Kevään kilpailijoille kisarauhaa!

Kevään kisat lähenevät ja eihän tällainen blogiaddikti ole voinut jäädä huomaamatta, sitä miten keskustelu fitneksestä jälleen yltyy. Itse toivoisin, että kilpailijat saisivat kilpailurauhan, jätettäisiin nyt hetkeksi se fitness rauhaan… Muutenkin alkaa aikalailla väsyttämään tuo keskustelu, joka pörrää samoissa teeseissä… Ymmärrän toki, että kun aihe on esillä, aiheesta keskustellaan ja kisojen aikaanhan se on esillä ja käy kuumana.

fitnesskeskustelu

Toki postaukset voi jättää lukematta, mutta itseäni ainakin kiinnostaa fitness joka suhteessa ja mielestäni hyviä ja asiallisesti tehtyjä kriittisiäkin kirjoituksia on kiva lukea ja osallistua keskusteluunkin. Jokunen blogi on kuitenkin mennyt pannaan itselläni kyseisten kirjoitusten suhteen. Olen huomannut, että toiset on ikäänkuin ottaneet tehtäväkseen säännöllisen epäsäännöllisesti yrittää kohahduttaa ja mustamaalata lajia.  Olen aiemminkin kirjoittanut, että fitneksenkin pitää kestää kritiikki, mutta voihan sen tehdä asiallisesti, mollaamatta ja haukkumatta. Asioista voi kirjoittaa monella tapaa, asioita myös voi katsoa monelta kantilta ja kun aiheesta kirjoittaa, ei kannattaisi katsoa asiaa vain yksien lasien läpi, niiden mustavalkoisten, sillä silloin aiheen käsittely jää melko suppeaksi.

On mielestäni kurjaa kun fitnesstä kohtaan hyökätään juuri kisojen kynnyksellä. Kisojen kynnyksellä kilpailijat ottavat helpommin hyökkäykset  tunteella ja eihän se kivalta varmasti tunnukkaan, kun mediassa haukutaan syömishäriöiseksi ja huomionhakuiseksi bimboksi. Myös kisojen jälkeen on kurjaa, miten vuosi takaisinkin alkoi kova myllytys, miten sairaan näköistä laji on. Itse kun olin ollut juuri kilpailemassa, ei tuo tuntunut kovinkaan mukavalta, että lavakuvien perusteella alettiin haukkua toisten vartaloa, kun itsellä oli mielettömän hyvät fiilikset kisarupeamasta ja matkasta lavalle. Saatiin siinä silti muutamat hyvät keskustelut ja toiset ymmärsivätkin pointin, ettei ollut mukava heti kisojen jälkeen tällaista arvostelua kohdata 😉

IMG_8615

Minun mielestäni jokaisella on oikeus olla asioista mitä mieltä ovatkaan, jokainen saa myös kirjoittaa mielipiteistään ja puolustaa omaa näkemystään, mutta toivoisin kuitenkin silloin mahdollisuutta keskusteluun ja asiallisuutta puolin ja toisin. Jotkut kilpailijat ja lajin harrastajat elävät myös aikamoisessakin kuplassa, eivätkä kestä minkäänlaista kritiikkiä lajistaan ja tekevät omastanikin mielestä hölmöjä juttuja ja vaarantavat liiaksikin terveyttään sekä antavat lajista negatiivista kuvaa ja vääränlaistakin kuvaa. Tosin joillekin laji saattaa olla vain ulkonäkökeskeisyyttä ja viedään kroppa kisakuntoon hinnalla millä hyvänsä… Siellä kuplankin sisällä toki voitaisiin olla joskus vastaanottavaisempia 😉 Jokainen kilpaurheilulaji menee äärirajoille, olen tämänkin kirjoittanut, jokaiseen liittyy riskinsä ja eihän kilpaurheilu ole varmaan missään lajissa siellä äärirajoille vietynä täysin terveellistäkään jatkuvasti. Kilpaurheilijoilta vaaditaan tiukkaa treeniä ja ruokavalion noudattamista monessa lajissa. Fitneksen epäterveellisyys ja riskitekijät ovat siellä dietissä, jossa keho viedään todella äärirajoille ja pienille rasvoille hetkellisesti. Siitä en ala väittelemään onko fitness kilpaurheilua, niin se on virallistettu!

20140926_170820

Kiinnostus fitneksestä, sen harrastaminen, siinä kilpailemine ei kerro ihmisestä kaikkea ja silti toiset katsovat oikeudekseen anonyymeinäkin haukkua, toiset sentään nimillään. Haukutaan syömishäriöisiksi ja itse- sekä ulkonäkökeskeisiksi bimboiksi. Tässä pääsiäisen aikaan luin Pauliinan fitnesstä puolustavan postauksen ja järkytyin kommenttikentästä, jota en sitten edes loppuun halunnut lukea, mutta mieleen jäi eräs kommentti ja se on nyt pakko poimia tähän, silläkin riskillä, että tästä syntyy joku kauhea show.

”Voisin heittää ihan villin veikkauksen, että vanhoille ihmisille, jotka ovat eläneet sota-ajan ja kestäneet sen kaiken ikävän ja kärsimyksen läpi, eivät voi ymmärtää tuollaista ruualla ja keholla leikkimistä. Sitä, että ulkonäöllä pelleillään ja keikistellään lähes alasti lavalla. Pikkasen ollut eri maailma sillon ja taitaisi nykyajan mirtsukat olla aika nopeasti sormi suussa, kun tulisikin tilanne että Venäjä tuolta hyökkää. Taitais ”uheilijan kunto” loppua lyhyeen ja biksut ois aika toisarvoiset 😉 ”

Tuon ekan lauseen kohdalla olen vielä samaa mieltä. Ymmärrän, ettei kaikki vanhemmat ihmiset lajia ymmärrä ja tuo saattaa joillakin olla se syy, ajat ovat erit. Loppu kommentti kuitenkin, for real! Kyllä varmasti monella nykynuorella miehellä ja naisella voisi mennä sormi suuhun, mutta en ylestäisi ja miten kuitenkaan fitneksen harrastaminen liittyy siihen mitenkään??? Ja oikeasti heitetään jo Venäjän hyökkääminen Suomeenkin tähän fitnesskeskusteluun, en tiedä itkeäkö vai nauraakko…. Biksut olisi tosiaan toisarvoiset siinä kohtaa, sen varmasti allekirjoittaa kyllä jokainen nykyajan mirtsukka, niinkuin kukkien istuttaminenkin 😉

IMG_0129

Sonja antoi omassa lajia puolustavassa postauksessa mielestäni hyvät esimerkit. Aikamoista kommentointia hänenkin postaukseen, jälleen ihmettelen missä on asiallisuus ja keskustelevuus?

”Annan kaksi havainnollistavaa esimerkkiä, mitkä toivottavasti tuovat esiin sen, minkälaista käytöstä en voi missään yhteydessä ymmärtää pienissäkään muodoissa. 1. En pidä mallimaailmasta, koska en usko niin laihassa kunnossa jatkuvasti olemisen olevan millään lailla terveellistä. 2. Minusta McDonaldsin juustohampurilainen on pahaa. Siinä omat mielipiteeni. Ja tässä havainnollistus: 1. En silti ikinä missään nimessä milloinkaan edes missään humalatilassa menisi kommentoimaan mallin töitä tekevän blogiin kommenttia, jossa mollaisin hänen ulkonäköään ja valaisisin, kuinka sairasta tuo touhu on. 2. En silti mene McDonaldsin Facebook-sivulle ja kommentoi siellä ”JUUSTOHAMPPARI ON SAIRAAN PAHAA”. Esimerkit ovat kärjistäviä, ja kuulostaa absurdilta, että kukaan tekisi näin. Ja silti tehdään. Aiheena vain on fitness. Muutoin tämä esimerkit eivät mitenkään eroa todellisuudesta.”

IMG_0076

Itse toivon jokaiselle parin viikon päästä lavalle nousevalle hurjasti tsemppiä! Nauttikaa!
Ja toivon myös kilpailurauhaa teille <3

Outi Karita

8 vastausta artikkeliin “Kevään kilpailijoille kisarauhaa!”

 1. Tosi hyvä kirjoitus!Itsekin luin Pauliinan postauksen ja järkytyin kommenteista..kisaan itse vuonna 2016 ja kieltämättä harmittaa jo nyt nuo kaikki negatiiviset ja jopa agressiiviset kommentit mitä kisaajat saavat,ei tunnu kivalta ei..mutta onneksi maailmassa on vielä muutama järkeväkin ihminen olemassa 🙂

  • Kiitos kovasti! 🙂
   Tuo on aikamoista myllytystä mihin fitnesskisaaja voi joutua, varsinkin jos bloggaa… :/
   Vaikka tänä vuonna en itse kisaa, niin tuntuu ihan muiden kisaajienkin takia pahalta.
   Tsemppiä kisatavoitteeseesi! Älä anna negailijoiden häiritä 😉

 2. On kyllä ihan äärimmäisen hyvä kirjoitus, hienoa että kerroit mielipiteesi! 🙂 Monesti ihmisillä todellakin tuntuu unohtuvan se, mitä muutkin kilpaurheilulajit vaatii, kun ollaan nyt vain keskitytty tämän fitness-buumin ympärille ja sen haukkumiseen. Kyllähän nyrkkeilyssä/painissa/vapaaottelussa, muutamia lajeja mainitakseni, pudotetaan painoa kisoja varten muttei kukaan puhu niistä mitään. Toki dieetti on lyhyempi, mutta en sitten tiedä että onko parempi pudottaa painoa pidempi aika ja hitaammin (kuten fitneksessä), kuin muutama viikko ennen kisoja, kun esimerkiksi nyrkkeilyssähän painoa saatetaan muutamassa päivässä tiputtaa monta kiloa ja keinot on välillä aika kyseenalaisiakin. Kyllähän se kroppa siinäkin rasittuu ja punnituksen jälkeen kroppa ahdetaan taas täyteen puuroa, leipää, ym. että on voimia kisoihin, niin keho on varmasti ihan sekaisin. Kannatan ihan jokaista mainitsemaani lajia, mutta halusin vain vähän kärjistää jotta ihmiset oikeasti ymmärtäisivät. Kiitos ajatuksia herättävästä postauksesta! 🙂

  • Kiitos Maare! 🙂
   Hyvät esimerkit toit esiin ja kärjistäminen usein tuo parhaiten pointin esiin.
   Kilpaurheilu sisältää varmasti lähes kaikissa lajeissa välillä sinne epäterveenkin puolelle menoa, ihan monissa perinteisissäkin lajeissa ja etenkin tiukkaa linjaa treeneissä ja syömisissä 😉
   Lajiin kuin lajiin itse suunnatessa on hyvä tietää, mitä laji kokonaisuudessaan vaatii ja tiedostaa myös riskit ym. keskustelu on aina hyväksi, se tuo näitä asioita esiin, mutta myös lajeja arvostellessa olisi hyvä olla käsitys kokonaisuudesta 😉

 3. Todella hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa!
  Kuten Pauliinankin blogiin jo kirjoitin niin kaikki taplaa tyylillään. Kaikenlisäksi kuten jo aiemmin on mainittu joka lajissa on omat riskinsä, ja huonot puolensa. Ne ei siltikään oikeuta ketään hyökkäämään toisen elämää ja valintoja kohden, varsinkaan kun se tahtoo netissä mennä usein henkilökohtaisuuksiin.
  Lajia kuin lajia kohti voi ja mun mielestä saakin olla asiallisesti kriittinen, ilman niitä mikään laji ei kehittyisi mihinkään suuntaan vaan junnaisi paikallaan.

  • Kiitos Jenna! 🙂
   Keskustelu on aina hyväksi, kun vain pysyttäisiin asiallisuuksissa ja oltaisiin valmiita näkemään kokonaisuus ja keskustelemaan niin puolin kuin toisinkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta