Kiusaamista hiekkalaatikolta aikuisuuteen

SINULLA ON VALTA

Rakentaa tai tuhota.
Kuunnella tai väheksyä.
Rohkaista tai masentaa.
Ymmärtää tai hämmentää.
Ojentaa käsi tai kääntyä pois.
Onnitella tai arvostella.
Toivoa tai pelätä.
Toimia tai olla hiljaa.

Valinta antaa sinulle vallan ratkaista
kuka päätät olla tänään?

-Positiivarit-

20150529_195042

Kiusaaminen alkaa hiekkalaatikoilta ja päättyy… Niin koska se päättyy?

Nyt kun koulut taas alkavat niin somessa on paljon koulukiusaamista vastustavia asioita ja se on oikein hyvä! En tiedä lukeeko mun blogia kovinkaan moni kouluikäinen, mutta asiaan tartun silti. Kiusaaminen ei ole vain näiden lasten asia vaan koulukiusaaminen on myös meidän aikuisten asia, lasten vanhempien ja kasvattajien asia. Kyllä päiväkodissakin saa olla silmät ja korvat tarkkana. Päiväkodissa asiaan on vielä helppo puuttua, koulumaailmassa se saattaa jäädä näkymättömämmäksi asiaksi opettajille. Jokainen pieni kullannnuppu saattaa syyllistyä kiusaamiseen ainakin joskus. Jokaiselle lapselle asiasta on syytä puhua! Lapsia pitää rohkaista puhumaan ja puuttumaan, olemaan ystävä huolimatta onko se coolia ja olemaan ainakin ystävillinen kaikille, moikkaamaan ja hymyilemään. Jokaiseen pitää myös luoda uskoa, että on ok olla juuri oma itsensä ja omana itsenään on parasta mitä voi olla! Ne omat tyypit elämään löytyvät kyllä vaikkei aina siltä tuntuisi.

20150529_194902

Kiusaaminen ei kuitenkaan jää lasten maailmaan, sitä on aikuistenkin maailmassa ja itse olen raadollisimmin kiusaamiseen törmännyt aikuisiällä, työpaikkakiusaamiseen. siitäkin selvittiin vaikka itsetuntuoa se söi, niin työminän kuin muunkin minän… Nettimaailmassahan kisuaamista on tänäpäivänä todella paljon ja vihaa kohdistetaan aivan tuiki tunetamattomiinkin ihmisiin. Kyllähän jokaisella on oikeus arvostella ja haukkua jonkun kuvaa netissä, NO EI OLE! Tuo nyt oli hyvin yleinen esimerkki nettikusaamisesta, siitä saisi ihan oman postauksensa…

Tyttödraamaa on myös aikuisilla naisilla. Kilpaillaan, omitaan ystäviä, suljetaan joistakin porukoista pois, puhutaan pahaa selän takana ja käännetään toisia yhtä vastaan. Kyllä, tiedän mistä puhun, valitettavasti! En muuten ikinä ole ymmärtänyt tuota ihmisten omimista, itse olen aina halunnut tutustuttaa hyvät tyypit toinen toisiinsa ja tavata lisää hyvien tyyppien hyviä tyyppejä 😀

En sano että olisin itse aina ollut puhdas pulmunen. Pahasti olen varmasti joskus jostakusta puhunut, mutta en sanoisi ikinä kuuluneeni kiusaajien joukkoon. Kiusaajista en ajattele välttämättä pahasti. Kiusaajillakin on elämässään jokin huonosti, ehkä itsetunto, ehkä kotiolot… Jokin kuitenkin, sillä en usko että ihminen jolla on kaikki hyvin elämässään kiusaisi tai kohtelisi toista huonosti.

Aikuisen ihmisen pitää kuitenkin jo eri tavalla kantaa vastuu teoistaan ja sanoistaan! Jos itse voi niin huonosti, että tarvitsee huonoa oloaan tai epävarmuuttaan purkaa toisiin, niin pitäisi katsoa sinne peiliin ja tehdä jotain itsensä hyväksi! Kohdata heikkoutensa ja kasvaa henkisesti!

20150529_195032

Lopuksi hieno biisi Elastiselta ja Robinilta! Facessa kun jaoin niin lainasin biisin sanoja omien sanojeni lisäksi….

”tää on meille hiljasille ja epävarmoille”

Hienoa Ela ja Robin!!!
Nää sanat kolahti ja nää pitäisi jokaisen lapsen ja nuoren kuulla ja uskoa myös noihin sanoihin!

”Ne on nähny vastakuoresi eikä
vielä tiedä mitä sisälläs on
nyt leuka pystyyn et saa säikähtää
tai piiloon vetäytyä
susta kasvaa viellä vahva peloton”

Outi Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta