Stressi VS. Läsnäolo

Stressi! Onko siitä hyötyä? Mitä me stressaamme? Mitä minä stressaan? Voiko stressistä päästä eroon? Voisiko läsnäolo nykyhetkessä tuoda voimaa ja rauhaa?

20150315_145929

Kysymyspostauksessa minulta kysyttiin miten käsittelen stressiä ja videolla asiasta höpisin, jonka lisäksi kirjoitinki pätkän aiheesta videon perään, tuo postaus löytyy täältä ja videolla sterssi höpötys on kohdassa 23:50. Tämä asia jäi surraamaan päähäni ja se oli siellä jo kytenyt vähän ennestäänkin. Olen lukenut Eckhart Tollen kirjaa Läsnäolon voima ja oivallusten lisäksi olen tehnyt kirjasta muistiinpanoja ja kirja on myös auttanut stressipiikkeihin, mutta miten? Pian kerron 🙂 Ei ole tarkoitus mainostaa kirjaa, se innosti minut tähän tekstiin ja pääsi rikastuttamaan pohdintaani tässä postauksessa. Postauksen pääroolissa on kuitenkin omat ja itselle tulleet ajatukset stressistä ja sen siedosta, vähentämisestä ja välttämisestä.

20150222_105748

Stressipiikit on mun tapa stressata, mutta joskus stressi jää päälle ja joskus kyse on niin isosta asiasta ettei siltä tahdo saada rauhaa ja se täyttää läsnäolollaan elämää ja päiviä pidemmän aikaa. Olen kuitenkin löytänyt keinoja itseni rauhoittamiseen sekä stressin sietoon. Stressaaminen periaatteessa on turhaa, sillä harvoin on hyviä vaikutuksia. Joskus pieni stressinpoikanen voi auttaa saamaan joku homma tai työ päätökseen, mutta silloin on kyse lyhytaikaisesta stressistä. Pitkäaikaisen ja suuren stressitason en usko hyödyttävän ketään, se vähentää hyvinvointia ja aiheuttaa meissä ”lieveilmiöitä”. Lieveilmiöitä voi olla väsymys, kiukkusiuus, ärsyyntyvyys, vetämättömyys, unohtelu, unettomuus, levottomuus…

Jos asioihin ei pysty vaikuttamaan, miksi niitä stressaisi ja jos niihin voi vaikuttaa, niin sitä suuremmalla syyllä miksi niitä stressaisi. Asioiden hyväksi tehdään se mitä voidaan ja mitä ei voida, niin opitaan hyväksymään. Tämä täytyy vaan joskus itselleen muistuttaa 😉 Ja onko se aina niin helppoa? Positiivinen elämänasenne uskoakseni auttaa stressin siedossa ja käsittelyssä. Tieto siitä, ettei stressi tila ole pysyvää, että siihen voi itse vaikuttaa ja että elämässä on muutakin, elämän hyvistä asioista nauttiminen. Tämäkin positiivari kuitenkin vaatii tuota muistutusta joskus ja myös keinoja rauhoittaa stressi ja pian kerronkin miten!

20150222_105736

Mistä minä stressaan? Kuten kerroin minulle tulee stressipiikkejä, saatan hetkellisesti hirmuisesti stressata jostain ja yhtä pian kuin stressi yltyi niin se taas laantuu. Stressattavat asiat voivat olla pieniä kuten, että ”maito loppuu ja pakko käydä tänään vielä kaupassa ja millään en ehtisi” -oikea kolmannen maailman ongelma, ”pitäisi olla jo nukkumassa, yöunet jää aivan liian lyhyeksi ja vielä ne huomiset eväätkin…” viikottainen lyhyt stressipiikki, taikka ”mun pitää saada tää työ siihen ja siihen mennessä valmiiksi enkä millään saa” ja kuitenkin saan 😉 On myös oikeasti suurempia stressin aiheita. Edellisiin ei maailma kaadu ja ei välttämättä näihin suurempiinkaan, mutta ainakin se maailma saattaa heilahtaa joskus ja olla mulle just sillä hetkellä tosi iso juttu. Näistä nyt pääsee järkeilyllä ja pari kertaan syvään hengittämällä ylitse ja rauhoitettua stressipiikki pois.

Mun suuria stressin aiheita on ollut tässä viimeisen puolen vuoden aikana mun terveyteen liittyvä huoli, tästä ehkä kerron jossain vaiheessa teille lisää, mutta vielä en ole valmis vaikkakin kaikki on hyvin nyt. Viime syksynä aihetta sivusin ja kerroin käyväni vaikeita asioita elämässäni läpi, nyt nämä on nostaneet taas päässäni mietteitä, kun kohtaan asian puolenvuoden jälkeen uudelleen toivottavasti vain kontrollin merkeissä. Toinen suuri stressin aihe on ollut tässä alkuvuodesta työkuviot, jotka on hieman epäselvät tulevaisuuden kannalta, sinäänsä mulla on vakkarityö odottamassa kun mun opettajan pesti loppuu toukokuun lopussa, mutta nyt on jo se aika kun pitää alkaa miettimään ensi syksyä ja tekemään voitavansa, mikäli open pestiä halajaa ensi kaudellekin…

Aina löytyy ihmisiä, joilla on asiat huonommin kuin itsellä, mutta ihan oikeesti, tuo ajatus ei vaan välttämättä auta. Kun ihmisellä on stressaava asia elämässään, niin kuka sitä on määrittelemään, että kuinka paha asia se sille ihmiselle on just sillä hetkellä ja miten se ihminen sen henkisesti kestää. Joskus tosin saattaa itsekin huomata, kuinka hölmön pieni asia onkaan ja huomaa palaavansa maan pinnalle niine kolmannen maailman ongelmiensa kanssa. Joskus on hyvä muistuttaa itseään, kuinka hyvin ne asiat onkaan 😉

20150314_145603

Kerroinkin jo, että positiivinen elämänasenne antaa oman vaikutuksensa stressin sietoon ja myös sen määrään, ei sitä jaksa edes niin pikkujutuista stressta niitä lyhyitä stressipiikkejä kauempaa ainakaan. Lähipiirillä on suuri vaikutus, kannattaa ympäröidä itsensä ihmisillä, joista oikeasti välittää ja jotka oikeasti välittää sinusta, negatiivisuus kannattaa karsia minimiin. Lähipiiri on se, josta saa voimaa, kannattaa kertoa ystäville omista huolistaan ja stressin aiheistaan, heiltä voi saada uskomattoman paljon tukea ja voimaa, piristystä päiviin ja viisaita sanoja <3

Kannattaa pyrkiä pitämään keho ja mieli virkeänä, tehdä asioita joista saa hyvää fiilistä ja voimaa. Stressaavat ajat voivat olla myös kiireisiä aikoja, mutta priorisoi, mitä mikä on oikeasti pakollista, mikä ei, voitko vaikka hetkellisesti luopua jostain tekemisestä tai ainakin vähentää, ehkä jopa vallan lopettaa… Kun jostain luopuu, saa jotain tilalle! Se voi olla aikaa ja mielenrauhaa 😉 Ota aikaa edes kerran-pari viikossa ystävien näkemiselle ja liikunnalle, ota joka päivä pieni hetki aikaa itsellesi. Kyseessä ei tarvi olla pitkien aikojen, lyhyetkin hetket voimauttavat ja jo puhelu ystävän kanssa piristää ja vie ajatuksia hetkeksi muualle! Liikunnan ei tarvi olla kovaa hikirääkkiä, stressaavina ja hektisinä aikoina voikin olla parempi hakea hyvää oloa rauhallisemmasta liikunnasta, mikä itselle sopii parhaiten? Kuuntele kehoasi, liikunnalla on energiaa tuova vaikutus! Kehoa kannattaa pyrkiä pitämään virkeänä myös ruokavaliolla, vältä syömästä asioita, joista tulee turvonnut ja ähky olo, syö paljon vihanneksia ja marjoja kuten aina 😉 Syö monipuolisesti, tervellisesti ja nautinnollisesti, herkuttele myös välillä. Huonon olon voi saada syömisellä aikaiseksi, tämän tietää varmasti kaikki ja tuo huono olo saattaa moninkertaistua stressissä. Lepo – lepää riittävästi, pyri tarpeeksi pitkiin yöuniin!

Ota stressistä ote, älä anna sen pitää sinua otteessan! Edellä mainutut asiat helpottuvat tällöin, mutta miten se ote otetaan? Minun keinoni on pohtia asia läpi ja sen jälkeen tyhjentää mieli. Tämän jälkeen oikeasti edellä olevat asiat ovat avainasemassa stressin pitämisessä loitolla tai ainakin lievempänä. Helpommin sanottu kuin tehty (?). Joku puuha, telkkarin katsominen, kirjan lukeminen saattaa hetkellisesti viedä ajatukset muualle, mutta kun se ei riitä, ne ajatukset ovat ja pysyvät ja palaavat hetken kuluttua taas kolkuttamaan. Pitää pohtia asia läpi, mitä asialle voi tehdä, mikä on aikataulu, mistä on ehkä luovuttava tai mitä on vähennettävä hetkellisesti ainakin, jotta päästään päämäärään. Pohdi asia juuria myöden läpi, sen jälkeen hengähdä ja tyhjennä mielesi, ”meditoi”. Itselläni toimii mediataationa rauhallinen musiikki (kuten ”intiaanimusiikki”), piikimatolle maata pistäytyminen, meren rannassa hetkeen pysähtyminen…

20150314_083024

Nyt olen huomannut myös Selfhelp kirjoilla olevan minuun meditatiivisen vaikutuksen. Pääsin työkuvioista stresssaamisesta irti, kun istahdin Läsnäolon Voima kirjan kanssa kahvilaan ja luin sitä, sain ahaa elämyksiä juuri tähän käsillä olevaan stressaavaan tilanteeseen ja kun olin hetken lukenut kirjaa ja suljin kirjan, huomasin mieleni olevan tyhjä ja oloni paljon kevyempi, ihan oikeasti! Sen jälkeen en ole asiaa stressannut ja asiat ovatkin ottaneet askelia eteenpäin, vaikkei vieläkään asiasta selvillä olla 😀

Läsnäolon voimalla on suuri vaikutus stressin sietoon ja poistoon! ”Elämäntilanne voi olla täynnä ongelmia, mutta onko tämä hetki silti, kun keskityt vain tähän hetkeen ja läsnäoloon, värit, muodot äänet ympärillä, oma hengitys, antaudu hetkeen niin vapaudut elämäntilanteen vaikeuksista ja voit rentoutua ja nauttia edes hetken…” Saat voimaa, läsnäolon voimaa! Nauti hetkistä, nauti ja koe iloa pienistä ihanista asioista, tulppaaneista maljakossa, linnunlaulusta kotimatkan varrella, hymystä jonka saat hymyilemällä vastaantulijalle…

20150319_071555

Tee pieni koe! Luin tämän tuon Läsnäolon Voima kirjasta tänä aamuna ja tein kokeen, tee sinäkin! ”Sulje silmäsi ja kysy: Mikähän mahtaa olla seuraava ajatukseni? Valpastu ja odota ajatusta.” Itsellä kesti tovin ennenkuin ajatus tuli, kuulin tyhjän kodin äänet, laitteiden hurinan, aistein kaiken ja ajatus kesti tulla. Mieli jotenkin vain tyhjeni, aamulla se ei ollut vielä niin kovin täynnäkään uuden päivän tuomia ajatuksia…

Mistä sinä stressaat?
Mitkä on sinun keinosi?
Mikä oli ajatuksesi?

20150315_205540

IHANAA VIIKONLOPPUA!

Outi Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta