50 shades -kirjasarja, mitä mieltä ja mitä seuraavaksi?

Laters baby!

(ei sisällä juonipaljastuksia, väin vähän arvostelua ja lainauksia ilman paljastuksia)

50shades

Oh my, mikä kirjasarja! Kirjasarja, joka vei mennessään. Kirjasarja, jonka luin aivan ennätysvauhdissa. Neljä viikkoa ja kaikki kolme kirjaa, 1800 sivua oli luettuna. Varmasti olisin nopeampaakin lukenut, mutta täytyi käydä töissä, treenata, syödä, nukkua ja vähän muutakin. Oikeastaan syödessä tuo lukeminen kyllä sujui ja myös ruokaa laittaessa 😉 Koukutuin siis totaalisesti! Kirjasarja, jonka lukemista olisin halunnut pitkittää ja säästellä, kirjasarja jonka sivuja ahmein, enkä vain pystynyt olemaan lukematta. Sormet syyhysivät kääntämään aina yhden sivun vielä, kuten Christianin kämmen…..

”Luotatko minuun?” Hän kysyy yhtäkkiä. Sitten hän katoaa hetkeksi ja palaa luokseni kädessään hopeanharmaa silkkisolmio. ”Laita kätesi yhteen.

Ennen kuin luin yhden yhtäkään sivua tai edes omistin kirjoja, katsastin elokuvan ekasta kirjasta. Tykkäsin elokuvasta! Kirjan luettuani, en pettynyt leffaankaan, en tiedä olisinko pettynyt, jos olisin ensin lukenut (?) Kirja toki meni paljon syvemmälle henkilöhahmoihin, kirjassa tapahtui enemmän ja osa tapahtumista oli erilaisiakin. Mielestäni näyttelijät olivat silti hyvin valikoituneet, etenkin naispääosaan, Anastasian rooliin Dakota Johnson. Christianin rooliin olisin varmastikin kuvitellut erinäköisen miehen, jos olisin kirjan lukenut ensin, mutta nyt kun leffa oli nähty niin näin kirjan sivuilla Jamie Dornanin. Uskon, että moni kirjaa lukeva kuvittelee Christianin rooliin tietysti kirjan kuvailujen mukaisen ja myös ulkonäöllisesti oman maun mukaisen miehen 😉 Nämä nyt oli nämä kaksi pääroolia, muutkin roolivalinnat oli ihan hyviä, Josen kuvittelen kirjan sivuilla eri näköiseksi, mutta ihan jees hänkin… Odotan ja aion tsekata myös kakkososan leffana! Hirmuisesti odotan, että kukahan näyttelee Mrs. Robinsonin roolin 😀 Siihen vois sopia mun mielestä esim. Sinkkuelämästä tuttu Kim Cattrall (?)

”Sinun täytyy vain pyytää, niin lopetan.
Muistathan sen?” hän kuiskaa kaulaani vasten.

Kirjan olisi varmasti voinut kirjoittaa paremminkin noin kaunokirjallisesti ajatellen ja osaksi voi olla suomennoksenkin syytä välillä hieman kehno kieli. Tuo ei kuitenkaan haitannut kirjan lukua, välillä vaan hämmästelin sanavalintoja ja ontuvia lauseita. Itse tykkäsin hirveästi lukea päähahmojen kesken käyvää sähköposti- ja tekstiviestiliikennettä, siinä oli hyvää huumoriakin sopivasti mukana 😀 Tarina kirjan sivuilla kiehtoi ja vaikka seksi ja sm-seksi oli suuressa roolissa kirjassa, niin kirjassa oli myös tarina! Tarina, joka kiehtoi, tarina josta halusi tietää lisää, mitä, miksi…. Ja kiehtoihan se erotiikka ja intohimokin kirjassa, ne tekivät tarinasta kuitenkin myös omaleimaisensa ja nehän kirjasarjan toivat esiin ja kohahduttivat rohkeudellaan, suorasukaisuudellaan ja ronskiudellaankin. Kyllä sitä täälläkin posket punoittivat ja ihan hengästytti kirjaa lukiessa, välillä jäin kyllä myös miettimään, että hetkonen, miten ne nyt siis olivat ja siis missä asennossa…. 😀

”Täälläkö?” Hänen äänensä on karhea. Kuinka hän pystyy kiihottamaan minut äärimmilleni yhdellä ainoalla sanalla? ”Täällä. Haluan sinua. Nyt heti.”

Tykkäsin ehkä eniten kakkoskirjasta ja komoskirjan alussa olin hieman pettynyt, miksi iso hyppäys ajassa? Niin, ja ei kannata lukea kolmosen takakantta ennenkuin kakkonen on luettuna, iste tein tämän virheen ja koin juonipaljastuksen kakkoskirjaan liittyen… Kuitenkaan en pettynyt kolmoseenkaan! Kolmoskirjan lopussa oli mielenkiintoista ekstramateriaalia, tämäkään ei ole juonipaljastus. Lopussa oli luku ykköskirjan muutamasta tapahtumasta hieman eri näkövinkkelistä. Kirjasarjaa kun oli kirjoitettu paljolti kirjan naispäähahmon Anastasian näkökulmasta ja nyt pääsikin lukemaan jo tuttuja tapahtumia kirjan miespäähahmon Christianin näkökulmasta. Tätä olisin lukenut paljon lisääkin, voisin vaikka lukea koko kirjasarjan uudelleen tästä toisestakin näkökulmasta! Tämä näkökulma itseasiassa kiehtoi koko kirjasarjan ajan, huomasinkin välillä toivovani, että olisi tekstiä myös Christianin näkökulmasta. Kirjan lopussa olikin lausahdus, että tarina oli tässä toistaiseksi, mitähän se sitten tarkoittaa…

50shades3

Pari viikkoa sitten kun sain tuon viimeisenkin kirjan luettua, niin kirjoitin faceenkin, että mitä nyt? tänään ostin Crossfire -kirjasarjan ykkösosan odottamaan. Vielä en aio kirjaa startata, se saa nyt odottaa, sillä mikäli kirja vie samointavoin mennessään, niin nyt täytyy odottaa hetki, ainakin sen verran, että saan eilen alkaneen verkkokurssin, Sisältä vahvempi loppuun, kesälukemiseksi siis 😉

IMG_20150519_155959

Olen ymmärtänyt, että sekä fifty shades että crossfire -kirjasarjat ovat koukuttaneet lukijansa aikaslailla pääsääntöisesti (?) Luen monenlaisia kirjoja ja joskus tällainen ”kevyempi hömppäkin” (jos noin voi kuvailla) on oikein tervetullutta 🙂

Onko muita Fifty Shades -kirjsarjaan koukuttuneita?
Entäs tuo Crossfire -kirjasarja? Onko jollekin tuttu?
Vai onko käynyt niin, ettei koukuttaneet lukiessa?

50shades2

Outi Karita

4 vastausta artikkeliin “50 shades -kirjasarja, mitä mieltä ja mitä seuraavaksi?”

 1. Kate: ”You gotta admit he’s ridiculously hot”
  Anastasia: ”if you’re into that type of human”
  Kate: ”you mean the hot type of human?”

  Mun lempparikohta 😀 😀 Mä tykkäsin noista kirjoista kovasti, vaikka kaunokirjallisesti kirjat oli heikkoja 😉 Luin ekan kirjan englanniksi ja se oli jo paljon ”parempaa” tekstiä, vaikka sekin ehkä natiivin mielestä kökköä 😀 Anastasiaksi Dakota oli nappivalinta ja Dornan oli kyllä ulkonäöllisesti ihan mun mielestä Christian – hartioita olis voinu olla kyllä enemmän 🙂 Muuten en tykänny Dornanin tyylistä näytellä Christiania…

  • Aikas hyvät lainit 😀
   Hartioita olis juu voinut olla enemmän 😉
   Suomentajalle siis miinusta niinkuin arvelinkin….

 2. Täällä yksi molemmat sarjat lukenut ilmoittautuu! Koukutun helposti… 😀

  Yksi ehdottomasti suosittelemisen arvoinen saman kategorian kirjasarja on Lisa R. Jonesin Inside Out -sarja! En ollut koskaan kuullut siitä ennen kuin löysin yhden kirjan sattumalta kirjaston hyllystä, mutta tykkäsin niistä vielä enemmän kuin 50 shadesista tai Crossfiresta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta