena tuottajat uskaltavat laajentaa valikoimaansa. Kauppojen tasapaksuhedelmä- ja vihannesosastojen tarjonta saa vaihtelua ja monipuolistuu.
  8. HÄVIKIN VÄHENTÄMINEN: Kun opettelemme sesonkien mukaiseen kasvisten käyttöön, ei kauppojen tarvitse ylläpitää valtavia varastoja jokaisesta kasviksesta ympäri vuoden. Kysyntämme kohtaa myös paremmin viljelijöiden tarjonnan. Kauppiaat pystyvät luottamaan sesonkituotteiden menekkiin ja uskaltavat tarjota vähemmän sesongin ulkopuolisia kasviksia. Paremmin kohdistetun kysynnän ansioista hävikkiä syntyy vähemmän.
  9. EPÄTERVEELLISYYDEN KOMPENSOIMINEN: Kasviksilla, kuitupitoisella viljalla sekä hedelmillä voidaan vähentää aterian tulehdusvasteita. Näin kasvikset auttavat minimoimaan epäterveellisten ruoka-aineiden vaikutuksia elimistössämme. Ruuan aiheuttamien yliherkkyyksien osasyyksi on esitetty jatkuva samojen ruoka-aineiden syöminen. Satokauden mukainen kasvisten syöminen monipuolistaa ruokavaliota tästäkin näkökulmasta katsottuna.
  10. RUUAN ARVOSTAMINEN: Kun selvitämme mitä ja milloin kannattaa syödä niin arvostuksemme ruokaa kohtaan lisääntyy. Ymmärrämme paremmin ruuantuotantoa ja rooliamme kuluttajina ruokaketjun osana. Opimme tunnistamaan makueroja ja vivahteita eri lajikkeiden välillä.

20150916_181420

Tämän hetken satokautta kotimaiselta puolelta on mm. luumu, omenat, lanttu, nauris, palsternakka, peruna, porkkana, punajuuri, retiisi, kiinankaali, kukkakaali, lehti-/varsiselleri, lehtikaali, lehtisalaatti, parsakaali, punakaali, ruusukaali, pinaatti, avomaankurkku, kesäkurpitsa, kurkku, kurpitsa, munakoiso, paprika, härkäpapu, persilja, purjosipuli, ruohosipuli, sipulit, vesimelooni, haperot, herkkusieni, kanttarelli, karhunvatukka, karpalo, puolukka, rouskut, ruusunmarja, siitakesieni, lakka, tatit, tyrni, vahverot….

Ulkomaan satakoutta ovat taas mm. avokado, banaani, granaattiomena, greippi, mango, nektariini, persikka, sitruuna, chili, tomaatti, cantaloupemelooni, hunajamelooni, verkkomelooni, vesimelooni, viikuna, viinirypäleet….

20150914_202507

Satokausikalenterilta löytyy niin oma facebook- kuin instagramtilikin, josta voi saada inpiraatiota ja ideaa. Omat kalenterit voi myös tilata www.satokausikalenteri.fi

Pehmeän tulinen porkkana-bataattisosekeitto

20150916_190108

1 battaati, n. 500 g
500 g porkkanoita
vettä
suolaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 chiliä
kasvisfondia
pala tuoretta inkivääriä
1 prk (140 g) vuohenjuustoa
1 prk valio crea ruokakermaa, paahdettu paprika

Kuori ja pilko bataatti ja porkkanat kattilaan. Laita vettä sen verran että vihannekset peittyvät ja keitä suolalla ja kasvisfondilla maustetussa vedessä. Lohko sipuli ja chilit, kuori valkosipulinkynnet ja pala inkivääriä. Itse laitoin inkivääriä pikkusormen pään kokoisen palasen, mutta mies ei välitä kovin voimakkaasta inkiväärin mausta. Lisää kattilaan sipulit, chilit ja inkivääri ja anna keittyä niin kauan, että vihannekset ovat kypsiä. Kun vihannekset ovat kypsiä, soseuta keitto sauvasekoittimella ja pidä levy pienellä lämmöllä. Sekoittele sekaan vuohenjuusto sekä kerma ja tarkista maku.

Itsellä täytyi kyllä jotain proteiininlähdettäkin lisätä ja koska teemana oli kasvisruoka niin raejuusto sai toimia proden lähteenä ja se sopikin keiton sekaan oikein hyvin. Päälle raastoin vielä itselleni tuoretta inkivääriä ja lisäsin vähän chilimaustettakin.

Josko tämä keitto toimisi myös pienenä flunssalääkkeenä meikäläiseen iskeneeseen pikkuflunssaan…

20150917_170012

Saitteko Satokaudesta ideaa?
Tykkäisittekö jatkossakin saada reseptivinkkiä satokauden ruokiin?

PST. Eilisestä postauksesta löytyy maukas tuorepinaattikeiton ohje 😉

20150908_175422

Outi Karita

10 vastausta artikkeliin “10 syytä suosia satokautta ja tämänhetken satokausiresepti”

  1. Hei olisi kyllä mielenkiintoista kuulla lisää satokausireseptejä ja vinkkejä 😊 täytyy varmaan itsekin tilata kalenteri kun alkoi kiinnostaa. Sulla on hyvä blogi!

    • Kiitos Tytsy!
      Lisää vinkkejä ja reseptejä on tulossa 🙂
      Suosittelen ostamaan, hinta ei ole iso, mutta hyöty on! 🙂

  2. Kolahti tuo monipuolisuus. En ole kovin kummoinen kokki mutta tykkään kokeilla uusia reseptejä. Niissäkin tulee silti luotettua niihin hyviksi todettuihin raaka-aineisiin, samoin kun kaupassa ostaa semmoisia mitä voi kuvitella osaavansa käyttää. Nauris on jäänyt täysin kaupan hyllylle ja lanttukin kulkeutuu vain jouluisin kotiin.

    Yhtäkkiseltään mietittynä kasvis/juuresvalikoima koostuu meillä tavallisesti about 10 eri lajista joten laajentamisen varaa on 🙂

    • Sepä se, vihannesten käyttö usein jää niihin tuttuihin ja turvallisiin. Joskus on hyvä hieman haastaa itseään siellä keittiössäkin ja voi löytää vaikka kuinka hyviä makuja. Reseptejäki on helppo nykyään hakea vaikka yhden raaka-aineen kautta Googlen ihmeellisestä maailmasta 😀

  3. Kasvislinjalla proteiinin olisit saanut lisättyä esim. Linssejä tai papuja lisäämällä. Linsseissäkin on 24g/100g proteiinia. Täytyy testata tämä resepti 🙂

    • Hei Ritu!
      Totta ja hyvä vinkki 🙂
      Itse pyrin lisäämään kasvisruuan syöntiä, mutta en silti vallan luovu lihasta tai muistakaan eläinperäisistä raaka-aineista. Toki näitä kasvisruokia voisi tehdä täysin kasvislinjallakin ja vinkit sellaiseen ovat kuin ovatkin tervetulleita 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta