Suklaista hoitoa suoraan iholle elintarvikehyllyltä ja muita vinkkejä kuivalle iholle

Kuulolla kannattaa nyt olla sekä kuivasta ihosta kärsivien että aistejaan mielellään hemmottelevien. Olen ehkä keksinyt pyörän uudelleen!

20150106_101617

Kärsin itse atooppisesta ihosta, kuivasta ja kutiavasta. Pari vuotta olen saanut ihoni pidettyä melko hyvänä talvetkin ja uskon, että ruokavaliolla on ollut tähän iso merkityksensä. Tänä talvena ja viimesyksynä iho on kuitenkin ollut huonommassa kunnossa kuin aikoihin. Itselläni on omat veikkaukseni syihin, muttei niillä ole nyt väliä… Olen pyrkinyt rasvaamaan kehoani niin ulkoisesti kuin sisäisestikin, olen kokeillut jättää maitotuotteita pois, mutta iho vaan on ja pysyy rutikuivana. Ruokavalion puolella olen päättänyt nyt kiinnittää erityistä huomiota vielä rasvaisen kalan syömiseen useammin.

Nyt joululomalla olen käynyt solariumissa ja siitä hieman lisäapua olenkin saanut. Rasvojen lisäksi iho tykkää hirmuisesti öljyämisestä, varsinkin suihkun jälkeen ja ryhdyinpä tuumasta toimeen. Sain ehkäpä hieman muistutustakin tässä taannoin, että ihonhoitotuotteita ihan suoraan ihollekin löytyy sieltä elintarvikehyllyiltä. Minulla on ollut apteekkivalmistetta, Ceridal ihoöljyä iholleni, mutta nyt päätin itse tuunata itselleni öljyn, joka samalla hivelee aisteja ja on muuten parempi kuin tuo Ceridal 😉

Reseptiikka

20150106_091327

Kaakaovoi
Oliiviöljy

Puolet ja puolet kumpaakin.
Sulattelin kaakaovoin vesihauteessa ja lisäilin siihen sitten oliiviöljyä. Tällä seoksella olen nyt about viikon ajan öljynnyt ihoa ja toimii. Iho tulee pehmeäksi ja aisteja hemmottelevana plussana iholle jää myös ihana suklainen tuoksu. Öljy toimii parhaiten suihkun jälkeen ja ihan jokapuolella ihoa. Öljy on hyvin riittoisaa! Tämä yhditettynä muuhun aktiiviseen ihonhoitoon on tuottanut tulosta ja iho alkaa voimaan pikkuhiljaa paremmin 🙂

20150106_10053020150106_100906

Oliiviöljy

Ekstra-neitsytoliiviöljy on korkealuokkaista oliiviöljyä, joka on puristettu oliiveista mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä. Sisältää A- ja E-vitamiineja.

Kaakaovoi

Kaakaovoi on kokonaisista kaakaopavuista uutettua öljyä, jonka maku on mieto ja pehmeä, tuoksu suklainen. Kaakaovoi valmistetaan käyttämällä kylmäpuristusmenetelmää, jolloin luonnolliset ravintoaineet säilyvät parhaiten. Kaakovoi sisältää mm. C- ja E-vitamiineja sekä iholle hyvää sinkkiä.

20150106_101615

Öljyn lisäksi tarvitsen tällä hetkellä myös perusrasvausta ja valitettavasti myös kortisoonia. Niistä en pääse tällähetkellä mihinkään. Todella tehokasta Protopic -voidetta löytyisi myös kotoa, mutta kovinkaan mielelläni en sitä käytä, ihan suurimmassa hädässä siihen turvaudun. Limuusivoiteet, joihin Protopic kuuluu vaikuttavat immuunijärjestelmään ja ollessaan todella hyviä, sisältävät myös haittapuolensa ja estävät esim. tuon valohoidon käytön hoitona.

Mitä muuta kannattaa kuivaihoisen huomioida?

Ruokavalio!

 • Riittävästi hyviä rasvoja myös kehonsisäisesti. Itse syön omegalisää kapselina, mutta myös ruuasta hyviä rasvoja ja öljyä ruokaan. Oliiviöljy ja rypsiöljy itsellä käytössä. Kookosöljyn pitäisi myös olla hyvä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin, itselle se tosin aiheuttaa allergiareaktioita ainakin sisäisesti nautittuna…
 • Rasvainen kala liittyen jo edelliseen kohtaan… Itsellä on nyt tavoitteena tämän suhteen petrata ja syödä rasvaista kalaa vähintää kaksi kertaa viikossa!
 • Ravintolisät omegan lisäksi! Itse käytän sinkkiä ihoa ajatellen. D-vitamiinilisä on myös käytössä muutenkin, mutta myös ihoa ajatellen hyvä ravintolisä näin talviaikaan.
 • Vesi vanhin voitehista! Riittävä vedenjuonti on hyväksi myös iholle!

Ihonhoito!

 • Rasvaus ja öljyäminen. Itse rasvaan ihoani tällä hetkellä aamuin ja illoin sekä öljyän suihkun jälkeen. Mikäli saunaan tekee mieli on iho syytä öljytä, mutta saunomista kannattaa kyllä vältellä ihon ollessa ihan rutikuiva…
 • Suolahuone vaikuttanee itselläni pienesti ja hetkellisesti
 • Ihon kuorinta tekee kuivallekin iholle hyvää, mutta kannattaa valita tuote, joka myös kostetuttaa samalla. Kuorinnankin voi itse tehdä ja esim. merisuola on ainesosa ja öljyt myös kuorinta-aineessa on tärkeitä. Itselläni on tällä hetkellä Body Shopin Shea kuorinta-ainetta.
 • Ihonpesussa ja pudistuksessa kannattaa valita ihoa kosteuttavia ja hoitavia tuotteita. Suolasaippua, rasvapesut, öljyt…
 • Aurinko ja merivesi tekee iholle hyvää, mutta jos ulkomaanmatka ei ole nyt mahdollista niin solarium/valohoitokuuri voi tehdä hyvää ja vaikkapa se merisuola siihen ihonkuorintaan.

Muuta huomioitavaa

 • Pyykinpesuaine! Zeoliitin välttäminen voi olla ratkaisu ihottumaan. Itse käytän pyykinpesussa joko pesupähkinöitä tai Erisan pyykinpesujauhetta.
 • Hikoilu ärsyttää ihoa ja hikoilun jälkeen kannaattaakin nopeasti iho pestä hiestä ja kosteuttaa hyvin. Tällä hetkellä olen joutunut pistämään lämpöjoogan katkolle ihoni vuoksi.
 • Kloori ja vedessä läträys. Kuivan ihon takia olen oppinut käymään suihkussa nopeasti! Myöskään kloorivesi ei tee iholle hyvää.
 • Kuiva huoneilma. Tarkista että asunnon ilmankosteus on tarpeeksi!
 • Pakkanen ei tee hyvää. Itsellä ainakin pakkassäällä ulkoilu aiheuttaa ihossa usein kuumotusta ja poltetta.
 • Vaatteiden metariaalit. Ihoa saattaa ärsyttää keinokuituiset vaatteet. Itse en voi käyttää villaa paljaalle iholle.

20150106_091353

Tuleeko sinulla mieleen lisää pallukoita noihin listoihin?
Oletko tehnyt itse ihonhoitotuotteita?
Jaa omat vinkkisi ihmeessä!

Outi Karita

13 vastausta artikkeliin “Suklaista hoitoa suoraan iholle elintarvikehyllyltä ja muita vinkkejä kuivalle iholle”

 1. kookosöljy toimii mahtavasti myös. Tein niin et tehosekottimella vatkasin sitä että tuli kuohkeaa ja purkitin pieneen purkkiin. Vähän piparminttua tuoksuksi, kelpaa myös tuoksuttomana tai muulla tuoksulla. Todella riittoisaa ja kosteuttaa hyvin. Olen käyttänyt yön yli hoitona tukassa, kun minulla kuivuu talvisin päänahka todella herkästi. Joka toinen viikko kun tekee hoidon niin pysyy päänahka hyväsdä kunnossa ja hiukset samalla. Käytän jokapäiväisenä kasvovoiteena tuota näin talvella kun iho tarvii enemmän kosteutusta. Ja suihkun jälkeen koko kropalle.

  Jos sulattaa kookosöljyä ja sekoittaa sen sokerin kanssa, saa hyvän ja hoitavan kuorintavoiteen, sekin tehoaa hyvin.

  • Olenkin kuullut ja saanut käsityksen että kookosöljy on oikein hyvä kuivalle iholle. Itse olen tosiaan kookosöljylle allerginen ainakin noinniinkuin sisäisesti nautittuna, niin en ole sitten ihollekaan kokeillut. Oikein hyvä vinkki silti kaikille joille kookosöljy vain sopii ja hyvä vinkki myös tuo päänahan öljyäminen! Itse olen ainakin toistaiseksi selvinnyt kuivalta päänahalta.

   Tuo piparminttu tuoksuksi kuulostaa todella ihanalta 🙂

 2. Kiitti vinkeistä! itsekkin kärsin tosi kuivasta ihosta ja varmaan on itsellänikin atooppinen iho, kun taipeissa on ihottumaa vähän väliä. Nyt kun tuli pakksata ihottumaa on vielä enemmän ja rasvaan ja rasvaan ja juon. Pitääpä itekkin lisätä tota kalaa ruokavalioon enemään…
  Lisäksi kysyisin tuosta solariumista, montako kertaa olet käynyt ja kauanko olit? Ikinä en ole itse käynyt solariumissa mutta jos se ihoon auttaisi niin voisihan sitä harkita pieninä annoksina..

  • Taiveihottuma viittaa kyllä atooppiseen ihoon. Ruokavaliolla olen itse saanut suurimman avun ja hyvä jos sait muitakin vinkkejä, öljyämistä suosittelen 🙂
   Solariumia suosittelen kuurina, esim. 2 kertaa viikossa ja huomaat kyllä luultavasti heti ekasta viikosta vaikuttaako positiivisesti ihoon. Valohoito olis tietty parempi, sitä voi saada lääkärinlähetteellä, mutta itelle helpompi tuo solarium. Jos ei oo ikinä käynyt niin kannattaa aloittaa lyhyestä ajasta riippuen ihon herkkyydestä ja jos iho palaa kovinherkästi niin sitten kannattaa tuota miettiä. Itse olen ollut 20 minuuttia solariumissa, mikä on sen maksimi aikakin, mutta kasvoille laitan pyyhkeen 10 minuutin jälkeen kun on herkemmät UV-valolle. Ehkä jollain maks. 10 minuutilla kannattaa ensin kokeilla. Kovasti jos iho alkaa kuumottaa niin lopettaa sitten aikaisempaa.

  • Okei. Kiitos ajoista. En kamalan helposti pala, mutta ehkä tuo 10 minuuttia riittää silti. Pitääpä kysyä vielä viimeset neuvot salilta kun sielä solarium on helposti saavutettavissa. 🙂

  • Oleppa hyvä 🙂 Ja juu, ehdottomasti kannatta sieltäkin vielä kysyä 🙂

 3. Mulla on kans melko kuiva iho, mutta olen saanut ongelmallisimmat jutut ihossani kuriin ja uskon kans, että ruokavalio on se syy.

  • Ruokavaliolla on itsellekin ollut suurin apu 🙂

 4. Minulla loppui 23v kestänyt atooppinen ihottuma kuin seinään kun aloitin 100% viljattoman&maidottoman&sokerittoman ruokavalion ja lisäsin reilusti rasvoja! Kookos ja oliivoöljy toimii hyvin sekä kuorintana kahvinporot+oliiviöljy tai merisuola ja öljy. Myös hunaja toimii ihan pelkästään. Ja kortisonia tehokkaampi oli ruokasooda+aqualan+kookosöljyseos!

  • Hienoa, että sait avun ruokavaliosta. Itse en ole noin radikaaliin kokeiluun vielä lähtenyt. Iho on usemman vuoden jo pysynyt hyvänä ruokavaliolla ja ihan perusrasvauksella ja öljyämisellä. Tänä talvena taas ollut muutoksia hormoonitoiminnassa ja epäilen tämän talvisen atooppisen ihon pahenemisen johtuvan noista muutoksista…
   Hyvät keinot sulla on ollut käytössä. Tuo viimeinen vinkki olikin uusi, en ole kuullutkaan ruokasoodan käytöstä, ehkäpä täytyy kokeilla, mutta jollain muulla öljyllä vain, kun tuo kookosöljy tosiaan minua allergisoi…
   Nyt olenkin jo saanut ihoani paljon paremmaksi kun olen lisännyt noiden öljyjen ulkoistakin käyttöä reilusti ja joulun jälkeen tietty siistinyt ruokavalioni taas normiksi 🙂

 5. Mulla on myös kuiva iho, mutta pahimmillaan ”vain” sormitaipeet hieman haavottuneet ja silmien ympärille tulee ”miliumeja”. Nyt tänä vuonna mun päännahka on kuivahtanut ja oon todella kärsinyt kutinasta 🙁 Sitten luin jostain, että kookosöljy tai vastaava auttaa! Mäpä hieroin sitten viikottain kookosöljyä päänahkaan, annoin vaikuttaa yön yli ja jonkin ajan jälkeen helpotti 🙂 Mun piti tehdä tästä iteasiassa postauskin, mutta se nyt vähän sitten jäi 😀

  http://lungelady.blogspot.fi

  • Moni on löytänyt kyllä kookosöljystä hyvän avun 🙂
   Mä oon nyt tykästynyt tuohon kaakaovoi-oliiviöljyyhdistelmään, toimii myös hyvin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta