Outin keittiössä: Elokuun CocoVi reseptini, Chiavanukas

No ei tässä mitään ruudinkeksijiä olla, chiavanukkaan olen bongannut blogissa jos toisessakin jo ja nyt kun eräs ystävänikin tuota kehaisi niin päätin myös itse vihdoin testailla. Muutamalla eri reseptillä on tehty, pohja sama jokaisessa, mutta lisukkeet hieman vaihdelleet. Ja mulla on pohja-aineksissa ollut maitotuotteita, mutta monihan tekee näistä ihan maidottomiakin versioita. Soveltuu aamupalaksi, välipalaksi, iltapalaksi…. Itse en vain tykännyt kovastikaan aamupalana, vaan kaipaan ihan kunnon kaurapuuroa, kylmä aamupala ei vain uppoa niin hyvin (paitsi hotelliaamiaisella 😛 ) Mutta välipalana ja iltapalana maistuu kyllä minullekin!

Chiasiemenillä saa tehtyä vanukaspohjan turvottamalla ne nesteessä saa aikaan chiahyytelöä. Kaikissa ohjeissa olen ensin liottanut siemeniä vähän aikaa nesteessä ja näiden reseptien kohdalla maidossa. Sen jälkeen vaan kaikki muut ainekset sekaisin ja jääkaappiin tekeytymään vaikkapa yön yli. Ensimmäisen kerran tehtyäni, huomasin vanukkaan kaipaavan makeutta ja lisäsin ensimmäisellä kerralla ihan steviaa sekaan hieman, mutta hunaja on enemmän omaan mieleen, tuli huomattua. Lisäksi vanukkaita voi maustaa vaikkapa kanelilla ja vaniljajauheella jolloin maukeutusta ei välttämättä edes kaipaa enään…

AAMUPALAKSI CHIA-MARJAVANUKAS

20140823_084732

2rkl chiasiemeniä
1,5dl maitoa
1dl maustamatonta jugurttia
30g spelttihiuatleita
5og marjoja
steviaa

Annos sisältää noin. 229 kcal, 19 g proteiinia, 38,5 g hiilihydraattia, 8g rasvaa

VÄLIPALAKSI CHIA-BANAANIVANUKAS

20140824_170224

0,75dl maitoa
0,5 dl jugurttia
15g spelttihiutaleita
1 banaani
vaniljajauhetta
hunajaa

Annos sisältää noin 190 kcal, 10,5 g proteiinia, 35,6 g hiilihydraattia, 7 g rasvaa

ILTAPALAKSI CHIA-LUUMUVANUKAS

20140828_212217

0,75dl maitoa
0,5 dl jugurttia
15 spelttihiutaleita
40g kuivattuja luumuja
vaniljajauhetta

Annos sisältää noin 198 kcal, 10 g proteiinia, 40 g hiilihydraattia, 7 g rasvaa

Mahdollisuuksia on vaikka kuinka, maidon voi vaihtaa veteen tai vaikkapa mentelimaitoon, samaten jugurtin voi vaihtaa vaikkapa soijajugurttiin, mikäli haluaa tehdä maidottoman version 🙂 Myös muita aineksia voi vaihdella oman mielen mukaan.

CHIASIEMENET

IMG_0936IMG_0935

Chia siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Toinen hieno ominaisuus on Chia siemenen sisältämät ravintokuidut. Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa.

(lähde CocoVi)

Veteen liotettuja chiasiemeniä löytyy jääkaapistani lähes aina. Tätä on helppo sekoittaa smoothien, rahkan, jugurtin, puuron ym. sekaan 🙂 Siemeniä voi käyttää myös ilman liottamista vaikka salaatin seassa. Parhaan hyödyn saa käsittääkseni liottamalla ja esim. smoothien seassa tehosekoittimessa vielä rikkomalla smoothieta tehdessä 🙂

IMG_0801

Yhteistyössä CocoVi, jonka valikoimasta löytyy chiasiemeniä sekä steviaa + paljon muutakin ihan superia, käy vaikka kurkkaamassa CocoViShop. Monia CocoVi:n tuotteita löytyy jo ruokakaupoistakin sekä luontaistuotekaupoista ja erilaisia superfoodeja myyvistä liikkeistä 🙂

Pst. Vaniljajauhe on hyvä mauste moneen, olen itse ihan tykästynyt 😉

20140831_201553

Outi Karita

2 vastausta artikkeliin “Outin keittiössä: Elokuun CocoVi reseptini, Chiavanukas”

 1. Mä oon tykästynyt chia siemeniin kanssa. Varsinkin nyt viljattomalla ne on olleet työaamujen pelastus kun vatsa pitää täyttää nopeasti (en jaksa nousta aikaisin) rapsalla. Mä vähän tykkään lämmitellä tuota vanukasta sillä, että lämmitän sekaan tulevat marjat ja banskun mikrossa ja sitten sauvasekoittimella vaan sekaisin 😀 Ei siitä lämmintä tule, mutta ei ole enää kylmääkään. Nuo sun makuyhdistelmät näyttää hyvälle, täytyykin testata 🙂 etenkin tuo luumu <3

  Ja vaniljajauhe on rakkautta! Meillä on ihana lähikauppa kun siellä on iso Urtekramin hylly ja toinen hylly CoCovin tuotteita <3 eikä oo mikään iso kauppa vaan perus K-supermarket.

  iive
  http://voimaahoitsulle.blogspot.fi/

  • hyvä idea varmaan tuo lämmittäminenkin 🙂 Kannattaa testata tuo luumukin, oma suosikkini noista on varmaan tuo banaani/hunaja yhdistelmä 🙂

   Teillä on hyvä lähikauppa 🙂

   Ja vaniljajauhe on…. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta