Mihin epäkohtiin saa puuttua?

Itse ajattelen, että epäkohtaan kuin epäkohtaan saa puuttua ja pitääkin. On epäkohta sitten pieni tai suuri, se on epäkohta. Yhteen epäkohtaan puuttuminen ei ole muilta epäkohdilta pois eikä yhteen epäkohtaan puuttuminen tarkoita toisten epäkohtien väheksymistä. Kukaan ei pysty kuitenkaan puuttumaan jokaiseen maailman epäkohtaan. Mutta ei, on epäkohtia joihin puuttuminen saa jotkin ihmiset ärsyyntymään ja suoraansanottuna ”jeesustelemaan” siitä miten on tärkeämpiäkin epäkohtia. Tällainen epäkohta on RASISMI!

En kauheasti nosta blogissani esiin yhteiskunnallisia asioita vaikka olenkin niistä hyvin kiinnostunut ja monista asioista omaankin vahvojakin mielipiteitä. Nyt kuitenkin aion hieman raottaa näitäkin ajatuksia ja kertoa mikä sai minut eilen tuohtumaan ja mitkä on itseä viimeaikoina enemmän häirinneitä epäkohtia, niitä on muitakin kuin tuo rasismi 😉

peace

Eilen tuohduin! Tuohduin paljonkin. Muutama omakin fb-tuttuni jakoi päivityksen, jossa kerrottiin että meillä on suurempiakin epäkohtia kuin yhden PerusSuomalaisen kansanedustajan kirjoittama päivitys facebookissa, jossa hän ilmaisee vastustavansa monikulttuurisuutta, käyttäen sanavalintoja, jotka ei miellytä. Kirjoitin tästä tuohtuneena oman päivityksen…

”Ei kai nyt yhteen epäkohtaan huomion kohdistaminen tarkoita muiden maailman epäkohtien väheksymistä. Jos jaetaan somessa lasten pahoinpitelyihin liittyviä jakoja niin ketään ei haittaa tällaiseen epäkohtaan puuttuminen, mutta kun jaetaan rasismiin liittyviä epäkohtia niin aletaan jeesustelemaan että onhan sitä maailmassa vakavampiakin epäkohtia. WHAT!!!??? Joku pitää Immosen ulostuloa ajattelemattomana hölötyksenä, mutta jos nyt taustoita vähääkään huomioi, niin Immosella on uusnatseihin yhteyksiä, sanonpahan nyt vaan. Ei rasismilta pidä sulkea silmiä! Ja kyllä mä hyväksyn esim. maahanmuuttokriittisyyden, mutta jos me annetaan rasismin kasvaa ja nousta kun pidämme niitä vain harmittomina möläytyksiänä, niin se todellakin kasvaa ja nousee…. Kuinka pitkälle rasismin voi antaa kasvaa ennenkuin siihen saa kohdistaa huomiota?”

Tästä aukesi pieni keskustelukin ja hyvä niin, keskustelu on aina hyväksi! Tästä puhuessani ja kirjoittaessani, tuntuu että toistan itseäni ja yritän vääntää rautalangasta, mutta jatkan silti vielä vähän… Siitä, että asiasta heräsi taas keskustelua ja mielenilmausta, niin ei ole kyse vain yhdestä julkilausumasta, luuleeko joku tosissaan niin???? Kyseessä on ilmiö nimeltä rasismi ja moni rasismin vastustaja sai tuosta Olli Immosen julkilausumasta kimmokkeen nousta jälleen rasismia vastaan ja ottaa asiaan kantaa. Kyse ei ole myöskään mistään suvaitsevaisuuden trendistä, kuten hän kirjoitti. Rasismi on vakavampi asia, mitä moni selvästikään tajuaa ja sitä on turha yrittää verhota maahanmuuttokriittisyydeksi, ne on kaksi eri asiaa. En tiedä kumpi on pahempaa, itse rasismi vai rasismin kieltäminen ja sen hiljaa hyväksyminen. Eihän meillä nyt täällä Suomessa rasismia ole, vaan kriittisyyttä…

Myöskään tällaisia julkilausumia ei etenkään kansanedustajan suusta voi pitää vaan ajattelemattomina höläytyksinä, varsinkaan kun on lukenut kyseisen kansanedustajan taustoista ja aikaisemmista ”höläytyksistä” ja hänhän on ilmaissut seisovansa näiden sanojen takana.  Suomessa on mielipiteen vapaus, mutta en ole varma, onko kyse enää mielipiteestä kun julkilausuma alkaa jo muistuttamaan ihmisten kiihottamista taistoon, ehkä itselläni tähän ajatukseen vaikuttavat Immosen taustat uusnatsipiireissä, myönnän… Niin tai näin, tällaiset julkilausumat saavat minut huolestuneeksi rasismista.

Alkuun en edes Somessa lähtenyt juurikaan tähän kohuun mukaan, mutta minut sai ärtymään tuo rasismin vähättely! Olisin kyllä ollut valmis osallistumaan tuohon asian tiimoilta järjestettyyn mielenilmaukseenkin jos minulla olisi ollut mahdollisuus! Olen myös monesta muusta asiasta halunnut osallistua mukaan mielenilmaukseen. Yleisesti ottaen täältä Porista käsin on moniin mielenilmauksiin tai tempauksiin ihan livenä osallistuminen hankalaa.

20150530_095707

On paljon epäkohtia jotka minä koen tärkeiksi puuttua, alla niistä viimeaikaisimpia…

Kesäkuussa oli mielenilmausta lasten puolesta, Vain kaksi kättä… Kuka muistaa? Minä muistan! Ja olisin osallistunut tuohonkin mielenilmaukseen livenä jos olisin pystynyt! Olen myös tuohtunut vanhustenhoidon huonosta laidasta! Olen huomannut että näistä puhuttaessa jää vammaistyö ja kehitysvammahuolto keskustelujen ulkopuolelle, ja mietin miksi? Tällä hetkellä kansanedustajien aikaa tuhlataan köydenvetoon tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseksi, joka on aivan naurettavaa ajan ja rahan tuhlaamista, mutta sehän on suuri epäkohta toisten mielestä, että kaksi toisiaan rakastavaa miestä tai naista saavat mennä MAISTRAATISSA NAIMISIIN TAI ADOPTOIDA LAPSEN, jolla ei ole kotia!!! Olin mukana kampanjassa Nollatuntisopimusten kieltämiseksi ja nyt seuraan kuumana käyvää keskustelua Yhteiskuntasopimuksesta. Kyllä yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut on tietoinen näistä ja monista muistakin asioita ja epäkohdista. Tällä hetkellä mä mietin, että mikä olisi mun kanava auttaa Sädevauvan vanhempia, tässä kun on monta epäkohtaa…

20150529_215753Oliko jo tarpeeks monta peace merkkiä?
Tää hippiäinen on sitä meiltä, että raukkadella saadaan paljon enemmän hyvää aikaiseksi kuin vihalla!
”Nosta kaks sormee ylös, se on rauha…”

Keskustelu on nytkin sallittua, mutta muistutan pitämään keskustelua asiallisena.

Outi Karita

13 vastausta artikkeliin “Mihin epäkohtiin saa puuttua?”

 1. Ottamatta lainkaan kantaa Immosen kohua nostattaneeseen päivitykseen, mutta itse näen todella suurena ongelmana maahanmuuttokriittisyyden leimaamisen rasistiseksi. Uskallan väittää että suomen mediassa lähes kaikki MAAHANMUUTTOKRIITTISET kommentit leimataan välittömästi rasistiseksi, vaikka puhuttaisiin pelkistä faktoista ja Suomen turvallisuutta uhkaavista tekijöistä. Itse olen kylläkin rasmismia vastaan, tietysti. Mutta asioista on pystyttävä puhumaan myös julkisesti niiden oikeilla nimillä. Ja iso rispekti niille jotka uskaltavat antaa maahanmuuttokriittisiä kommentteja julkisuuteen, siitäkin huolimatta että heidän suurella todennäköisyydellä leimataan rasisteiksi. Maassa maan tavalla, peace !

  • Itse kirjoitinkin, että hyväksyn maahanmuuttokriittisyyden, sitä tarvitaan, olen samaa mieltä. Olen samaa mieltä, että rasismi ja maahanmuuttokriittisyys sekoitetaan ja ikävää on että esim. perussuomalaiset leimataan kaikki rasisteiksi puolueen ääripään jäsenien takia, mutta toki sekin kertoo puolueesta jotain, että se hyväksyy myös tuon ääripään. Tuollaista sekoittamista tapahtuu mistä kirjoitat, mutta myös osa suorastaan rasistisista kannanotoista puolustellaan maahanmuuttokriittisyydellä ja pyritään kieltämään rasismin olemassaolo ja se on huolestuttavaa mielestäni. Sitä kun on olemassa, myös meidän Suomen maassa. Nämä asiat tarvisi todellakin pystyä erottamaan toisistaan jotta pystyisittäisiin hedelmälliseen ja rakentavaan keskusteluun asiasta!

   Hienoisella erolla oma mottoni on maassa maan lakien mukaan 🙂

  • Täysin totta! Rasistikortti vedetään esiin turhan herkästi jos joku vähänkin laukoo kritiikkiä maahanmuuttoa kohtaan.

  • Kuten jo Karoliinallekin kommentoitsin, niin kyllä, tuota valitettavasti tapahtuu, mutta myöskin rasismin puolustelemista maahanmuuttokriittisyydellä. Nämä pitäisi pitää erossa toisistaan, rakentavan keksustelun aikaan saamiseksi 🙂

  • Tämä toimii myös toisin päin: Rasismin vastustamisen katsotaan tietyissä piireissä merkitsevän sitä, että hyväksyy kunniamurhat, naisten ympärileikkauksen ja raiskaukset. Nämä ns. maahanmuuttokriittiset tapaavat rakentaa vastapuolesta olkiukon, jonka kimppuun sitten hyökätään.

  • No juu ja näihin keskusteluihin on jopa ihan turhauttavaa lähteä. Jos lähtökohdat keskustelulle on tuollaiset niin kokemuksesta tiedän, ettei keskustelusta saa mitään muuta kuin ärsyyntymisen irti…

 2. Rasismi on ennakkoluuloja perustuen ihmisen rotuun tai alkuperään. ”Just tollasta se on kun muslimeja päästetään tänne” ”Tollasta ne somput tekee” ”Inkkarit on tosi rasittavia” jne.

  Maahanmuuttokriittisyys on vaikeampi määritellä, koska usein se sekoittuu rasismiin viimeistään kun joku elämänkoululainen laittaa ensimmäisen kommentin. Ehkä se on sitten sitä, että sopeutumiseen ei voida käyttää riittävästi resursseja ja Suomeen otetaan esimerkiksi paljon nuoria ilman vanhempiaan. Sopeudupa siinä sitten herkässä iässä itsekseen.. Eli kritiikki kohdistuu järjestelmään, ei yksilöihin?

  Olen asunut ns. mamujen keskellä ongelmitta. Olen asunut myös sellaisten naapurina, jotka heittivät roskia parvekkeelta maahan ja pesivät muovilattiaa kaatamalla ämpärillisrn vettä lattialle ja harjaamalla 😀 Puhumalla näistäkin selvittiin. Nyt asun okt alueella jossa on pari aasialaista ja täts it. Lasten koulustakin saa etsimällä etsiä muita kuin kantasuomalaisia. Täällä on helppo suvaita, koska meidän arkea ei monikulttuurisuus kosketa muuta kuin tuttavaperheen (jossa toinen on Irakista) kautta. Sen takia puolin ja toisin heitetyt kommentit ihmisiltä joilla ei ole todellista kosketuspintaa asiaan ärsyttävät ja huvittavat eniten. Silloin kun kulttuurit tulevat iholle ja törmäävät kyllä munkin on vaikea rakastaa ja olla ihana naapuri. Pääosin onneksi tilanteet ratkeaa ihan keskustelemalla. Yleensä näissä ns. mamughetoissa, missä meidänkin perhe vuosia asui, suurin ongelma on suomalaiset nistit ja juopot. Niiden takia muutettiin periferiaan.

  Kiitos hyvästä postauksesta, joka tarjosi kanavan ottaa kantaa asiaan 🙂

  • Kiitos Saila kommentista! Mukava saada keskustelua aikaiseksi 🙂

   Nimenomaan kriittisyyden pitäisi kohdistua järjestelmään. Ja juuri nuo aivopierut pilaavat rakentavaa keskustelua. Myös monet perussuomalaiset ovat sanoneet tietynlaisten julkilausumien haittaavan tätä heidän kriittistä ajatustaan…

   Kosketuspinta asioihin tuo aina parempaa perspektiiviä keslusteluun.

 3. Outi, kiitos hyvästä tekstistä! Musta on tärkeää, että epäkohtia nostetaan esiin niin monessa paikassa kuin mahdollista ja että esimerkiksi ”kevyemmissä” blogeissa herätellään myös vakavampiin aiheisiin. Kivaa loppukessä sulle! 🙂

  • Kiitos Sra kommentistasi! 🙂
   Epäkohtien esiin nostaminen ja niistä keskustelemisen pitäisikin olla vain hyvä juttu!
   Mukavaa loppukesää myös sinulle! 🙂

 4. Todella mukava kuulla että joku kirjoittaa asioista tästä näkökulmasta. Nykyään tuntuu olevan jopa suositumpaa olla ”maahanmuutto kriittinen” kuin suvaitsevainen ja ymmärtäväinen. Käsittääkseni useiden tutkimusten mukaan on varsin yleistä että tällainen ”maahanmuutto kriittisyys” ideologiana lisääntyy erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina, joka on huomattavissa tälläkin hetkellä kansallismielisten puolueiden kannatuksen lisääntymisenä ympäri eurooppaa. Ihmisen selviytymisvaisto herää resurssien vähentyessä ja tuntuu vain järkevältä ajatella omaa napaa ja siirtää yhteiskunnan epäkohdat niin politiikassa kuin mediassa jonkun muun syyksi, kuten vähemmistö ihmisryhmien, joilla ei useimmiten ole mahdollisuuksia puolustautua yhtä agressiivisesti kuin valtaväestöllä.
  Tällaisesta ilmiöstä todellakin tulee mielestäni huolestua, sillä vaikka tämä kuullostaa liioittelulta ei tilanteen kärjistyessä olla kaukana siitä poliittisesta asetelmasta, joka johti aikoinaan holokaustiin. Toisesta maailmansodasta alkaa vain olla niin pitkä aika, että ihmisiä jotka muistaisivat tämän ajan kauheudet, ei ole enää kertomassa niistä uusille sukupolville. Tuntuu että ihmiskunta ei koskaan opi vaan toistaa aina samat virheet uudelleen. Vähemmistöt joihin viha kohdistuu vaihtuvat ja ilmiöt muuttavat kasvojaan mutta sama rasismin vaara on taustalla. En väitä, että maahanmuutto kriittiset ihmiset ovat rasisteja, mutta mielestäni erityisesti heillä on vaara ajautua sen puolelle, elleivät he harjoita samalla tunteiden palolla myös itsekritiikkiä. Meillä kaikilla olisi peiliin katsomisen paikka sen sijaan että syytämme muita omista ongelmistamme.

  • Todella hyvä kommentti ja jaan ajatuksesi. Olen huomannut juuri tuota, että ulkomaalaisten kontolle sysätään hyvin monia asioita. Maahanmuuttopolitiikassa on toki paljon parannettavaa ja korjattavaa ja kritiikkikin on hyväksi silloin kun se on rakentavaa. Joku väittää suvaitsevaisuutta trendiksi ja leimaa rasismin vastustajat kukkahattutädeiksi, mun mielestä juuri tuo maahanmuuttokriittisyys on kasvanut ja siihen yritetään verhoja myös sitä vihaa ja syyllistämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta